Удар по Кримському мосту – що це означає і як може відреагувати путін

Читать на русском
Автор
5794
Вибухи на Кримському мості
Вибухи на Кримському мості

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький припустив, як російський лідер може відреагувати на удар України по Кримському мосту

Те, що відбувається з Кримським мостом, який у суботу, 8 жовтня, було частково підірвано, говорить про те, що ескалація збільшується. Поки що це більше політико-психологічне явище. Не зовсім зрозуміло, які технічні здібності залишилися у моста (і чи залишилася) для пропуску транспорту, вантажів.

При цьому треба розуміти, що росіяни залишили сухопутний маршрут через окуповані цього року території Херсонщини та частини Донбасу. Питання лише в тому, скільки часу вони зможуть контролювати ці території.

Як би там не було – завдано жахливого удару не просто по логістиці загарбників, а й по самій російській армії, спецслужбам. Удар іміджевий, Принизливий. Гарна антиокупаційна дія, наслідки якої сьогодні обговорюватимуть у всьому світі.

Удар по Кримському мосту – це практична відповідь на запити ультра-патріотів Росії, які вимагають бити в Україні по центрах прийняття рішень, інфраструктурі і так далі. Показовий приклад того, що росія в цьому плані більш вразлива, ніж Україна. Адже Росії – величезна країна з дуже непропорційно розподіленим населенням. І удари по її газопроводах і нафтопроводах будуть набагато відчутнішими і болючішими, ніж знищення, припустимо, якоїсь ТЕЦ в Україні.

Що стосується можливої реакції путіна… Якщо він реально збирався застосовувати проти України тактичну ядерну зброю, остаточно закопуючи тим самим росію, то зараз, на думку російських націй, – саме час. За їхньою логікою, перекрити репутаційно удар по Кримському мосту можна лише цим. Тим більше, що справи в окупантів на фронті теж, м’яко кажучи, не найкраще складаються.

Втім, не можна виключати, що росіян намагатимуться заговорити тему. Мовляв, не страшно, буває… Можливо, почнуть розповіді, що це їхня вантажівка з боєприпасами, яка просто здетонувала.

Не забуватимемо, що путін і вся кремлівська верхівка уникають називати війну – війною, не вводять воєнного стану. Та ж мобілізація далася їм насилу і обернулася серйозними репутаційними втратами.

І відповісти зараз на підрив моста ядерним ударом, як рекомендують ура-патріоти, це позбавити себе останніх козирів і почати зарубу з усім світом без шансів для росії.

Тому мені здається, що прямо якогось ядерного жаху не буде. Водночас росіяни цілком можуть посилити ракетні обстріли та нальоти дронів.