Війна — день 661: росіяни атакують безпілотниками, ЗСУ займають нові рубежі

Читать на русском
Автор

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Сили оборони України продовжують відбивати широкомасштабне вторгнення РФ. Російські терористи намагаються атакувати Україну за допомогою ударних БПЛА, від нальотів вкотре страждає на Київ. На фронті українська армія продовжує боронити задані рубежі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські загарбники вкотре обстріляли прикордоння Сумської області. Зафіксовано 138 вибухи. В результаті атаки поранено одну людину.

21:00 Протягом доби українська авіація завдала ударів по 21 району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки російських окупантів, йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ.

20:00 Українські захисники відбили 27 ворожих атак на Авдіївському напрямку, всього протягом доби на фронті відбулося 71 бойове зіткнення, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Зеленський заявив, що провів більш ніж тригодинне засідання Ставки.Серед інших обговорювалися питання зведення ліній оборони та виробництва зброї.

Литва 15 грудня передала українським військовим нову партію військової допомоги, до якої зокрема увійшли боєприпаси та набої, повідомляється на офіційному сайті Міністерства оборони Литви.

Зазначається, що Сили оборони України отримали кілька мільйонів набоїв і кілька тисяч снарядів для переносних протитанкових гранатометів малої дальності, а також близько тисячі розкладних ліжок.

18:00 Окупанти вдарили по Нікополю та поранили двох людей: поліцейські евакуювали постраждалих до медзакладу

Снаряд влучив у подвір’я приватного будинку. В результаті вибуху травми отримала 83-річна бабуся та її 16-річна онука.

17:00 Розвідка Великої Британії вважає кібератаку на мобільного оператора "Київстар" однією з найдеструктивніших подібних операцій з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

16:00 Партизани у Маріуполі партизани підірвали авто російського окупанта. Росіянин є офіцером кавказьких підрозділів.

15:00 В Авдіївці на Донеччині зараз залишається 1230 людей, а кількість охочих виїхати з міста зменшилася, — начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш.

14:00 Майданчики не так важливі для здійснення запуску ударних дронів Shahed для армії РФ, оскільки вони можуть бути мобільними. "Ми бачили, що безпілотники типу Shahed випускали фактично з фури, з машини. Це контейнер, він може бути де завгодно і здійснити ці пуски", — наголосив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

13:00 Мер Лондона Садік Хан відмовився передати на прохання Київського міського голови Віталія Кличка автомобілі, які здали жителі британської столиці в межах програми боротьби зі шкідливими викидами.

12:00 В Донецьку сильна пожежа після обстрілу. Також повідомляється про вибух в російському Таганрозі.

Вночі внаслідок обстрілу російськими дронами постраждала будівля медзакладу на Херсонщині, на території деяких корпусів виникла пожежа, під час проведення евакуації пацієнтів в бомбосховище, травм зазнав лікар медзакладу. У нього діагностовано вибухову травму та вогнепальноосколкове поранення гомілки, — МОЗ.

11:00 Російські загарбники поскаржилися, що "збили" аж 32 безпілотники під час нічної атаки на Крим, — такі дані озвучив Міноборони РФ.

Україна може піти в новий контрнаступ наступного року, — пише Welt. Авторитетне німецьке видання опублікувало статтю, що Залужний вирішив змінити стратегію через неможливість швидкого прориву. В ній також йдеться про те, що Україна все ще може розраховувати на 95% усіх систем озброєння, що поставляються із Заходу, оскільки вони ще не використовувалися на фронті. Плацдарм на лівому березі Дніпра може стати відправною точкою, бо Крим — слабке місто росіян. Маючи винищувачі, гелікоптери та дрони, Україна могла б підтримати наступ, тим більше, що укріплень РФ тут практично немає.

10:00 Маріупольський Спротив підірвав автівку російського військового офіцера одного з кавказьких підрозділів на вулиці Нестерова у Приморському районі, — це сталося під час "бавовни", що дозволило приховати це від уваги окупантів.

09:00 Свіжі втрати Росії в Україні від Генштабу ЗСУ:

Втрати Росії в Україні 16.12.2023

07:15 Вночі Україну атакував 31 БпЛА типу "Shahed", — сили і засоби ППО знищили 30 з них, повідомляє Генштаб.

06:00 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вночі ворожі безпілотники Shahed атакували Київ атакували групами, хвилями і з різних напрямків — всі дрони вдалося знищити, внаслідок падіння уламків ніхто не постраждав; КМВА вважає, що ворог міг повернутися до тактики зразка травня 2023, коли росіяни постійно змінювали, комбінували, чергували види і типи засобів повітряного ураження;
  • вибухи вночі чули і в Курській області РФ, — безпілотники нібито атакували Дмитрієвський та Залізногірський райони, внаслідок чого пошкоджено будинки та ЛЕП;
  • наразі росіяни мають близько 900 високоточних ракет усіх типів та продовжують їх виготовляти, — спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат;
  • російські війська незначно просунулися біля Бахмута, Авдіївки та Мар'їнки – ISW;
  • країни "Великої сімки" наблизилися до конфіскації російських активів для їхньої передачі Україні, — Financial Times;
  • у Киргизстані розпочалося виробництво російської бронетехніки на першому в країні підприємстві оборонно-промислового комплексу, — ISW.

05:00 В небі над Україною не фіксується безпілотників. Останні БПЛА було знищено у районі Старокостянтинова.

Відомо, що атака тривала понад шість годин. За даними моніторингу, терористи запустили 30+ БПЛА. Запуски відбувалися з Криму, Курської та Брянської областей.

03:00 Київ, Чернігів, Хмельниччина та низка інших регіонів України відбили атаки російських безпілотників. Станом на три години ночі в небі залишаються поодинокі мопеди в районі Старокостянтинова. Глобальної загрози вже немає.

Для Києва все ще зберігається загроза БПЛА та балістики з боку російських терористів.

01:00 Київ відбив хвилю БПЛА, але в інших областях України все ще залишаються мопеди.

З Чернігівської області у бік столиці рухаються ще як мінімум дві групи ворожих безпілотників.

00:00 Київ відбиває атаку російських безпілотників. БПЛА було помічено над Бориспільским районом. Ще одна група безпілотників заходить через Ніжин на Бровари. Також у небі знаходиться ще 3-4 групи російських БПЛА.

Кияни повідомляють про звуки вибухів, працює ППО.

Що було в Україні 13 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 658: ракетна атака на Київ, росіяни "ломляться" до Авдіївки

Інформацію за 14 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 659: Росія посилила ракетний терор, а ЄС ухвалив історичне рішення щодо України

Все, що відбувалося 15 грудня, можна переглянути за посиланням: Війна – день 660: Україна стає в стратегічну оборону, російські терористи не припиняють атаки