Бразилія вирішила трохи допомогти путіну

Читать на русском
Автор
1425
Президент Бразилії Лула да Сілва
Президент Бразилії Лула да Сілва. Фото dw.com

Про російський трюк президента да Сілви "Телеграфу" розповів історик і дипломат Олександр Левченко

Президент Бразилії да Сілва під час переговорів з американським президентом Байденом під час його офіційного візиту до США виступив із пропозицією про його посередництво разом з Китаєм, Індією та Туреччиною у припиненні війни в Україні. На перший погляд, дуже благородний крок, але офіційний Вашингтон його відхилив, вважаючи, що це питання має бути, перш за все, обговорено з Києвом, оскільки нема чого переговорювати без України про Україну.

Схоже, Бразилія вирішила трохи прийти на допомогу Путіну. Замість простої вимоги про необхідність виведення армії російського агресора з України, вона підмінюється тезою про те, що Москва може залишити собі частину окупованих українських територій в обмін на закінчення війни. Це російський трюк і да Сілва мав би про таке добре знати. Відсутність забезпечення територіальної цілісності України є грубим порушенням існуючої системи міжнародного права та дії Статуту ООН. Україна є засновницею ООН і заплатила за вступ до цієї організації життями 14 мільйонів своїх співвітчизників, щоб у майбутньому не спалахнула нова велика війна.

Але почалося неспровоковане російське вторгнення, проте Бразилія разом з Китаєм, продовжує відносини з Москвою, не дивлячись на те, що російська армія вбиває десятки тисяч мирних українських громадян. Бразилія може лише домовлятися про поступки тільки своєї території, скажімо, Аргентині чи Колумбії, але не торгувати з Кремлем українськими землями. Це стосується і Китаю, який так не звернувся до Москви з вимогою припинити неспровоковану війну проти України та повернути свою армію додому. Пекін лише заявив, що він проти того, що Росія програє у цій війні.

Цікаво, що програш РФ у цій війні означає лише вихід російської армії з тимчасово окупованих територій України. Звісно, ​​тут буде і покарання військових злочинців та відшкодування завданих Україні величезних економічних збитків, чого, власне, і вимагає чинне міжнародне право. Поразка у війні України означає зникнення незалежної держави-члена ООН або повне підпорядкування Москві як країни-сателіта, а також наступне поширення російської агресії ще на 15 країн. Тож Бразилія та Пекін вирішили домовлятися про якесь середнє рішення між зникненням України як держави та простим виведенням російської армії з територій іншої країни. Така позиція Кремля, практично озвучена бразильським президентом, є лише свідченням того, що союзники Москви почали дипломатичний наступ з метою руйнування існуючого міжнародного порядку. Відповідно до Будапештського меморандуму 1994 року, Китай є гарантом територіальної цілісності України, коли Київ відмовився від ядерного потенціалу, який у двадцять разів перевищував китайський.

Москва просто плює на свої зобов’язання щодо захисту цілісності України згідно з Будапештським документом та 200 іншими двосторонніми угодами, коли заволоділа ядерним потенціалом України, рівним своєму власному, та українськими стратегічними бомбардувальниками, з яких зараз обстрілює мирних українських громадян і шантажує Києвом загрозою ядерного удару. Замість того, щоб засудити російську агресію, Пекін говорить лише про незрозуміле мирне вирішення. Київ також за мирне вирішення, але відповідно до норм і принципів міжнародного права, що означає припинення війни за умови територіальної цілісності України. Якщо Пекін і Бразилія виступають за таке рішення, то побачимо, як вони проголосують на сесії Генасамблеї ООН 23 лютого ц.р. з цього питання. Київ і країни-партнери підготували проєкт Резолюції Генасамблеї ООН про необхідність досягнення миру та забезпечення Україні гарантій територіальної цілісності та незалежності. Все це згідно з нормами Статуту ООН, і ми побачимо, наскільки щирі кроки Бразилії та Китаю, і яке мирне рішення вони насправді відстоюють. І випадково, чи це не суперечить Статуту і принципам ООН щодо непорушності кордонів країн-членів Організації.

У Пекіні, схоже, забули, що для Радянського Союзу, спадкоємцем якого себе вважає РФ, Китай був ворогом номер два після США. Я добре пам'ятаю, як за радянських часів московське телебачення розпалювало ненависть до Пекіна. Щодня в телевізійних новинах лунала негативна інформація про події в цій країні. Радянська ідеологія поширювала брехню про Китай, щоб посіяти ненависть і неприйнятність китайського способу життя серед громадян СРСР. Вигадували анекдоти, які висміювали китайську народну армію. Нагадаю один із тих, що був популярний десь у 1976-1977 роках. Там говорилося: "Відбувається засідання китайського генштабу, який планує таємний напад на СРСР. Начальник ГШ наказує своїм підлеглим таємно і непомітно перетинати радянський кордон невеликими групами по п'ять мільйонів китайських солдатів. Один з генералів запитує, чи буде підтримка танків, і отримує позитивну відповідь, що всі танки будуть в бою. Один попереду, а другий охоронятиме тил. На запитання другого генерала, чи буде авіація, відповідь була негативна, тому що пілот захворів, а на третє запитання, чи буде підтримка флоту, відповідь також була негативна, бо попутного вітру не очікується."

Всі радянські люди дуже сміялися з цієї видуманої провокації. Але вже за один рік, у 1978 році, Китай почав проводити серйозні реформи, які тепер призвели до того, що країна стала другою по світовому впливу після США. Насправді, багато радянських анекдотів були вигадані КДБ. А в 1976 році пани Володимир Путін і Микола Патрушев вже були офіцерами цієї сумнозвісної організації, тому не виключено, що саме вони вигадували такі небилиці, які пропагують і досі. Наприклад, кілька днів тому Путін заявив, що Росія не починала війну проти України, а лише має намір її завершити. Зараз бачимо, що не виключено це робитиметься за допомогою Бразилії та Китаю. Тільки Китай повинен пам'ятати з ким він має справу в Кремлі. Пропаганда Москви така ж незмінна, як і в 1976 році. Пройшло лише 47 років, а за китайськими мірками історії це всього мить.