Війна — день 663: росіяни посилають ДРГ, а Україна активно споруджує укріплення

Читать на русском
Автор
10746
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Активні бойові дії не вщухають по всій лінії фронту, а росіяни також намагаються відвернути сили оборони та відправляють диверсійні групи через кордон у Харківській та Сумській області. При цьому через незрозумілу ситуацію з військовою допомогою з боку Заходу в Україні проводять активну споруду укріплень на підконтрольних територіях, а також розмірковують про посилення мобілізації.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На Бахмутському напрямку наразі знаходиться близько 62 тисяч російських військових і їх кількість не зменшується, заявив начальник служби зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

22:00 Контролер Міноборони США Майкл Маккорд заявив, що у відомства до 30 грудня закінчаться кошти на заміну зброї, відправленої в Україну, якщо Конгрес не схвалить нове фінансування допомоги Києву.

21:00 Упродовж доби українські військові відбили 17 атак окупантів на Бахмутському напрямку, 22 – на Авдіївському, всього на фронті відбулося 92 бойові зіткнення, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 У небі над Кривим Рогом сили ППО збили ракету Х-59, повідомили у повітряному командуванні "Схід". Раніше паблики Кривого Рогу писали про вибух у місті.

18:00 Німецький концерн Rheinmetall отримав нове замовлення від уряду Німеччини на десятки тисяч артилерійських снарядів різних типів для Збройних сил України на "тризначну цифру в мільйонах євро".

17:00 Данія та Швеція передадуть Україні БМП CV90 на понад $260 млн. Це приблизно 20 одиниць. Крім БМП, будуть передані запасні деталі, боєприпаси та багаторічний договір на технічне обслуговування.

16:00 Бойовиків російських окупаційних підрозділів "Шторм-Z" повертають на бойову службу з незагоєними ранами і навіть після ампутацій кінцівок, повідомляють у британській розвідці.

15:00 Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і були змушені згорнути деякі операції через нестачу допомоги західних союзників, заявив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

14:00 Дев'ятеро співробітників поліції постраждали внаслідок артилерійського вогню з боку російських окупантів у понеділок вранці на Херсонщині.

"Минулої доби росіяни атакували поліцейських, які допомагають жителям у деокупованих населених пунктах. Під атаку з БПЛА потрапила слідчо-оперативна група поліції в Тягинці", — повідомляє Нацполіція.

13:00 Новий проект рекрутингу до Збройних Сил України поки що рано оцінювати, а в питаннях мобілізації необхідно повернути існуючі рамки, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Рекрутинг оцінювати ще трохи рано, а щодо питань мобілізації, то його не те що треба посилювати, а повернути в ті межі, в ті рамки, які працювали раніше", – сказав він журналістам у кулуарах презентації Державного оператора тилу в понеділок.

Залужний наголосив, що зараз це проблема хлопців, які воюють на передньому краї, яких має хтось замінювати.

12:00 У 2023 році обсяги підготовки українських військовослужбовців за участі Латвії збільшились більше ніж учетверо.

11:00 Партизани виявили місце розташування ЗРПК "Панцирь-С1" росіян у тимчасово окупованому Севастополі.

10:00 Росія накопичує ракети різних типів для нових атак по Україні, а також ще має достатньо дронів-камікадзе.

Про це повідомляє речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Ми розуміємо, що ворог накопичує певні засоби. Це крилаті ракети, зокрема. Балістичні ракети, маю на увазі "Іскандер-М". Зрештою такі речі, які відбувалися останнім часом, ми не вперше переживаємо", — сказав речник.

8:00 За останню добу на фронті сталося 64 бойових зіткнення із ворогом, повідомляє Генштаб ЗСУ. Попри загальне зниження інтенсивності боїв, найбільш активним напрямком продовжує бути Авдіївський — 27 боїв/доба.

7:00 Як повідомили в Повітряних Силах, у ніч на 18 грудня окупанти атакували Україну п'ятьма "шахедами". Дрони запускали вже традиційно з Приморсько-Ахтарська. На щастя, нашим підрозділам ППО вдалося знищити всі цілі!

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • цієї ночі у окремих регіонах України знову звучали сигнали повітряної тривоги. Жителі деяких областей також чули звуки вибухів, здебільшого пов'язані із роботою ППО. Чекаємо на детальне пояснення від Повітряних Сил;
  • пристрої для прослуховування були знайдені не лише у головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, а і його особистого помічника — Костянтина Бушуєва. Про це повідомив журналіст Юрій Бутусов;
  • швидше за все, питання розгляду фінансової допомоги України від Конгресу США буде ухвалюватися вже після Нового року. Принаймні, такої думки притримується сенатор від Республіканської партії США Ліндсі Грем, який заявив, що поки "компромісу досягти не вдалося";
  • євродепутатка від Литви закликала позбавити Угорщину голосу в ЄС, доки її прем'єром є друг Путіна Віктор Орбан;
  • Ізраїль і ХАМАС наблизилися до нової угоди про припинення вогню та звільнення заручників, хоча поки не дійшли повної згоди, як це має відбуватися, пише Reuters.

05:00 Пусків ракет не зафіксовано, стратегічна і тактична авіація російських терористів неактивні, флоту у морі немає.

03:00 В українському небі спокійно, повторних пусків БПЛА не фіксувалося.

Тим часом моніторинговий ресурс DeepState вперше за тиждень у звіті не зафіксував просування російських терористів на будь-якій ділянці фронту. Чи видихся російський "наступ", чи це тільки тимчасова перерва – покаже час.

01:00 Останній російський БПЛА було знищено біля Старокостянтинова. По областях дають відбій повітряної тривоги.

Президент України Володимир Зеленський заявив у традиційному відеозведенні за добу, що Україна готує рішення щодо конфіскації та використання російських активів, заморожених у Європі та США. Це може принести Україні понад 300 мільярдів доларів США.

00:00 Окупанти запустили дрони по Україні. Повідомляється про вибухи у Хмельницькій області

Все, що відбувалося 15 грудня, можна переглянути за посиланням: Війна – день 660: Україна йде у стратегічну оборону, російські терористи не припиняють атаки

Що було в Україні 16 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 661: росіяни атакують безпілотниками, ЗСУ займають нові рубежі

Інформацію за 17 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 662: окупанти готуються до затяжної війни, а ЗСУ накопичують ресурси