Війна — день 617: ЗСУ тиснуть на двох напрямках, а окупанти посилюють обстріли

Читать на русском
Автор
15293
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

В Україні триває повномасштабна війна, а активні бойові дії проходять по всій лінії зіткнення, хоча їхній характер дедалі сильніше зводиться до позиційного протистояння. Попри це ЗСУ не припиняють чинити тиск на противника в районі Бахмута та в Запорізькій області, тоді як окупаційні війська робили спроби атакувати на лінії Куп’янськ-Сватово-Кремінна. Тим часом із приходом холодів дедалі частішими стають обстріли з боку росіян, а тому влада України закликає мешканців прифронтових областей бути особливо обережними.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Над Україною кілька груп ударних дронів росії, зокрема на межі Київської області.

росія зменшила кількість обстрілів критичної інфраструктури енергетичного сектору і накопичує озброєння, щоб завдати нам шкоди, коли буде зимова температура, — Данілов.

22:00 В Харкові чули вибухи.

США готують новий пакет військової допомоги для України на 425 млн доларів, туди увійдуть боєприпаси з лазерним наведенням для знищення російських дронів на суму близько 300 мільйонів доларів.

21:00 росія завдала ракетного удару двома ракетами "Онікс" по Одеській області, повідомляють Сили оборони півдня. За попередніми даними, ракети втратили бойову спроможність на підльоті до узбережжя.

росія поступово втрачає контроль над Чорним морем і відступає у східну частину акваторії, — заявив у вечірньому зверненні Зеленський.

20:00 У повітряному просторі кілька груп ударних дронів супротивника, є загроза для Дніпропетровської, Харківської та Полтавської областей.

У ЗСУ показали ефектне відео моментів оборони Авдіївки:

19:00 Повідомляється про вибухи в Одесі. А вдень був приліт у Синельниківському районі, постраждало приватне житло.

18:00 ЗСУ знищили ще один російський Су-25, повідомляє командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

17:00 США 2 листопада запровадили новий пакет санкцій проти росії, під обмеження потрапили понад 30 фізичних і майже 200 юридичних осіб, серед яких банки, члени уряду, розробник "Ланцетів".

Україна очікує в листопаді візит голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн, — це буде напередодні оголошення результатів щодо початку переговорів про вступ України в ЄС.

16:00 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Європейський Союз може стати сильнішим після вступу України: "Україна стане доданою вартістю, а не тягарем для ЄС. Агресія росії проти України показала, що ЄС може бути сильним і діяти рішуче, однак реформування ЄС не має демотивувати нові країни-члени чи відтерміновувати їх вступ".

15:00 Через складну безпекову ситуацію на Харківщини схвалено примусову евакуацію 275 дітей з їхніми родинами із 66 населених пунктів. Її проведуть із Кіндрашівської, Куп’янської, Курилівської, Петропавлівської, Дворічанської та Вільхуватської територіальних громад Куп’янського району Харківської області, — Мінреінтеграції.

14:00 Корпорація Nestle потрапила до списку міжнародних спонсорів війни, створеного Національним агентством із запобігання корупції. Найбільший виробник продуктів харчування у світі продовжує працювати в росії та постачати товари агресору.

Група високопосадовців у Конгресі США закликає Байдена надати Україні більше ракет ATACMS ще більшої дальності, — Reuters.

Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, який включає радари TRML-4D для ЗРК IRIS-T, бронетранспортери, розвіддрони Primoco ONE, захисні системи AMPS для гелікоптерів, надводні дрони, термінали для супутникового зв’язку, вантажівки, зимовий одяг тощо.

13:00 Зеленський відзвітував, що провів щоденний селектор.

"Була спроба противника наступати на Вугледарському напрямку, але наші воїни зупинили її, завдавши ворогу тяжких втрат: десятки одиниць техніки, багато вбитих і поранених. Також тривають оборонні дії в Авдіївці та наші наступальні операції на півдні", — розповів він.

Тим часом голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомляє, що провів телефонну розмову з радником Президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном, обговорили результати минулої зустрічі радників з національної безпеки США, Великої Британії, Німеччини та Франції щодо української Формули миру, і погодилися, що необхідно провести ще одну додаткову зустріч.

12:00 В районі Джанкоя на окупованому Кримському півострові було чутно глухий вибух. Деталі поки невідомі.

У середу, 1 листопада, видання The Economist оприлюднило обширне інтерв'ю з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним про хід російсько-української війни. Він багато говорив як про переваги, так і про проблеми ЗСУ на фронті. Важливою тезою також стало обговорення прориву, котрий необхідний для перемоги над рф. Публікуємо переклад повного тексту розмови Залужного із журналістами.

11:00 Одразу чотири пускові установки зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) великої дальності цього тижня могла втратити російська армія. Це сталося, звісно ж, завдяки влучності українських військових, котрі вишукують місця розташування ворожих об'єктів і точково їх знищують. Про це повідомляє розвідка британського Міноборони.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику ліквідованих в Україні російських окупантів:

Втрати армії рф в Україні 2.11.2023
Втрати армії рф в Україні 2.11.2023

9:00 Російські загарбники заявили, що вночі начебто відбили чергову атаку невідомих безпілотників. Зокрема, вони стверджують, що один дрон було знищено над Чорним морем, усі інші — у повітряному просторі Кримського півострова.

Цієї ж ночі окупанти кошмарили село Станіслав Херсонської області. Зафіксовано близько 40 прильотів артилерії. Є руйнування, на жаль, загинула літня жінка.

8:00 На Дніпропетровщині вночі захисники із Повітряного командування "Схід" змогли збити російську ракету. На жаль, без наслідків через падіння уламків не обійшлося — сталася пожежа, адже зайнялася суха трава, знищено дві господарські споруди. Також у трьох житлових будинках вибухова хвиля пошкодила вікна. На щастя, без жертв.

7:00 Минулої доби на фронті відбулося близько 57 бойових зіткнень. Найбільш активними в цьому плані стали Бахмутський та Мар'їнський напрямки. Детальніше — у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли пропустити:

  • цієї ночі у низці регіонів оголошувалася повітряна тривога — через активність авіації ворога та підвищену ракетну небезпеку. Вибухи чули жителі щонайменше Дніпропетровської та Сумської областей, дані уточнюються;
  • також неспокійно було у тимчасово окупованому Донецьку — над нічним містом було чутно кілька гучних "бахів". Що саме сталося, окупанти поки не коментували;
  • Китай та США планують провести переговори щодо контролю над ядерним озброєнням. Як пише The Wall Street Journal, це може статися вже цього листопада;
  • у Держдепі висловлюють занепокоєння "будь-якою активністю бойовиків ЧВК "Вагнер"" — як в Україні, так і в Африці. Озвучення такої позиції представниками Держдепу вельми важливе на фоні того, що у росгвардії намагаються вербувати колишніх "вагнерівців" для використання їх для контролю над українцями на тимчасово окупованих територіях.

3:00 Спікер Палати представників США Майк Джонсон повідомив колег по республіканській партії, що готовий підтримати військову допомогу Україні

2:00 Окупанти запустили щонайменше дві ракети у бік Дніпра, проте їх перехопила ППО

00:00 Україна отримала від Франції нову партію із 40 бронемашин AMX-10RC, які ще називають колісними танками.

Інформацію за 30 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 614: росіяни продовжують атакувати позиції ЗСУ, зазнаючи колосальних втрат

З даними за 31 жовтня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 615: росіяни не припиняють штурми в районі Авдіївки, ситуація залишається важкою

Про те, що відбувалося 1 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 616: ЗСУ мають успіхи на півдні, а окупанти посилюють тиск на сході