Війна — день 512: ЗСУ мають успіхи на фронті, а окупанти продовжують обстріли міст

Читать на русском
Автор
21354
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Повномасштабне російське вторгнення продовжується, а окупаційні війська не припиняють чинити тиск на напрямку Куп’янська, щоб відволікти українські війська від інших напрямків. Тим часом ЗСУ демонструють успіхи в Запорізькій області та під Бахмутом. Окупанти також продовжують завдавати ударів по Україні із застосуванням доступних коштів, через що страждають об’єкти громадянської інфраструктури та мирні жителі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

Трансляція подій 21 липня продовжується за посиланням: Війна — день 513: росія тоне в санкціях, але продовжує кошмарити Україну

23:11-23:28 Масштабна повітряна тривога. Зафіксовано зліт винищувача МіГ-31К ПКС рф з аеродрому Саваслейка Нижньогородської області.

23:00 Володимир Зеленський опублікував вечірнє звернення про націоналізацію "Сенс Банку", витрати бюджетних коштів на серіали, фонтани і бруківку тощо:

Існує загроза застосування ворогом ударних БпЛА з північного та північно-східного напрямків! У разі оголошення тривоги прямуйте в укриття, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

22:00 Унаслідок руйнування Каховської ГЕС загинула 31 людина, — міністр МВС України Ігор Клименко.

Журналісти проєкту "Схеми" Радіо Свобода виявили, що росія завозить західне електронне обладнання для своєї військової техніки в обхід санкцій США та ЄС, використовуючи для цього посередників – компанії у Киргизстані та Казахстані. Через це Міністерство фінансів США оголосило про санкції проти декількох киргизьких компаній, а МЗС України викликало посла Киргизстану для пояснень.

21:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний після розмови з американським колегою Марком Міллі повідомив: "Збройні Сили України, попри надскладні мінні поля противника, протитанкові загородження та систему вогневого ураження, методично знищують сили ворога та продовжують ведення наступальних дій задля деокупації нашої території. На декількох напрямках маємо успіхи. Наші воїни – Герої. Окремо обговорили питання постачання військової допомоги Україні, зокрема техніки та боєприпасів".

20:00 ЄС протягом наступних чотирьох років виділятиме до 5 млрд євро на рік на оборонні потреби України через "спеціальну секцію" в рамках Європейського фонду миру, — глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель.

18:52-19:12 Масштабна повітряна тривога у зв'язку із злетом винищувача МіГ-31К.

18:50 У Києві деякі чули звуки, схожі на вибухи, — це грім.

У районі кабельного заводу у Донецьку вибухи, видно дим.

Україна готова ризикнути і відновити експорт зерна, незважаючи на вихід рф з "зернової угоди" та погрози бити по цивільних кораблях, — міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у коментарі Time.

18:00 Канада ввела нові санкції проти 39 громадян та 25 юридичних осіб рф. Під обмеження потрапили російська платіжна система "Мир", банк "Тиінькофф", оператори "МТС", "Мегафон" та "Билайн", платіжний сервіс "Яндекс Pay", продюсер Йосип Пригожин, режисер Микита Міхалков, актор Іван Охлобистін, співаки Філіп Кіркоров, Тіматі та Валерія.

17:00 Кількість загиблих у Миколаєві зросла до двох. З-під завалів пошкодженого будинку дістали тіло літньої жінки, повідомив керівник Нацполіції області Сергій Шайхет. Пошукові роботи тривають.

16:00 В Україні відповіли дзеркальними заходами на блокаду у Чорному морі з боку росії. Міноборони попереджає, що з 21 липня всі кораблі, які йдуть у порти рф або України на окупованих територіях, "можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками".

15:00 Євросоюз продовжив на шість місяців дію санкцій проти росії.

Крім того, Великобританія запровадила санкції проти восьми фізичних та юридичних осіб, пов'язаних із ПВК "Вагнер" у ЦАР, Малі та Судані. Серед них – голова "Російського дому" у ЦАР Дмитро Ситий.

14:00 У мережі з’явилися супутникові знімки наслідків влучання по полігону у Криму 19 липня. Вибухи там лунають до сьогодні.

13:00 Найманці ПВК "Вагнера" продовжують приїжджати до сусідньої Білорусі — ДПСУ

"Їхня кількість не несе зараз загрози Україні. Ми добре розуміємо, що вони можуть бути залучені до навчання підрозділів армії Білорусі. Надалі можуть бути залучені до навчання і підготовки російських підрозділів, які проходять підготовку на території Білорусі", — розповів речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в етері телемарафону.

12:00 В Одесі з-під завалів дістали тіло загиблого — ним виявився 21-річний охоронець цивільної будівлі. На місці надзвичайної події продовжують ліквідовувати наслідки обстрілу росіян.

11:00 Дісталося вночі й північним областям. На Сумщині зафіксовано приліт по дитячому табору — на місці спалахнула потужна пожежа. У Чернігівській області через російську атаку пошкоджено житлові будинки, частину людей планують переселити.

10:00 В Одесі продовжують ліквідовувати наслідки нічної атаки. Наразі в центрі міста частково перекритий рух, рятувальники працюють над розбором завалів адмінбудівлі, в яку поцілила російська ракета. Тривають пошуки зниклої людини.

Реакцію на обстріл опублікував і міський голова Одеси Геннадій Труханов. Він зазначив, що під час російського удару по місту постраждали ясла-садок.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжими даними щодо ліквідованих окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 20.07.2023
Втрати армії рф в Україні 20.07.2023

8:30 У Повітряних Силах ЗСУ розповіли, що вночі по південних областях України було випущено 19 ракет різного типу, а також 19 дронів-камікадзе. Збити вдалося 18 цілей.

7:00 Росіяни продовжують активні наступальні дії на Куп'янському напрямку, тоді як ЗСУ просуваються на південному відрізку фронту. Деталі — у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта боїв у Запорізькій області 20.07.2023
Карта боїв у Запорізькій області 20.07.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальним ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Розповідаємо про наслідки удару по Одесі та Миколаєву — у містах спалахнули пожежі, є постраждалі.

3:00 Росіяни запустили ракети Онікс та Калібр по Одесі, у місті чули вибухи

2:00 В Одесі знову чути роботу ППО, повідомляється про запуск ракет і ударних БПЛА з моря

1:00 У ряді областей України на півдні, півночі та сході оголосили повітряну тривогу через загрозу застосування безпілотників та балістичного озброєння

00:00 Радник голови ОПУ Михайло Подоляк зазначив, що контрнаступ ЗСУ буде довгим.

"Безумовно, ця операція буде досить важкою, довгою і займе чимало часу", — сказав він.

З даними за 17 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 509: на Кримському мосту стався "бавовна", ЗСУ просуваються на півдні

Про те, що відбувалося 18 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 510: окупанти розпочали масштабний наступ на сході, а ЗСУ тиснуть на півдні

Інформацію за 19 липня дивіться за посиланням: Війна — день 511: окупанти намагаються відвернути ЗСУ від Бахмута і наступають у бік Куп’янська