Влада хоче допустити приватників до розмінування сільгоспземель: скільки готові заплатити

Читать на русском
Автор
Україна стала найбільш забрудненою країною світу через заміновані території
Україна стала найбільш забрудненою країною світу через заміновані території. Фото fakty.com.ua

На компенсації для аграріїв заклали мільярди гривень, а закупівлі послуг проводитимуть через Prozorro

В Україні через значне забруднення територій боєприпасами, спричинене повномасштабною агресією рф, уряд планує дозволити приватним компаніям розміновувати сільськогосподарські території. В проєкті Держбюджету на 2024 рік урядовці передбачили 2 млрд гривень на компенсацію аграріям, які планують скористатися послугами приватників з розмінування.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю "Телеграфу" розповіла заступниця міністра економіки Надія Бігун.

"В бюджеті-2024 передбачається 2 млрд грн на компенсацію розмінування — вирішення великого болючого питання. У нас є розуміння, що ступінь замінування деокупованих територій дуже великий. Аграрії самотужки розмінувати ці території дуже часто не мають можливості через брак фінансів. З іншого боку, спроможності, які має Міноборони та ДСНС, недостатні, до того ж у них пріоритет у розмінуванні електромереж, доріг, житлових забудов тощо. І хоча вони потужно нарощують спроможності, все одно до аграріїв розміновувачі зможуть прийти тільки через багато років", — наголосила урядовиця.

За її словами, в Кабміні є розуміння, що в Україні має розвиватися приватний ринок операторів розмінування, "відтак і закладається фінансовий механізм, щоб швидше розмінувати забруднені землі, повертаючи їх в економіку, щоб на цих ділянках можна було сіяти і жати".

Закупівля цих послуг планується через Prozorro, уточнила вона.

Як повідомлялось, Україна стала найбільш забрудненою боєприпасами країною світу. У зоні ризику ураження мін перебувають понад 14 мільйонів людей. За інформацією уряду, на повне розмінування територій потрібно буде близько 30 років.

Також "Телеграф" писав про появу в Україні ринку "чорних саперів", послугами яких вимушені користуватись фермери.

Про те, які ще інструменти для підтримки агросектору і бізнесу запропонував уряд у головному фінансовому документі країни — читайте в інтерв'ю Надії Бігун.