Війна — день 530: ЗСУ сповільнилися під Бахмутом, а росіяни продовжують обстріли

Читать на русском
Автор
25082
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Активні бойові дії продовжуються по всій лінії фронту, а окупанти не залишають спроб проводити наступ на ряді напрямків. При цьому стало відомо про зниження темпів просування ЗСУ біля Бахмута, хоча й з’являється інформація про їх активізацію на лівому березі Дніпра. Також триває обмін ударами — росіяни продовжують нічні обстріли, а українські захисники руйнують логістичні маршрути.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Країна-агресор вже кілька тижнів поспіль шукає слабкі місця в обороні ЗСУ на Куп'янському напрямку в Харківській області. Про це розповів речник східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий.

22:00 США схвалили відправку Україні першої партії танків Abrams. Вони прибудуть на початку осені, — начальник відділу закупівель армії США Даг Буш.

Мова йде про 31 танк.

21:00 Українські воїни знищили в районі села Роботине Запорізької області російський гелікоптер Ка-52 із ПЗРК, повідомив командувач Оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

20:00 На Таврійському напрямку триває робота Сил оборони. Є просування вперед і рух триває. Втрати ворога вбитими, пораненими та полоненими склали 171 особу (загиблі — 46, поранені — 123, полонені — 2).

Знищено 28 одиниць військової техніки противника.

19:00 Українські військові продовжують вести наступальні дії у Запорізькій області, стримали атаки ворога в районі Мар'їнки та знищили російську станцію РЕБ, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Протягом доби ворог завдав 2 ракетних та 33 авіаційних ударів, здійснив 50 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

18:00 До кінця 2023 року Україна почне виготовлення артилерійських снарядів стандарту НАТО, повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін в інтерв'ю The Wall Street Journal.

17:00 Російські окупанти обстріляли з важкої артилерії Нікополь Дніпропетровської області, внаслідок чого загинув чоловік, а також поранення отримав 68-річний місцевий житель, повідомляє голова ОВА Сергій Лисак.

16:00 Ворог, в порушення всіх Конвенцій, продовжує використовувати хімічні боєприпаси, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Сил оборони України Олександр Тарнавський.

Минулої доби противник у районі н.п. Новоданилівка здійснив 2 артилерійських обстріли з РСЗВ боєприпасами, які містять хімічну речовину (імовірно хлорпікрин). Внаслідок цього обстрілу люди не постраждали.

15:00 На Півдні Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, повідомляє заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

На напрямку Мала Токмачка, Роботине Запорізької області мали тактичний успіх, закріплюються на досягнутих рубежах.

Ворог серйозно укріплює свої оборонні рубежі. І наші війська зараз стикаються не лише з мінуванням, але й з бетонним інженерним укріпленням ключових панівних висот. Це суттєво ускладнює просування.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджував основні зусилля на ведені оборони.

14:00 Державна прикордонна служба України повідомляє, що наразі не фіксує ворожих диверсійно-розвідувальних груп на кордоні з Білоруссю, однак їх виявляють у Сумській та Чернігівській областях.

13:00 Ситуація на Куп’янському напрямку складна, але контрольована, розповів в ефірі "Радіо Свобода" речник Східного угруповання військ Сергій Череватий. "Ми знаємо всі їхні (росіян — Ред.) наміри, знаємо всі підрозділи, які зосереджені, всіх командирів. Всі плани. І відтак уже багато тижнів підряд зриваємо їхні наміри. І, не дивлячись на певне ескалацію, зараз ситуація, якщо характеризувати по-військовому, дуже складна, але абсолютно контрольована", — сказав він.

12:00 Україна повернула з полону ще 22 воїнів.

11:00 Бійці ГУР на лівобережжі Херсонщини знищили підрозділ російських "ракетних військ спецпризначення".

Росіяни обстріляли село Кучерівка, Куп’янського району, влучили у будинок. Відомо про двох загиблих і трьох поранених людей, повідомив глава ОП Андрій Єрмак.

10:00 На Миколаївщині СБУ затримала інформаторку російських спецслужб, котра допомагала планувати повітряну атаку на регіон, котра мала б відбутися під час візиту президента Володимира Зеленського. Якщо вину жінки доведуть, наступні 12 років вона проведе за ґратами.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих окупантів на фронті за останню добу:

Втрати армії рф в Україні 07.08.2023
Втрати армії рф в Україні 07.08.2023

8:00 Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак показав наслідки нічної атаки на область. Вибух пролунав у Синельниківському районі — впала російська ракета. На щастя, обійшлося без постраждалих, пожежу вдалося швидко ліквідувати.

7:00 Попри те, що український контрнаступ дещо сповільнився, ворог продовжує отримувати по зубах на всіх напрямках фронту. Зокрема, українські війська вели наступ на лінії Куп’янськ-Сватово-Кремінна. Водночас ворог атакував на цьому відрізку фронту і навіть зміг трохи просунутися. Детальніше — у свіжих картах боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 07.08.2023
Карта боїв на Донбасі 07.08.2023

Генштаб ЗСУ теж поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі частина областей України тривожилися через можливість застосування ворогом балістичного озброєння зі східного напрямку. Повідомлялося про звуки вибухів у Херсоні та на Дніпропетровщині. Дані уточнюються;
  • пізно в неділю у Полтаві прогримів потужний вибух. Як з'ясувалося пізніше, до атаки ворога він жодного стосунку не мав — у мікрорайоні Інститут зв'язку стався витік газу в одній із багатоповерхівок. Відомо про щонайменше двох госпіталізованих;
  • в Інституті вивчення війни переконані: в Москві й досі не відмовилися від ідеї повного захоплення тимчасово окупованих областей України. При цьому, швидше за все, про Миколаївщину та Харківщину поки не йдеться — мова лише про ті регіони, котрі російська пропаганда "вписала" у "конституцію" власної держави;
  • Польща оголосила про підготовку до проведення одного із наймасштабніших із 1989 року військових парадів. Він відбудеться 15 серпня з нагоди Дня Війська Польського. За даними пресофіцера 1-ї Варшавської бронетанкової бригади, лейтенант Яцека Пьотровського, парад покаже різноманіття зброї польської армії та вміння її солдатів. Подія пройде вперше після трирічної перерви.

00:00 На Харківщині оголошено повітряну тривогу через ризик застосування ударних БПЛА росіянами.

Інформацію за 4 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 527: ворог зазнає великих втрат, але продовжує агресію проти українців

З даними за 5 серпня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 528: ЗСУ прориваються через лінії оборони окупантів, а росіяни готуються до нових обстрілів

Про те, що відбувалося 6 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 529: росіяни намагаються перейти у наступ і продовжують масовані обстріли України