Португалія слідом за Естонією допоможе у відновленні Житомирщини

Читать на русском
Автор
Фото - iopscience

Ведуться також перемовини про залучення Ісландії. Мова йде про відбудову пошкоджених росією об'єктів та інвестиції в регіон

Португалія допоможе відновити зруйнований внаслідок російського авіаудару ліцей №25 у Житомирі. Відповідний меморандум підписали напередодні під час III Форуму з відбудови Житомирщини, повідомляє журналіст "Телеграфу".

Як заявив на конференції перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко, на сьогодні в області відбудовувати пошкоджену росією інфраструктуру Україні активно допомагає Естонська Республіка. Вона вже допомогла реалізувати на Житомирщині не один проєкт.

"Відповідний досвід маємо масштабувати по всій країні… Маємо працювати над тим, щоб ідея, яку президент Володимир Зеленський висловив 2022 року щодо патронування певними країнами відновлення певних областей України, перетворилася на практику. Наприклад, як у Житомирі та Миколаєві. Також є окремі проєкти з відновлення на Чернігівщині — Франція допомагає, але загалом над цим ще потрібно працювати", — наголосив він.

Голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк повідомила, що загалом на Житомирщині різного ступеню руйнувань зазнали 4830 об’єктів, серед яких 207 Росія зруйнувала. При цьому 3131 об’єктів, тобто 65% з них, на сьогодні вже відновили. Серед відновлених об‘єктів — багатоквартирні і приватні будинки, заклади освіти та охорони здоров‘я, адмінбудівлі, об‘єкти критичної інфраструктури тощо.

Вона також уточнила, що в місті Овруч Естонія фінансово долучилась до побудови сучасного дитсадка, який зводять за принципом "Відбудуй краще, аніж було".

"Це перший з 15 об’єктів загальної інфраструктури, які Житомирська ОДА передала на розгляд уряду Естонії для отримання допомоги у відновленні області, — зазначила парламентарка. — Сам дитячий садок – аналог проєкту дитсадків, які в Естонії будуть для місцевих дітей, тому принцип "Будуй краще, аніж було" у цьому випадку реалізований максимально".

Олена Шуляк розповіла також, що зараз в області вже сім громад розробляють місцеві програми комплексного відновлення — Глибочицька, Лугинська, Олевська, Новоборівська, Овруцька, Баранівська та Коростенська. У подальшому алгоритм планують уніфікувати, щоб на його основі оновлювати містобудівну документацію для відбудови інших регіонів України.

"Естонія однією з перших країн відгукнулася на заклик Володимира Зеленського стосовно того, щоб визначитися з регіоном і патронувати результати. Уже відновили міст у Малині, зруйнований російською ракетою. Сьогодні відкривається друга черга нового дитсадка в Овручі… 

Наше завдання на майбутнє – розширити коло країн, які беруть участь у відбудові. І зараз уже на слуху Ісландія, ми працюємо над цим. Сподіваюся, що через міжпарламентську складову, як це вже було з Естонією і частково з Португалією, вдасться залучити і цю державу до відновлення Житомирщини", — розказав народний депутат з фракції "СН" Арсеній Пушкаренко.

За його словами, окрім відбудови інфраструктури, важливим елементом у подальшому розвитку місцевих громад залишається економічна складова та інвестиції, "адже без відновлення економіки ми не повернемо на Батьківщину наших громадян, не відновимо державу".

"Це підтвердив досвід Боснії та Герцеговини, Хорватії. Інфраструктура – це добре, це важливо, і ми дякуємо за це партнерам. Але потрібні "маяки" для бізнесу, що необхідно починати працювати, інвестувати й відновлювати економіку. Тоді ми повернемо наших громадян. Мета цих форумів, на які ми запрошуємо представників бізнесу, — зацікавити та спонукати інвестувати в нашу економіку", — пояснив він.

Як повідомлялось, раніше радник президента України з питань економіки Олег Устенко заявляв, що Росія має сплатити Україні компенсацію у 750 млрд доларів. Проте ця сума може бути й більшою, тож виплати розтягнуться на чималий час.

Також "Телеграф" писав, що Бельгія стала першою країною, яка погодилася передати відсотки від заморожених російських коштів Україні. Йдеться про 611 млн євро. Всього ж обсяги заморожених активів там оцінюють у 180 млрд євро.