Переговори України з росією: є три важливі моменти

Читать на русском
Автор
1407
Наразі переговори між Києвом та москвою неможливі
Наразі переговори між Києвом та москвою неможливі

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда спеціально для "Телеграфу" роз’яснив ситуацію з переговорами та закликами до них

Останнім часом знову актуалізувався переговорний кейс. З США звучать заяви про якесь "вікно можливостей" для переговорів України з рф. Періодично висловлюється на цю тему Туреччина. Знову активізувалися європейські політики, той самий Макрон. Ватикан запевняє, що готовий виступити посередником на переговорах між Києвом та москвою.

Є низка складових для розуміння ситуації з переговорами та закликами до них.

Перше. Коли говорять про публікації в даному ракурсі в західних медіа чи про тиск з боку Заходу на Київ, треба розуміти, що переговори як такі – це елемент західної політичної культури. Тобто США, ЄС не можуть не закликати до переговорів. Це звичний їм спосіб мислення і дій.

Друге. Україна може вести зараз переговори лише за певних умов. І вони неодноразово озвучувалися, зокрема президентом та представниками його Офісу. Мова, як мінімум, про звільнення всіх окупованих рф територій та припинення бойових дій.

Третє. Предметом переговорів можуть бути компенсації з боку росії, повернення вивезених на її територію громадян України, наших культурних та історичних цінностей. Хоча б позначення кроків для стабілізації стосунків. Втім, говорити про нормалізацію відносин у найближчому майбутньому не доводиться.

Відповідно, зараз переговори між Києвом та москвою – нереалістичні. У цих умовах вони необхідні виключно росії.