Війна — день 588: ЗСУ просуваються на півдні, окупанти продовжують бомбардувати українські міста

Читать на русском
Автор
20870
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Тривають активні бойові дії усім ділянках фронту. Російських окупантів вдається стримувати на всіх напрямках, а на деяких, як, наприклад, на Таврійському є просування сил оборони України. При цьому не припиняються ворожі атаки безпілотними літальними апаратами та артобстріли населених пунктів України.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Німеччина відправить Україні одну додаткову систему ППО IRIS-T та понад 12 зенітних гармат Gepard. Вони повинні забезпечити захист вантажів, що прямують до Румунії вздовж південного узбережжя країни.

Зброя має прибути до України до кінця цього року, а систему IRIS-T передадуть після виготовлення.

22:00 У уряду Німеччини немає планів постачати в Україну далекобійні ракети Taurus в найближчому майбутньому, пише Bild.

21:00 Президент США Джо Байден планує виступити з "великою промовою" щодо підтримки України.

20:00 Україна вже наступного року розпочинатиме спільне виробництво гаубиць з британською компанією, заявив міністр стратегічної промисловості Олександр Камишин.

19:00 Україна разом із США почне виробляти системи ППО на українській території. Перші результати співпраці будуть вже до кінця 2023 року, повідомив голова Мінстратегпрому Олександр Камишин.

18:00 США передадуть Україні перехоплену на шляху до Ємену іранську зброю та боєприпаси, — CNN

У с.Садове Херсонської міської територіальної громади внаслідок обстрілу армією рф був поранений 65-річний чоловік. На час ворожої атаки він перебував на власному обійсті. З вибухової травмою, осколковим переломом кістки плеча поранений ушпиталений, повідомляє начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Морочко.

17:00 З початку повномасштабної війни СБУ викрила понад 60 кліриків УПЦ (МП), які працювали на рф, продавали зброю та дитячу порнографію.

16:00 Президент України Володимир Зеленський повідомив деякі подробиці про щоденну селекторну нараду:

"Обговорили потреби, про які почув учора від воїнів на Харківщині. Звірили динаміку надходження основних калібрів. Дав доручення інтенсифікувати роботу там, де є домовленості, але реалізація затримується.

Заслухав звіти розвідок і поточні результати діяльності нашої контррозвідки – СБУ. А також звіт міністра внутрішніх справ зокрема щодо ліквідації наслідків нічних обстрілів.

Окремо провів тривалу нараду з Кирилом Будановим. Є про що розказати, але згодом".

15:00 У Запоріжжі повідомляють про вибухи. Перед цим в області було оголошено про повітряну тривогу.

14:00 Спецназівці "Стугни" та "Братства" у складі спецпідрозділу Тимура ГУР МО України десантувалися на території Кримського півострова та завдали вогневого ураження російським окупантам. Українці на човнах висадилися в анексованому Криму, повідомили у пресслужбі ГУР МОУ.

13:00 У ніч проти 4 жовтня дрони Служби безпеки атакували стратегічний комплекс ППО С-400 "Тріумф" біля російського Бєлгорода. Ціна такого комплексу – 1,2 млрд доларів. Це вже другий С-400 "Тріумф", по якому СБУ вдарила за останній місяць. Перший був уражений у Євпаторії 14 вересня.

12:00 СБУ вдало відпрацювала на Харківщині та Житомирщині, затримавши одразу трьох агентів кремлівської гру. Вони відслідковували місця дислокації та переміщення представників ЗСУ. Усім підозрюваним загрожує довічне позбавлення волі.

11:00 Російські військові кораблі у Чорному морі не мають абсолютної свободи. Наразі вони намагаються на запливати далі мису Тарханкут, що знаходиться в окупованому Криму. За словами очільниці об'єднаного пресцентру ОК "Південь" Наталії Гуменюк, лінію фронту в морі від контрольованого ЗСУ берега уже давно було відкинуто на щонайменше 100 морських миль.

"Зараз кораблі та катери Чорноморського флоту рф фактично не курсують в напрямку територіального моря України. Час від часу з'являються біля узбережжя Криму, але не ближче. За мис Тарханкут вони не наважуються виходити. Перевагу в Чорному морі ворог намагається демонструвати тактичною авіацією", — підкреслила вона.

10:00 Генштаб ЗСУ відзвітував про свіжі втрати російських окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 4.10.2023
Втрати армії рф в Україні 4.10.2023

9:00 У південних та центральних регіонах України оголошувалася повітряна тривога. Досить скоро після цього у Кривому Розі пролунало кілька вибухів.

Карта повітряних тривог в Україні
Карта повітряних тривог в Україні

8:00 Вночі росіяни вкотре обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини. За даними ОВА, в одному із сіл Мирівської ОТГ пошкоджено два будинки та господарська споруда. На щастя, без жертв.

7:30 Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті. Минулої доби на лінії вогню відбулося 43 бойових зіткнення — їхня кількість значно зросла.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • у низці регіонів вночі оголошувалася тривога через загрозу ракетної небезпеки, однак для більшості українців ця ніч все ж стала спокійною. Вибухи чули щонайменше на Донеччині — ворог знову обстрілював область із артилерії;
  • тим часом у Москві поночі звучали сигнали повітряної тривоги. На жаль, за попередніми даними, поки що тільки через навчання. Утім, все ще попереду ;)
  • при цьому у Курській та Брянській областях рф було гучно — росіяни традиційно "полювали" на невстановлені дрони;
  • на окупованій ЗАЕС відбулася чергова ротація представників МАГАТЕ. Про це повідомив очільник організації Рафаель Гроссі;
  • Угорщина пропонує Євросоюзу розділити допомогу Україні на кілька частин протягом 2024-2027 років. В уряді країни заявляють, що наразі Києву буде достатньо 25 млрд доларів із 50 запланованих.

3:00 Хоча на території Білорусі залишилося набагато менше російської техніки та озброєння, ніж на початку вторгнення, проте не можна бути впевненим у тому, що нові обстріли звідти не повторюватимуться, каже речник ЗС ЗСУ Юрій Ігнат

1:30 У російській Бєлгородській області чути вибухи

00:00 Президент Ради ЄС Шарль Мішель підтримує вступ України до 2030 року, але за певних умов.

"Україна може приєднатися до ЄС у 2030 році, якщо обидві сторони зроблять свою домашню роботу", – сказав глава Ради ЄС в інтерв’ю Spiegel.

З даними за 1 жовтня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 585: окупанти зазнають великих втрат і кидають у бій погано підготовлені резерви

Про те, що відбувалося 2 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 586: на фронті запеклі бої, тривають масовані обстріли

Інформацію за 3 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 587: ЗСУ встановлюють нові рекорди, а окупанти намагаються контратакувати