"Почалося заморожування, але...": полковник сказав, чи буде пауза у війні через погоду

Читать на русском
Автор
Що буде на фронті взимку
Що буде на фронті взимку. Фото Генштаб ЗСУ

Не вся ділянка фронту схильна до природних катаклізмів

Погіршення погодних умов взимку практично заморозить деякі ділянки фронту, проте подекуди все ж таки зіграє на руку українським військовим. Вони чудово знають, як цим користуватися і використовуватимуть навіть несприятливі погодні умови у своїх цілях та проти ворога.

Про це льотчик-інструктор, полковник ЗСУ у запасі, військовий експерт Роман Світан розповів в інтерв’ю OBOZ.UA. За його словами, з початком регулярних дощів проблема виникне на східному фронті та частково на півдні.

"Річ у тому, що умови по лінії фронту в залежності від погоди — це все прогнозовані речі. Причому, не вся ділянка фронту схильна до природних катаклізмів. Наприклад, коли почнуться дощі, будуть серйозні проблеми на східному фронті — на Луганському, Донецькому напрямку та частково у східній частині Запорізького фронту. Там ґрунти жирні, там до 80 сантиметрів чорнозем. Тому, як тільки починається вода, там справді рухатися практично неможливо", — сказав Світан.

Полковник зазначив, що на цій частині фронту вже зараз розпочалося заморожування. Східна частина Запорізького фронту тим часом перейшла до режиму активної оборони. У такий самий режим переходитимуть і Луганський та Донецький напрямок. І це вигідно для українських воїнів, бо там немає напрямків для стратегічних настань. Там могли б спробувати наступати окупанти, але погода заважатиме їм це зробити.

"Але західна частина Запорізького фронту і Херсонський напрямок не так схильний до поганої погоди, як східні регіони. І ми теж цим користуватимемося. Ніхто заморожувати просування на основному напрямку у бік Токмака не буде. Навпаки, збільшуватимуться зусилля за рахунок звільнених сил і засобів на інших дільницях фронту", — зазначив Світан.

Він також додав, що кожна така деталь була продумана і все це присутнє до канви плану наступальних дій.

"Якщо у нас вистачить сил і коштів, ми можемо форсувати Дніпро і рушити у бік Вірменська. Вікно на західному фронті погода не закриває. Навпаки, за деякими позиціями там можна посилитися, оскільки у росіян, на відміну від нас, більше плече доставки військової техніки. До Токмака їм потрібно їхати 500-700 кілометрів під дощем, по багнюці. А у нас плече доставки коротке – поруч Запоріжжя. За великим рахунком, нам вигідно там наступати", — наголосив полковник.

Світан також сказав, що українські воїни користуватимуться погодними умовами. Оскільки Україна перебуває у стані війни вже десятий рік, то 2023 року це буде вже десята зимова кампанія і за стільки часу військові вже досконало знають, як використовувати погоду у своїх цілях.

"Ми чудово знаємо свою поверхню, ми на своїй території. Будинки та стіни допомагають, і дощі, в тому числі. Тому грамотно збудована операція дасть свої результати й взимку цього року", — підсумував він.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Укргідрометцентрі розповіли, коли й де українцям варто очікувати заморозків цієї осені. У деяких областях температура повітря може зменшуватися до -1 градусів вночі.