Страждають не лише жінки: в Україні через війну зростає рівень домашнього насильства

Читати російською
Автор

Чоловіки в принципі рідко звертаються за допомогою

Під час війни та після її завершення рівень насильства, у тому числі домашнього, зростає. Україна не є винятком.

"Телеграф" поспілкувався з керівницею Київського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству Тетяною Зотовою та дізнався про те, хто зараз в Україні страждає від домашнього насильства. За її словами, переважна більшість тих, хто страждає від домашнього насильства – це жінки та жінки з дітьми. Однак і чоловіки є жертвами цього явища.

Зазначається, що чоловіки в принципі рідко звертаються за допомогою через низку стереотипів. Втім, у 2023 році у кризовій кімнаті Центру перебували 7 чоловіків, а за психологічною допомогою звернулися понад 800.

"У нас був постраждалий – він зі своєю співмешканкою евакуювався з Маріуполя до Києва. Вони пройшли важкий шлях евакуації, пережили багато жахів. Вже в Києві жінка почала застосовувати до свого чоловіка фізичне насильство – поранила ножицями в ногу. Він звернувся до поліції, поліція зв'язалася з нами, ми розмістили цього чоловіка в кімнаті кризового реагування, де він перебував 2 тижні і отримав всю необхідну допомогу", — розказала керівниця Центру.

Є також факти звернення безпосередньо від дітей, інформацію про такі випадки Центр повідомляє Службі у справах дітей та сім`ї, оскільки це їхня сфера відповідальності.

Що стосується людей похилого віку, то, за словами Зотової, це окрема важка категорія. Ці люди страждають як від співмешканців, сусідів, так і від власних дітей. Найчастіше люди похилого віку просять саме юридичної консультації і не готові звертатися до правоохоронних органів – "це ж діти і онуки".

"До нас приходила жінка, яку вигнали з дому власні діти, до цього вона вже переписала на них квартиру. В такому випадку ми можемо запропонувати місце тимчасового безпечного перебування і первинну юридичну допомогу", — розповідає керівниця Центру.

Більше про домашнє насильство в Україні та те, куди звертатися за допомогою ви можете прочитати у повній версії матеріалу "Телеграфа" під назвою "Як російська агресія провокує домашнє насильство в Україні та де шукати порятунку".

Раніше ми писали про те, як війна робить нас залежними від адреналіну.