Три кандидати на перемогу – якою зброєю Повітряні сили України "приземлити" два російські Су під Маріуполем

Читать на русском
Автор
Су-34
Су-34. Фото росЗМІ

Офіційної інформації по застосоване озброєння поки що немає

Новий тиждень лютого розпочався для російських окупантів із чергових втрат – під Маріуполем вони втратили один винищувач-бомбардувальник Су-34 та винищувач Су-35С. Успішний удар вже офіційно підтверджено Повітряними силами України.

Як часто буває, у ЗСУ не уточнили, якою саме зброєю вдалося "приземлити" російські "пташки". "Телеграф" спробував розібратися – чим саме українські воїни могли вбити ворожі літаки.

Насамперед слід зрозуміти – на якій відстані знаходиться місце знищення "Сушок" від передової, щоб зрозуміти, який ЗРК або навіть літак, теоретично міг збити ворожі "пташки".

ЗРК Patriot – можливо, але дуже ризиковано

Найближчими до Маріуполя є два напрями із Запорізької та Донецької областей, але при цьому слід пам’ятати, що подібний постріл, скажімо із зенітно-ракетного комплексу, не може здійснюватись у небезпечній близькості до передової.

ЗРК Patriot

Так, від лінії фронту до місця запуску зенітної ракети бажано мати щонайменше 30-40 км, щоб хоча б убезпечити пускову установку від артилерії калібру 152 мм, а на 50 км від артилерії калібром 203 мм.

Таким чином, наприклад, місто Курахове Донецькій області, що знаходиться на дальності 100 км від Маріуполя, є малоймовірним місцем для пуску зенітної ракети, оскільки відстань до нього від зайнятої наприкінці 2023 року ЗС РФ Мар’їнки всього близько 15 км.

Чому так важливо?

Так, гранична дальність вогню американського ЗРК Patriot становить якраз близько 100 км, що дозволяє вистрілити їм по літаку в районі Маріуполя з Курахового, але робить таку операцію вкрай ризикованою, оскільки комплекс може бути накритий 152-мм артилерією росіян. Проте такий варіант повністю виключати не можна.

ЗРК С-300 – можливо, але є нюанс

Велику дальність – близько 300 км, має, або принаймні так заявляється, радянський зенітно-ракетний комплекс С-300, який є в Україні, хоча найімовірніше йдеться швидше про можливість засікати цілі на такій відстані. Проте на відстані 200 км комплекс може працювати цілком впевнено, чого вистачить для удару скажімо із Запорізької області.

ЗРК С-300

Щоправда, слід враховувати, що С-300 – це старий комплекс, прийнятий на озброєння ще у 1975 році, тоді як той же Су-34 почав використовуватися майже на 40 років пізніше – 2014-го. Тобто малоймовірно, що комплекс С-300 зі старою електронікою може збити набагато сучасніший літак, чия електронна "начинка" на 40 років молодша. Також це сумнівно ще й тому, що С-300 був на озброєнні України і до 24 лютого 2022 року, але перший Су-34 був збитий на дальній дистанції вже після отримання ЗСУ зенітно-ракетних комплексів зразка НАТО.

ЗРК NASAMS – головний претендент?

Мабуть, найімовірнішим претендентом на знищення двох Су є розроблений в Норвегії ЗРК NASAMS, який також мають Повітряні сили України. На користь цього каже його максимальна дальність пострілу – до 180 км за допомогою ракет AIM-120D. Щоправда, невідомо, чи їх передавали Україні. Така дальність дозволяє завдати удару із Запорізької області, наприклад, у районі населеного пункту Нововільнянськ, від якого до лінії фронту в Гуляйполі близько 70 км.

Також варто пам’ятати, що ЗРК NASAMS Україна поки що отримала більше ніж Patriot – щонайменше вісім комплексів проти, за різними даними, 2-4 комплексів Patriot. Тобто норвезьких систем просто більше, що полегшує їх перекидання із захисту великих міст на південь для удару по Су-34.

ЗРК NASAMS

Цікаво, що ще одним теоретичним кандидатом на посадку Су-34 є F-16, який також може нести ракети AIM-120D з дальністю в 180 км. Однак, за офіційними даними, цю техніку Україна отримає не раніше літа.

Раніше "Телеграф" писав, що ЗСУ приземлили два бомбардувальники та один винищувач. Це сталося на східному напрямку. Зазначається, що було збито двох винищувачів-бомбардувальників Су-34 і одного винищувача Су-35.