Війна — день 622: у ЗСУ є низка успіхів на фронтах, через що окупанти змушені підтягувати резерви

Читать на русском
Автор
6794
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Активні бойові дії на фронті не вщухають навіть попри похолодання. ЗСУ продовжують проводити наступальні дії в Запорізькій області, де демонструють просування, крім того, є успіхи і на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Разом з тим експерти вважають, що події з війною в Україні можуть розвиватися за прикладом чеченських воєн, коли після програшу в першій фазі росія може домогтися перемир’я і повернутися з новими силами через кілька років.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Авдіївці залишається понад півтори тисячі мирних жителів, — голова місцевої ГВА Барабаш.

Російські окупаційні війська обстріляли з РСЗВ та артилерії Куп'янський район Харківської області, загинув чоловік.

22:00 Демократи в Сенаті США заблокували спробу республіканців домогтися схвалення пакету допомоги Ізраїлю без включення до нього постачання для України.

21:00 У Донецьку знову пролунали вибухи.

20:00 Російські війська з артилерії вдарили по Нікопольському району на Дніпропетровщині. Внаслідок ворожих ударів постраждала жінка.

19:00 Два ракетні удари завдано по цивільній інфраструктурі одного з населених пунктів Михайлівської громади Запорізького району, повідомив голова області Юрій Малашко.

На Сумщині ухвалили рішення змінити час комендантської години з 9 листопада. Наразі мешканцям заборонено залишати свої будинки з 23:00 до 5:00.

18:00 У Запоріжжі під час повітряної тривоги пролунало кілька потужних вибухів.

17:05 Спостерігається активність ворожої тактичної авіації на східному та південно-східному напрямках. Загроза застосування авіаційного озброєння, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

16:00 У центрі окупованого Донецька пролунали вибухи, піднімається густий дим.

15:00 Перші F-16 для навчання пілотів із України Нідерланди вже відправили до Румунії.

14:00 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що на бойове чергування в Україні стали додаткові системи NASAMS від партнерів. Він зазначив, що це – своєчасне посилення нашої ППО до зими.

13:00 Диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ) російської армії постійно намагаються перетнути кордон та зайти на територію Чернігівської та Сумської областей. Щомісяця ворог робить по 9-10 таких спроб, заявив командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв. Російські ДРГ формуються з професійних військовослужбовців Сил спеціальних операцій, або Головного управління Генерального штабу ЗС РФ (так зване ГРУ). Метою таких груп є розвідка позицій в прикордонній смузі, нанесення ураження українським військовим або навіть цивільним об’єктам.

12:00 На Таврійському напрямку українські захисники знищили важку вогнеметну систему залпового вогню ворога ТОС-1А "Сонцепьок" та дві одиниці самохідних гаубиць 2С19 "Мста-С", повідомив командувач ОСУВ "Таврія" Олександр Тарнавський. За минулу добу на Таврійському напрямку ворог завдав 3 авіаударів і здійснив 944 артобстріли. Там відбулося 58 бойових зіткнень.

11:30 Служба безпеки України затримала навідника, завдяки допомозі якого росіяни потужно обстріляли Харків 6 жовтня. Як відомо, внаслідок атаки місяць тому росіяни влучили по місту ракетою типу "Іскандер".

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих окупантів:

Втрати армії рф в Україні 7.11.2023
Втрати армії рф в Україні 7.11.2023

Глава Мінцифри Михайло Федоров також поділився чудовими даними щодо знищеної російської техніки. За останній тиждень вітчизняна Армія дронів продемонструвала чудовий результат — було встановлено рекорд з ліквідації ворожих опорних пунктів.

9:00 У Кривому Розі пролунав гучний вибух. Лише після цього в Дніпропетровській області оголосили повітряну тривогу.

Після обстрілу в Херсоні підіймається дим, інформують місцеві пабліки.

Обстріл Херсону 7 листопада
Дим після вибухів у Херсоні

8:00 Зранку у Херсоні знову чутно вибухи — російська армія вкотре обстрілює місто артилерією. За даними місцевої влади, вночі терор мирних жителів також не припинявся. Зокрема, пошкоджено житлові будинки. Про поранених даних наразі немає.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель вважає, що війна в секторі Газа таки має вплив на міжнародну підтримку України. Про це він заявив під час виступу на конференції послів Євросоюзу-2023.

"Під час моєї останньої поїздки до Вашингтона я мав нагоду напряму висловити свої побоювання президенту Байдену і моєму колезі Ентоні Блінкену про те, що міжнародна підтримка України може почати розмиватися у світлі того, що бачать як "практику подвійних стандартів". Це реальна проблема, і усі ви маєте докластися до протидії цьому", – зазначив Боррель.

7:00 Минулої доби на лінії вогню було зафіксовано 78 бойових зіткнень, що свідчить про активізацію ворога. Докладніше про ситуацію на фронті — у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ:

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ця ніч в Україні минула досить спокійно, масштабних тривог не оголошували, масованих атак ракетами чи дронами не фіксувалося;
  • однак на території тимчасово окупованого Криму було вельми гучно — окупанти вже заявили про щонайменше 9 збитих безпілотників над півостровом. Також росіяни стверджують, що майже таку ж кількість дронів було перехоплено їхніми засобами РЕБ. Під Севастополем через роботу російських систем ПВО сталася пожежа;
  • Дональд Трамп відмовився приїздити до України, заявивши, що наразі з Україною веде діалог адміністрація Байдена, тож візит колишнього президента Штатів може виглядати як "конфлікт інтересів";
  • прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху вкотре заперечив імовірність припинення вогню в секторі Газа. Він підтвердив, що окремі короткі паузи для передачі гуманітарних вантажів можливі, однак про повне припинення операції до звільнення заручників не йтиметься.

00:00 Новий прем’єр Словаччини Роберт Фіцо, який відзначався антиукраїнськими висловлюваннями, заявив, що не перешкоджатиме постачанню зброї в Україну, якщо їх здійснюватимуть приватні компанії.

З даними за 4 листопада можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 619: росія готує сильні обстріли, а зі США долітають тривожні новини

Про те, що відбувалося 5 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 620: армія росії зазнає великих втрат на фронтах, ЗСУ та окупанти обмінюються ракетними ударами

Інформацію за 6 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 621: окупанти сповільнилися на фронті, але активно обстрілюють ракетами