Як Україні мінімізувати ризики російських ракетних ударів та їх наслідків

Читать на русском
Автор
899
Як Україні мінімізувати ризики російських ракетних ударів та їх наслідків

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук спеціально для "Телеграфу" проаналізував останній обстріл рф об’єктів енергетичної інфраструктури України

Внаслідок чергового ракетного удару з боку росії по Україні частина областей залишилася ввечері 11 вересня без електроенергії.

Проблеми мали Харківська, Донецька, Сумська, Дніпропетровська та Полтавська області.

Що ж, у пацанів із країни-агресора стався явний фальстарт. Опалювальний сезон ще не розпочався, а вони вже розкрили свої козирі.

Слід зазначити, що ми оперативно відновилися. Сумщина та Донеччина десь протягом години, Полтавщина – за дві години, Харків – до ранку. Хоч росіяни бахнули там одну із найбільших ТЕЦ в Україні.

Над тим, щоб мінімізувати наслідки таких ударів, уже триває робота. Питання лише у забезпеченні автономного електропостачання для найуразливіших об’єктів. Це лікарні, навчальні заклади тощо.

ЗСУ самі себе забезпечують автономкою за окремими програмами. У тому числі завдяки допомозі західних партнерів. Нехай тепер такі імпотентні структури як Червоний Хрест, Human Rights Watch та інші грантоїди, які нічого не робили у цій війні, забезпечують генераторами, необхідними автономними джерелами харчування та теплопостачання наші лікарні, дитсадки, школи, будинки людей похилого віку, інтернати тощо.

У військовому сенсі мінімізувати ризики таких ударів ми можемо лише завдяки насиченню нашої ППО необхідним озброєнням. Українські ППОшники працюють як боги. Я говорив і продовжую говорити, що День військ протиповітряної та протиракетної оборони має стати державним святом.

Питання лише у насиченні наших систем ППО та ПРО новими зразками озброєння, щоб було чим збивати ворожі ракети. І це робитиметься.

Враховуючи, що російські тварюки б’ють по нам зі своєї території, а також з тимчасово окупованої – з повітря, землі, моря – нам, безумовно, потрібно деокупувати всі свої землі. Проблема ударів за допомогою тих самих "Калібрів" відпаде на 80% після деокупації Криму. Заведемо туди свої протиракетні та протиповітряні системи – і знімемо проблему.

Те саме стосується деокупації Донбасу.

Вже зараз у російському суспільстві на фразу типу "ми колись підемо знову відіб’ємо Балаклію" тут же прилітає питання: "А сенс? Щоб українці знову її відбили?" Починають згадувати, що поклали тисячі своїх солдатів, щоб упродовж трьох місяців захопити території, які ЗСУ звільнили за чотири дні.

А що буде, коли наші до Донецька зайдуть? А вони зайдуть.

Я мовчу про Херсон, який точно в найближчому майбутньому знову буде нашим.