Шоколад на війні – штука дуже класна

Читать на русском
Автор
517
"Кіборг" Євген Жуков
"Кіборг" Євген Жуков

Політичний діяч Борислав Береза розповів про те, що відомий "кіборг" Євген Жуков ("Маршел") рекомендував йому брати із собою на війну, і наскільки поради допомогли насправді

Мені сьогодні зателефонував один добрий знайомий і запитав, що треба брати із собою на фронт. Його призвали. І тут я згадав, як звертався з таким же запитанням до Позивного Маршала. О, я ті поради не забуду. І я йому дуже вдячний за кожну пораду. Хоча на той момент мені здавалося, що він малеха перегинає. Але ні, він мав рацію на 100%. Я пам’ятаю, як він мені сказав взяти з собою в Ірпінь воду, шоколад та печиво.

- А нас хіба не повинні годувати?

- Повинні і будуть – це різні поняття. Краще візьми. Тоді точно не голодуватимеш. І воду візьми. Без води дуже погано.

Я згадав, як він розповідав про те, як у Донецькому аеропорту йому з бійцями 79 бригади довелося розкручувати батареї та зливати воду з них, щоб напитися. А іншої води не було. Тому воду із собою я взяв. І все інше також. Маршал мав рацію. Ці мої шоколадки з печивом ми там і їли.

- Броня та каска обов’язково. Каску хоч примотай скотчем до голови, але не знімай. Каска та броня – це шанс вижити. Не гарантія, а шанс, — казав він мені тоді. За кілька місяців ми з ним дивилися на мою каску, в яку прилетів уламок. Маленький, неприємний шматочок металу. Але мені пощастило, що каска з "скронечками", тому незважаючи на те, що уламок потрапив по дотичній у "скроню", я все ж таки пишу цей текст. А на касці скол. І якби я був без каски.

Але я слухав, що мені говорив Маршал, і робив так, як він казав.

Пізніше, коли я їхав на фронт, він дав ще кілька порад:

- Слава, візьми з собою пару трусів, шкарпетки та футболки. Видадуть там? Добре. Чи не видадуть? Повір, вони тобі стануть у пригоді. Візьми турнікети. Як мінімум два. Вони мають бути легко доставляються. І багато вологих серветок.

- Наскільки багато?

- Чим більше тим краще. Бачиш, лопухи мають властивості раптово закінчуватися, а серветки тобі допоможуть. І не лише у цьому випадку. Тепер далі. Тепловізор. Це те, без чого ти вночі швидше за можливу жертву, а не солдатів. І лопата. Лопата врятувала не одне життя. Не чекай, що тобі хтось привезе лопату. Кожен чекає, а потім ножем риє окоп. Бери лопату. І візьми шоколад. Більше візьми.

- Ну… Там нас точно годуватимуть, — припустив я.

– Будуть. Якщо буде можливість підвезти їжу. Але така нагода буде не завжди. А шоколад – це енергія. І можливість підняти собі настрій. Останнє дуже важливе. Сам зрозумієш. І ще одне. Не намагайся багато на себе навішати. Тобі все це тягнути. БК, їжа, вода і найнеобхідніша амуніція. Ну і серветки із лопатою. І тягтимеш сам. Має бути все чітко!

Реально знадобилося все. Окрім лопати. Мені просто пощастило. І я гідно оцінив усі поради. Але за шоколад особлива подяка. Тим більше, що перші два блоки шоколаду в мене пішли швидко. Ні, я не сам їх з’їв. Просто це виявився чудовим способом підняття настрою. І я пам’ятаю скільки він допомагав усім — від солдатів до заступників по МПЗ і комбату. Шоколад на війні — штука дуже класна.

Загалом, я все це згадав і повторив ці поради знайомому. Він послухав і запитав який шоколад краще. Інших питань у нього не виникло. Трохи згодом, у розмові з Михайлом Макаруком, я згадав про ці поради.

- А ти напиши про них, — сказав він.

І я написав. Для історії. І, може, це комусь допоможе. Поради, хоч і не мої, але дуже правильні та слушні. Їхня практичність перевірена на собі. Тож користуйтеся, якщо комусь треба, але не забудьте сказати за них спасибі. Не мені. Маршала. Так, Женю, дякую тобі! І не лише за поради, а й за те, що ти та твої "Хижаки" роблять сьогодні для України!

Джерело: Фейсбук Борислава Берези