Війна — день 644: попри негоду окупанти штурмують Авдіївку та обстрілюють Україну

Читать на русском
Автор
10888
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бої на фронті не вщухають, а найнапруженіша ситуація залишається на сході України. Негода суттєво обмежила можливості сторін із маневрування, проте росіян це не зупинило від продовження штурму Авдіївки, яку вони безрезультатно атакують із шести сторін. На інших напрямках росіяни теж не мають суттєвих успіхів, а тому вони нарощують кількість обстрілів України за допомогою ракет та дронів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У передмісті тимчасово окупованого Токмака Запорізької області пролунали вибухи.

В Криму показали звернення Зеленського на ТБ, — в ГУР Міноборони вже заявили, що це була спецоперація України.

22:03 Ракетна небезпека для Київської та Черкаської областей.

21:00 В Одесі лунають вибухи, попередньо — ППО працює по "Шахедам".

Володимир Зеленський після робочих візитів в Одесу, Херсон та Миколаїв записав вечірнє звернення:

20:17 Група "Шахедів" у напрямку Одещини з акваторії Чорного моря, — Повітряні сили ЗСУ.

19:00 У Чехії в межах ініціативи "Подарунок для Путіна" зібрали вже майже пів мільйона євро на купівлю гелікоптера Black Hawk для Головного управління української розвідки.

18:00 росія вперше в історії провалила голосування на участь у Виконавчій раді Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Генерал-майор росії Володимир Завадський підірвався на міні в Україні, — це підтвердили в рф.

Уряд Словаччини в середу підтримав продовження заборони на імпорт агропродукції з України на невизначений термін і розширив перелік товарів, на які вона поширюється.

17:00 Близько 15:40 ворог вкотре обстріляв передмістя Херсона з артилерійської зброї, загинув 68-річний місцевий житель, який під час атаки перебував на власному подвір’ї, — прокуратура Херсонщини.

16:00 За оцінками НАТО, кількість убитих і поранених російських військових в Україні перевищила позначку 300 000 осіб, також росія втратила сотні літаків і тисячі танків, — генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Водночас, він застеріг від покладання великих надій на те, що російські втрати призведуть до швидкого закінчення війни в Україні.

15:00 Генсек НАТО Столтенберг заявив, що F-16 змінять ситуацію на полі бою в Україні, але будуть передані "as soon as possible", — "так скоро, як це буде можливо".

В енергосистемі України дефіцит через стрімке зростання споживання через важкі погодні умови та одночасне включення в мережу тисяч споживачів із постраждалих від негоди регіонів. "Укренерго" закликає скоротити споживання енергії до 18 години.

14:00 Зеленський провів нараду щодо ліквідації наслідків негоди в Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Київській, Полтавській і Черкаській областях.

Україна представила адаптовану Річну національну програму щодо подальшого реформування за вимогами НАТО на засіданні Ради України-НАТО 29 листопада, союзники її погодили, повідомив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

13:00 Дружину голови ГУР Маріанну Буданову отруїли, зокрема, миш’яком та ртуттю, — джерела УП у розвідці. "Телеграф" розібрався, чим ці речовини шкідливі для організму людини і які наслідки може мати отруєння ними.

12:00 Президент Володимир Зеленський перебуває із робочою поїздкою в Одеській області.

"Розпочали з доповідей військових і наради щодо захисту регіону. Багато важливих питань. Оперативна обстановка та ведення бойових дій у межах відповідальності ОСУВ "Одеса". Ситуація в Чорному морі, протимінні заходи та гарантування безпеки "зернового коридору". Робота ППО Одещини, прикриття Одеси з повітря, інфраструктури "зернового коридору" та наших бригад", — повідомив глава держави у своїй соцмережах.

11:00 В Одесі СБУ затримала горе-тіктокера, який "засвітив" на власній сторінці у соцмережі роботу систем ППО під час атаки "шахедів" 5 листопада. Завдяки його відео і вказанню точного місця і часу зйомки інформацію швидко почали розповсюджувати російські медіа. Чоловіку загрожує до 8 років ув'язнення.

10:00 За минулу добу понад тисяча окупантів назавжди покинули українську землю без можливості повернутися. Дякуємо ЗСУ за влучність!

Втрати армії рф в Україні 29.11.2023
Втрати армії рф в Україні 29.11.2023

9:00 Росіяни почали приховувати інформацію про розташування мінних полів на фронті в Україні від власних солдатів. Про це в ефірі телемарафону повідомив спікер Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов.

"У районі тимчасово окупованих Кринок Херсонської області один із підрозділів 810 морської піхоти російських окупаційних військ відмовився виконувати наказ і йти на штурм позицій ЗСУ. Мотивували свою відмову російські терористи відсутністю координації з артилерією, поганими погодними умовами та відсутністю розвідувальних даних. Карти мінних полів засекречені, а інформація штурмовим підрозділам окупантів передається тільки по квадратах і без чітких координат", — розповів Ковальов.

8:00 Цієї ночі росіяни атакували Україну за допомогою "шахедів" і крилатих ракет. Було знищено всі безпілотники в кількості 21 штуки, а також 2 з 3 ракет.

7:00 Минулої доби на фронті зафіксовано 87 бойових зіткнень із ворогом. Найактивнішими в плані боїв залишаються Авдіївський (27), Мар'їнський (17) і Бахмутський (16) напрямки. Докладніше — у ранковому зведенні від Генштабу ЗСУ:

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в Україні було неспокійно не лише через посилення негоди, а й завдяки діям окупантів — ще до опівночі у південних, низці центральних та західних регіонів було оголошено повітряну тривогу. Причина — запуск "шахедів". Вибухи чули на Миколаївщині, Одещині, Хмельниччині тощо. Чекаємо даних від місцевої влади та військових;
  • за минулу добу на Сумщині через артилерійські обстріли прикордоння загинуло троє осіб, серед яких — семирічна дівчинка, котра через отримані травми померла вже у лікарні. Ще троє осіб отримали травми. Інцидент стався у Середино-Будській громаді;
  • експрем'єр Польщі Дональд Туск став "найвпливовішою людиною Європи" за версією видання Politico. Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленським тим часом від цього ЗМІ отримав "звання" головного "мрійника", якому "під силу змінювати історію своїм словом";
  • колишній представник США по Україні Курт Волкер на конференції у Європарламенті заявив, що чим раніше Україна стане повноцінним членом НАТО, тим швидше завершиться російсько-українська війна;
  • Туреччина може ратифікувати членство Швеції до НАТО до кінця 2023 року, пише Reuters.

3:00 Окупанти за добу 22 рази обстріляли Сумську область, через що там було зафіксовано 106 вибухів. Три людини загинули, серед них дитина

1:00 У Чорному морі залишаються ще два російські підводні човни, які можуть мати на борту до 8 крилатих ракет "Калібр". Тому у Повітряних силах попереджають про ризики обстрілів.

00:00 США ведуть переговори з Грецією щодо купівлі 75 тисяч артилерійських снарядів для України. Серед них 50 тисяч снарядів 150-мм, 20 тисяч 155 мм та 5 тисяч 203-мм для радянських систем "Піон"

З даними за 26 листопада можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 641: окупанти штурмують Авдіївку та тероризують українців дронами

Про те, що відбувалося 27 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 642: окупанти шукають слабкі місця біля Куп’янська та тиснуть на Бахмут

Інформацію за 28 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 643: росіяни роблять з Авдіївки другий Бахмут, але зазнають величезних втрат