Війна — день 538: росіяни намагаються тиснути на сході, але відчувають брак резервів

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за добу

Контрнаступ ЗСУ триває на низці напрямків, і місцями досягли успіхів. Проте росіяни теж роблять спроби атакувати на Куп’янському напрямі, але, попри обмежені успіхи, не можуть розвинути наступ через брак резервів. При цьому у ВСУ кажуть, що залишається також загроза нападу "вагнерівців" з Білорусі, проте поки що таких планів у російського керівництва немає.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В селі Урожайне (Донецька область) тривають жорстокі бої, військовим ЗСУ вдалося зайти на територію населеного пункту та евакуювати трьох людей.

22:00 Північна Македонія офіційно приєдналася до декларації "Великої сімки" щодо підтримки гарантій безпеки для України, повідомив президент України Володимир Зеленський.

21:00 В Україні ввечері оголошено сигнал повітряної тривоги. Повітряні сили ЗСУ попереджають про зліт російського винищувача-ракетоносія.

20:00 Авіація Сил оборони України протягом доби завдала семи ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки супротивника, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Українські вогневі позиції були посилені на Лімано-Куп'янському напрямку для того, щоб унеможливити просування російських окупантів, також віддано накази на побудову ешелонованої оборони, повідомив речник Східного угруповання військ Збройних сил України зі стратегічних комунікацій Сергій Череватий.

18:00 Атакованим у Луцьку ракетами підприємством виявився шведський завод із виробництва підшипників SKF. Представник заводу Карл Б’єрнстам заявив, що троє загиблих — це працівники SKF.

17:00 Швеція виділить Україні новий пакет військової допомоги на $313 мільйонів, — міністр оборони Швеції.

16:00 Російські окупанти посилили радіоелектронну боротьбу та використання безпілотних літальних апаратів, в українських силах ці фактори також посилені та не поступаються противнику, повідомив речник Східного угруповання військ Збройних сил України зі стратегічних комунікацій Сергій Череватий.

15:00 Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив про наслідки масованого нічного обстрілу України: обстрілів зазнали 8 регіонів країни станом на 15:00: 3 осіб загинуло, 27 – травмовано. Найбільше потерпілих у Львові — 15 поранених. Пошкоджено 22 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких 1 багатоквартирний, 9 приватних будинків, 1 медичний та 1 освітній заклад.

14:00 У ніч на 15 серпня дві диверсійно-розвідувальні групи намагалися прорватися через український кордон на Чернігівщині. Як розповів командувач Cилами оборони Сергій Наєв, бойовиків помітив сторожовий посту спостереження, зав'язався стрілецький бій. Також по окупантах завдали артилерійського удару, а до кордону висунувся військовий резерв, оснащений дронами. Ворог зазнав втрат і відступив на територію росії.

13:00 Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат назвав пріоритетні цілі для російських ударів в Україні. Насамперед це аеродроми, критична та портова інфраструктура, а також промисловість.

12:00 В Юр'ївці, що неподалік Маріуполя, днями сталося влучання у базу російських окупантів. Як повідомили у Маріупольській міськраді, до однієї із місцевих лікарень після цього привезли одразу 50 поранених окупантів. Цікаво, що 13 із них вже померли від отриманих травм.

11:00 На Чернігівщині, у межах Новгород-Сіверської ОТГ військові зупинили спробу російських диверсантів перетнути держкордон України. Окупанти використали зброю, через що було прийнято рішення вдарити по них із артилерії. Як зазначає командувач Обʼєднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, ворог отримав втрати — вбитими та пораненими — і був змушений відступити.

10:00 ЗСУ мають успіхи на Донбасі. Як повідомив на брифінгу спікер Генштабу Андрій Ковальов, наші захисники закріплюються на досягнутих рубежах під Урожайним Донецької області.

Урожайне Донецької області на карті

9:30 У ніч із 14 на 15 серпня росіяни вдарили із ЗРК С-300 по Краматорську. За даними Донецької обласної прокуратури, внаслідок атаки загинув один чоловік, поранено 38-річну жінку. Також невідомо про стан ще одного чоловіка — напарника загиблого.

8:00 У Повітряних Силах ЗСУ відзвітували про результативність роботи засобів ППО в ніч на 15 серпня. Загалом знищено 16 крилатих ракет різних типів.

7:00 За останню добу українські війська вели наступальні дії під Куп’янськом, на лінії Сватово-Кремінна, під Бахмутом, на кордоні Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області. Просунулися в районі Бахмута та на півдні. Деталі— у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 15.08.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:30 Росіяни влаштовали нічно-ранковий обстріл мирних міст та сіл України. Вибухи чули щонайменше у чотирьох областях.

3:00 За попередню добу росіяни 22 рази обстрілювали Сумську область, було зафіксовано 156 вибухів

1:00 Окупанти підняли у повітря 14 стратегічних бомбардувальників, з яких 7 Ту-95 прямують до пускових позицій. Моніторингові групи повідомляють, що якщо їхній курс не зміниться, то запуски можуть відбутися о 1:45 — 2:30, а до повітряного простору України ракети можуть долетіти о 2:50 — 3:20.

00:00 Росіяни вивели на бойове чергування фрегат "Адмірал Макаров", який може нести до 8 "Калібрів".

З даними за 12 серпня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 535: окупанти намагаються перехопити ініціативу, а ЗСУ шукають місце для нового удару

Про те, що відбувалося 13 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 536: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти шукають слабкі місця в українській обороні

Інформацію за 14 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 537: окупанти намагаються тиснути на Куп’янськ, а ЗСУ досягають успіхів на фронті