Війна — день 550: ЗСУ прорвали оборону окупантів на південному фронті

Читать на русском
Автор
27928
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне 27 серпня

Російсько-українська широкомасштабна війна продовжується. Українські війська продовжують тиснути на окупаційні сили на півдні, зокрема, в районі села Роботине Запорізької області, де прорвали ворожу лінію оборони, і тепер можуть розвивати успіх на цьому напрямі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Румунія бере участь у підготовці українських пілотів до польотів на винищувачах F-16, наданих членами НАТО, і очікує на необхідні документи, що дозволяють розпочати їхнє навчання, повідомив прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку в інтерв'ю виданню Financial Times.

22:00 Збройні Сили України просуваються на південь від населеного пункту Роботине у Запорізькій області до села Новопрокопівка, заявив речник пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

21:00 Сума збитків для довкілля через російську агресію зросла у п'ять разів за рік. І продовжує зростати щодня, розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Міністр надав підрахунки природоохоронців, які ведуть облік збитків навколишньому середовищу, згідно з якими у серпні 2023 року сума становила 2 трлн гривень. І при цьому продовжується робота з розрахунку збитків за кейсом Каховської ГЕС.

20:00 Наступ російських окупантів на Лиманському, Бахмутському та Мар'їнському напрямках за минулу добу був безуспішним, водночас Сили оборони України продовжують проведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби, повідомляє Генштаб.

19:00 Російські військові обстріляли центральну частину Херсона. Внаслідок атаки поранення отримав 51-річний чоловік. Його у тяжкому стані госпіталізували, повідомляє ОВА.

18:00 Сили оборони рухаються вперед на Таврійському напрямку, заявляє командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

За останню добу втрати ворога склали 305 осіб (безповоротні — 78, поранені — 210, полон — 17).

Знищено 32 одиниці військової техніки противника. Також було знищено 11 складів боєприпасів ворога.

17:00 39-річна жінка загинула внаслідок ударів з РСЗВ по селу Одноробівка Золочівської громади, повідомляє Харківська ОВА.

16:00 путін обрав стратегію виснажливої війни проти України з метою вплинути на позицію Заходу, заявила прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте.

15:00 Міжнародна активність України в вересні буде не меншою, ніж цього тижня. Почали готуватись до потужного місяця.

Про це розповів президент України Володимир Зеленський.

"Уже почали готувати потужний вересень для України. Наша міжнародна активність буде не меншою, ніж цими тижнями", — пише президент.

14:00 В окупованому Бердянську велика пожежа. Що саме горить, поки що невідомо.

13:00 Міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив в ефірі телемарафону, що 26 серпня на тимчасово окупованій території Запорізької області здетонував склад боєприпасів російських військових.

"Останні дні були пекельними для ворога на мелітопольському напрямку. Особливо після того, як наші героїчні воїни підняли прапор України над Роботиним", — наголосив Федоров.

12:00 Українські військові знищили командний пункт російських загарбників на півдні нашої країни. Захисники показали кадри бойової роботи.

11:00 Цієї ночі, 27 серпня, українські військові збили 2 БпЛА типу Shahed-136 в Запорізькій області.

"Вночі в Запорізькій області підрозділом Повітряне командування "Схід" знищено 2 БпЛА противника типу Shahed-136", — пише пресслужба Повітряного командування "Схід".

10:00 Внаслідок падіння уламків збитих ракет на Київщині пошкоджено 10 приватних будинків, двох осіб травмовано, – Київська ОДА

"Один із будинків має значні пошкодження, в інших – вибиті вікна, двері, дахи, посічені фасади. Уламками ще пошкоджено два автомобілі, а також ангар для зберігання сільськогосподарської техніки", – зазначив голова ОДА Руслан Кравченко.

09:00 27 серпня 2023 року противник завдав удару крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-55/Х-555. Силами та засобами Повітряних Сил знищено чотири крилаті ракети Х-101/Х-55/Х-555 у центральних та північних областях.

"Решта повітряних цілей імовірно хибні, інформації про влучання не надходило", — йдеться у повідомленні.

08:00 Втрати окупантів з початку вторгнення

Під час ранкової атаки ракети змінювали траєкторію за складними маршрутами, росіяни не вперше використовують таку тактику, — речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

"Вони багато маневрують для того, щоб виснажити і виявити нашу систему ППО. Тактика зрозуміла. Але зараз ми спостерігали дуже складну схему маневрів, ймовірно, вони вишукували варіанти прокладання безпечних маршрутів для майбутніх атак", — прокоментувала сьогоднішню ракетну атаку окупантів Гуменюк.

07:00 У Київській області на підступах до столиці під час нічної ракетної атаки 27 серпня силами та засобами протиповітряної оборони ворожі цілі було знищено. У відбиття атаки противника у Києві немає руйнувань та жертв.

06:00 Україна знову була під масовим ракетним ударом росіян. Попередньо – без жертв та руйнувань.

00:00 Російські окупаційні війська ввечері в суботу завдали удару по підприємству в Херсоні, внаслідок цього постраждав 34-річний чоловік, повідомила пресслужба ОВА.

Інформацію за 24 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 547: Україна відзначає свій 32-й День Незалежності

З даними за 25 серпня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 548: росія не припиняє обстрілів, поки ЗСУ перебувають на порозі прориву

Про те, що відбувалося 26 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 549: ЗСУ розвивають успіх на півдні, а росіяни ослабли на сході