Чого чекати Україні від трьох важливих самітів

Читать на русском
Автор
878
Відкриті джерела

Політолог, доброволець ЗСУ, Кирило Сазонов спеціально для "Телеграфу" дав прогноз на результати самітів ЄС, G7 та НАТО, які пройдуть до кінця місяця

Кінцівка червня ознаменується не лише збільшенням обстрілів з боку росії та її маніакальними наскоками на підконтрольні Україні міста Донбасу, а й цілою низкою самітів, які мають найважливіше значення у ракурсі російсько-української війни.

Від майбутнього саміту ЄС у Брюсселі 23-24 червня, на якому Україні можуть надати статус кандидата в члени Євросоюзу, ми чекаємо на позитивне рішення. Наразі дуже вдалий момент: про Україну говорять у всьому світі, нашим героїчним опором російській агресії захоплюються – і дипломати мають максимально використати ці фактори. Інша річ, що рішення носить більш політичний характер, а не практичний. У статусі кандидата можна перебувати дуже довго. Десять років – легко. Так що не будемо надто тішитися з цього приводу.

Саміти "Великої сімки" (26-28 червня в Німеччині) та НАТО (29-30 червня в Іспанії), які відвідає президент США Джо Байден, і на які запрошено українського лідера Володимира Зеленського, з прагматичної точки зору набагато цікавіші. Там також будуть гучні заяви, але цілком реальні конкретні потрібні Україні рішення. З боку "Великої сімки" – збільшення допомоги нашій країні навіть стратегічні проекти щодо відновлення України після війни. Можливе посилення санкційного тиску на росію. Зрозуміло, що рішення щодо санкцій приймають інші структури, але з думкою "Великої сімки" всі рахуються.

А НАТО у контексті зустрічей міністрів оборони у форматі "Рамштайн" на саміті може координувати взаємну підтримку та спільні оборонні механізми, щоб конкретні країни могли звільнити частину озброєння для передачі Україні.