Не будемо терпіти приниження своїх громадян: Україна анонсує важливе рішення щодо Ізраїлю найближчими днями

Читать на русском
Автор
2036
Хасиди в Україні
Хасиди в Україні. Фото Слово і діло

Україна знайшла спосіб відповісти Ізраїлю

Якщо Ізраїль не припинить депортацію українців зі своєї території, Україна заборонить ізраїльтянам відвідувати Умань на іудейський Новий рік (Рош га-Шана).

Із такою заявою виступило посольство України в Ізраїлі.

Як заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук, він вважає приниженням те, з якими проблемами стикаються українці під час в’їзду до Ізраїлю.

"Уряд України не буде терпіти приниження своїх громадян під час в’їзду до Ізраїлю. Ми зупинимо дію двох двосторонніх угод про безвізовий режим, як це передбачено статтею 7 міжурядової угоди. Цей варіант лежить на столі нашого уряду", – сказав Корнійчук.

Він нагадав, що Україні доведеться докласти великих зусиль, щоби прийняти десятки тисяч ізраїльтян в Умані, тоді як ізраїльський уряд ображає наших громадян.

"Якщо Ізраїль хоче, щоб його громадяни могли приїжджати в Україну як туристи, у тому числі до Умані, я вважаю, що прем’єр-міністр Нетаньяху повинен особисто втрутитися у вирішення поточного стану справ", — завершив він.

Водночас Євген Корнійчук у коментарі місцевому радіо заявив, що вже найближчим часом буде ухвалено рішення про зупинення безвізу з Ізраїлем.

"Якщо уряд України прийме рішення про призупинення безвізового режиму з Ізраїлем, це буде дія, направлена проти уряду, а не проти людей чи представників релігійних громад. Остаточне рішення ще не прийнято, але буде прийнято найближчими днями", – сказав він.

Корнійчук наголосив, що подібну ініціативу почали розглядати після того, як різко побільшало депортацій українських біженців з Ізраїлю.

"Наші біженці мають проблеми від самого початку російської агресії. Коли наші біженці, головно жінки та діти, приїжджають до Ізраїлю, а їдуть вони до друзів та родичів у пошуках прихистку, то перше з чим вони стикаються – у них забирають паспорт, довго утримують в аеропорту для бесіди, 5-10 годин. Після чого близько 10% українців відмовляють у в’їзді. Це неприйнятно! Окрім того, Ізраїль став єдиною країною, яка від початку війни росії проти України ввела електронні візи для українців!" — додав посол.

Також він сказав, що це є позиція української влади.

"Я висловлюю позицію української влади. Послухайте заяву президента Зеленського щодо міграційної проблеми і його вимоги вирішити її негайно. Це його слова, а не мої. Якщо буде стояти питання за мене, то це право президента відкликати посла назад до Києва. Такого рішення по мені немає. Обов’язок уряду України – піклуватися про своїх людей і не дозволяти утиски прав українців", — підсумував Корнійчук.

Раніше "Телеграф" писав про те, що Ізраїль запідозрили у стеженні на користь росії.