Війна — день 623: окупанти посилюють тиск на сході і не зважають на втрати

Читать на русском
Автор
5298
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 08 листопада 2023, 21:20
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії не вщухають по всій лінії фронту, а окупанти активували тиск на ЗСУ не лише за напрямом Авдіївки, а й у районі Бахмута. Особливо це стосується тих позицій, зачищених українськими військовими. Також не припиняються спроби захопити частину Луганської області, що залишилася під контролем України, хоча українські військові стійко тримають оборону і не дозволяють росіянам просунутися.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністерство оборони України створило Департамент охорони здоров'я, який очолила колишня волонтерка та працівниця МОЗ з досвідом запуску медичної реформи Оксана Сухорукова.

22:00 Протягом доби сталося 57 бойових зіткнень, найактивніше росіяни вели наступальні дії на Бахмутському напрямку, де було відбито 22 атаки, на Мар'їнському – 15 атак та Авдіївському – 11, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

21:00 На таврійському напрямку ворог завдав 18 авіаударів, провів 40 бойових зіткнень, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

Наші воїни та воїнки стійко тримають оборону на авдіївському напрямку. Безуспішними були наступальні дії противника в районах населених пунктів Степове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Мар’їнки, Старомайорського Донецької області.

Загальні втрати ворога склали 505 осіб. 1 окупант здався в полон.

Знищено 19 одиниць військової техніки.

Водночас, триває ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

20:00 Росіяни вдарили протирадіолокаційною ракетою Х-31П в напрямку одного з портів Одещини з літаків тактичної авіації в Чорному морі, повідомляє Сергій Братчук

Ракета влучила в надбудову цивільного судна під прапором Ліберії, в момент його заходу в порт.

Три члени екіпажу — громадяни Філіппін — поранені, один з них ушпиталений.

Лоцман загинув, ще один працівник порту отримав поранення.

19:00 Україна цього року ще намагатиметься досягти успіху на полі бою, заявив Володимир Зеленський, виступаючи з відеозв'язку на конференції Reuters NEXT у Нью-Йорку.

18:00 Міноборони підготувало постанову, яка дозволить державному замовнику купувати безпілотники цивільного призначення (дрони DJI та Autel, FPV-коптери) без додаткових регуляцій.

16:00 Оборонний концерн Rheinmetall отримав замовлення від уряду Німеччини на постачання Україні близько 100 тисяч боєприпасів до 120 мм мінометів.

15:00 Міністерство оборони України проводить службове розслідування щодо військових чиновників, причетних до нагородження воїнів 128 бригади у Запорізькій області.

14:00 Європейський союз має намір подати черговий пакет санкцій проти росії вже на початку наступного тижня. Під обмеження, серед іншого, потраплять постачання алмазів із країни-агресора, – розповів Боррель.

13:00 Росіяни вдарили дроном по "Пункту незламності" на Херсонщині.

12:00 Окупанти продовжують обстріли критичної інфраструктури. В одній із прифронтових областей росіяни вдарили по ТЕЦ. На щастя, без постраждалих.

У Конгресі США схвалили законопроєкт, що стосується направлення заморожених активів рф Україні. Документ пройшов розгляд комітету у закордонних справах палати представників, отримавши 40 голосів "за" і лише два — "проти".

"Настав час, щоб росія розплачувалася за війну, яку вона розпочала", — заявив конгресмен-республіканець Майкл Маккол, який виніс законопроєкт на розгляд.

11:30 На Донеччині продовжується робота з пошуку російських інформаторів. Так, СБУ вдалося затримати місцеву жительку із проросійськими поглядами, котра зливала важливі дані щодо переміщень військових ЗСУ під Бахмутом ворогу. Наразі їй загрожує до 8 років за ґратами за допомогу російській армії.

10:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Америка планує підтримувати Україну до самого закінчення війни. Про це він написав у своєму Х (Twitter).

"росія почала війну в Україні і може закінчити її в будь-який момент, відвівши свої сили і припинивши свої жорстокі атаки. Поки цього не станеться, Сполучені Штати мають чіткий шлях уперед: допомогти Україні захиститися, підтримати український народ, притягнути росію до відповідальності", — наголосив політик.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 8.11.2023
Втрати армії рф в Україні 8.11.2023

8:00 Вночі росіяни обстрілювали з артилерії Сумську та Дніпропетровську області. На Сумщині зафіксовано близько 11 вибухів у Юнаківській громаді, наслідки уточнюються. На Дніпропетровщині під вогнем знову опинився Нікопольський район. На щастя, про постраждалих не повідомляють.

7:00 На фронті дещо знизився градус бойової напруги — за минулу добу зафіксовано лише 45 сутичок із ворогом. Більше деталей повідомляє Генштаб ЗСУ у свіжому ранковому зведенні:

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у низці регіонів лунала повітряна тривога. Також звуки вибухів чули щонайменше жителі Полтавщини, Сумщини, Херсонщини. Дані про наслідки поки уточнюються;
  • не обійшлося і без "бавовни" у тимчасово окупованому Криму — в Севастополі теж було гучно. Даних про можливі влучання поки нема;
  • президент Володимир Зеленський заявив, що Україна зміцнила протиповітряну оборону країни додатковими системами NASAMS. Також у вечірньому зверненні до народу глава держави запевнив, що "повітряний щит України буде ще посилюватися";
  • Україна допомогла евакуювати 36 громадян Молдови із Сектора Газа. Про це стало відомо після заяви президентки республіки Маї Санду;
  • росіяни запустили фейкові відео із начебто зверненням Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, у яких він закликає до акцій непокори політичній владі та здійснення спроб заколоту. У Центрі протидії дезінформації підкреслюють: це чергова, при чому досить груба спроба російських окупантів вести інформвійну.

3:00 Окупанти вивели в море три кораблі, які є носіями ракет "Калбір", повідомляють у ОК "Південь"

1:00 На Полтавщині чули вибухи. З'явилася інформація, що ППО збила ракету Х-59.

00:00 На Харківщині пролунала повітряна тривога, повідомляється про ракетну загрозу

Про те, що відбувалося 5 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 620: армія росії зазнає великих втрат на фронтах, ЗСУ та окупанти обмінюються ракетними ударами

Інформацію за 6 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 621: окупанти сповільнилися на фронті, але активно обстрілюють ракетами

З даними за 7 листопада можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 622: у ЗСУ є низка успіхів на фронтах, через що окупанти змушені підтягувати резерви