Санкції не заважають росії випускати "Кинджали": ЗМІ розкрили схему

Читать на русском
Автор

росії вдалося наростити виробництво ракет "Кинджал"

Російські окупанти продовжують атакувати Україну ракетами та безпілотниками. Водночас підрядникам російських підприємств, що випускають ракети "Кинджал", вдається уникати європейських санкцій.

Як пише The Insider, після початку повномасштабного вторгнення в Україну більшість російських оборонних виробництв потрапили під західні санкції. Але вони досі імпортують необхідні для роботи товари з різних країн ЄС.

Видання зазначає, що вже під час повномасштабної війни "Ростех" наростив виробництво ракет "Кинджал", створених на основі "Іскандеру". Один "Кинджал" коштує російському бюджету $10 млн (приблизно 50 тисяч середніх російських пенсій).

І "Іскандери", і "Кинджали" виробляє корпорація "Конструкторське бюро машинобудування" (АТ "НВК "КБМ") з Коломни. Вона входить до холдингу "Високоточні комплекси" держкорпорації "Ростех". Очолює КБМ Сергій Пітіков. Йому 64 роки, майже все життя він працював на бюро, ще з радянських часів.

"Після того, як продукція, розроблена його бюро, почала вбивати тисячі мирних жителів України, Пітіков не звільнився. Ймовірно, змиритися з цими подіями йому допомогла непогана зарплата — понад 30 млн рублів на рік", — пише видання, відзначаючи, що його дочка та онуки живуть у Швеції.

Як з’ясував The Insider, з-за кордону підрядники виробника "Кинджалів" одержують необхідні для виробництва компоненти. Московське ТОВ "ЕТС Електронікс", створене у 2021 році, ввозить мікросхеми цих виробників через китайську компанію ETC Electronics Limited.

Формальний засновник "ЕТС Електронікс" — 38-річна Катерина Кулаковська. Як встановив The Insider, це співробітниця підрозділу "Мікрона", що належить "Ростеху". Фірма "ЄТС Електронікс" під час війни брала участь у форумі "Армія-2022", отримавши диплом від міністра оборони сергія шойгу. Але під санкції Євросоюзу наразі не потрапила.

Завозять необхідні для виробництва "Кинджалів" товари з Європи. Так, згідно з російським сайтом держзакупівель, камери тепла та холоду виробництва "Espec" НВК "КБМ" отримує від московського ТОВ "Остек-Тест". Ця фірма навіть під час війни, як свідчать дані ImportGenius, продовжила імпортувати обладнання Espec із Польщі. Відправником була компанія Intertrans Sp. z oo з Седльце.

The Insider

Особливо багато постачання йде з Німеччини. Так, токарні верстати НВК "КБМ" постачало ТОВ "KEB-Рус". Це партнер німецької компанії KEB, авторизований постачальник компонентів та розробник систем управління для технологічних процесів та обладнання на їх основі. Під час війни "KEB-Рус" імпортує, наприклад, кабелі з Німеччини.

Постачальник НВК "КБМ" рушничних свердел та інших інструментів виробника Sandvik — ТОВ "Світ верстатника". А отримує продукцію Sandvik цей російський оборонний підрядник від IR-Logistik GMBH із Берліна. Наприклад, у січні цього року було здійснено постачання змінних робочих інструментів.

Розробником "мозків" для "Кинджалів" називають також НДІЕП, що входить у "Ростех" (Науково-дослідний інститут електронних приладів). Його підрядник — АТ "Радіант-ЕК", яке постачало інтегральні мікросхеми і безпосередньо НВК "КБМ". "Радіант-ЕК" продовжує імпорт під час війни: імпортує з Німеччини котушки та стрічки для захисного пакування електронних компонентів (відправник — Advantek Gmbh).

The Insider

Також, за даними The Insider, у постачанні беруть участь і інші країни Європи. Так, наприклад, ще одна російська фірма, яка відзначилася на держконтрактах і у НДІЕП, і НПК "КБМ", — ТОВ "Сонатек". Вона пропонує "сучасне вимірювальне та металообробне обладнання від провідних світових виробників". Європейські торгові контрагенти "Сонатека" — UAB Breitto (Литва), Baltic Shipping Agency LTD Sp. z oo (Польща), UAB "CUST LT" (Литва), Hermis Ekspo SIA (Латвія), Groupe D’Investissement Financier SA (Бельгія), Aberlink Ltd (Великобританія) та ін.

Нагадаємо, раніше президент Росії владимир путін заявив, що росія планує розпочати постійне патрулювання повітряного простору в нейтральній зоні над Чорним морем. Воно здійснюватиметься літаками МіГ-31 із ракетами "Кинджал".