Війна — день 504: ЗСУ змінюють тактику контрнаступу, а у Литві триває другий день саміту НАТО

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за добу

Українські війська продовжують планомірно знищувати особовий склад та бойову техніку окупантів і ведуть наступальні дії щонайменше на трьох напрямках. При цьому західні аналітики вважають, що ЗСУ не поспішатиме з проведенням нового етапу контрнаступу, а швидше за все спробують виснажити ресурси росіян. Тим часом у НАТО поки що не поспішають запрошувати Україну до свого складу, проте обіцяють продовжувати допомагати їй зі зброєю.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У тимчасово окупованому Маріуполі ввечері пролунали вибухи.

"У Маріуполі — вибухи. Окупанти завели платівку про ППО, місцеві повідомляють про гучний звук із західного напрямку на схід (із Запоріжжя у бік Лівобережжя Маріуполя) та одночасну спробу щось перехопити у повітрі", — повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

22:00 Збройні сили України просунулися на Південному фланзі довкола Бахмута, закріплюються на зайнятих рубежах, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

21:00 Авіація сил оборони України завдала за добу 6 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та два — по зенітно-ракетних комплексах ворога, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Канада навчатиме українських курсантів у своєму профільному коледжі у Квебеку. Цю інтенсивну програму розробили спільно з НАТО, заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

19:00 Російські окупанти завдали ще одного удару по Херсону. Удар було здійснено по житлового кварталу. В результаті обстрілу поранено одну людину.

18:00 Падіння невстановленого об'єкта у Запоріжжі: кількість поранених внаслідок російської атаки зросла до 18 осіб, з них 6 дітей.

17:00 Прем'єр Австралії Ентоні Албаніз на саміті НАТО у Вільнюсі оголосив про передачу Києву ще 30 бронетранспортерів Bushmaster, передає австралійський портал новин ABC News.

16:00 Норвегія передасть Україні ще дві пускові установки NASAMS і два центри керування вогнем до них, а також запчастини.

Країни G7 погодили багатосторонні рамки для надання Україні довгострокових гарантій безпеки, спрямованих на захист від майбутньої агресії з боку росії, пише FT з посиланням на текст документа, який погодили в рамках саміту НАТО. Зобов'язання включатимуть постачання "сучасної військової техніки на суші, в повітрі та на морі", підготовку українських військових, обмін розвідданими та допомогу у сфері кіберзахисту. В обмін на це Київ зобов'язується провести реформи, в тому числі судової системи та цивільного контролю за збройними силами.

15:00 Українські воїни минулої доби здійснили 1397 вогневих завдань на Таврійському напрямку. Знищили більше двох рот росіян та 22 одиниці військової техніки, заявив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

14:00 В одному із парків Запоріжжя впали уламки збитого ворожого безпілотного літального апарату. Внаслідок події є постраждалі. Також було пошкоджено будинки та будівлі поблизу. Співробітники ДСНС ліквідують наслідки.

13:00 Сили оборони мають частковий успіх у напрямку до Бердянська. За словами представника Таврійського напряму Валерія Шершня, ворог чинить серйозний опір, але вони своєю чергою знищують бойовий потенціал росіян. Ініціатива залишається на боці України.

12:00 Військові Сил Спеціальних Операцій показали роботу снайперів на великі відстані. Ох і ж очі у цих соколів!

11:00 Президент Володимир Зеленський уже знаходиться на заходах другого дня саміту НАТО. За даними кореспондентки "Телеграфу" Юлії Забєліної, глава держави наразі проводить переговори із канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

10:00 У Білому домі анонсували презентацію гарантій безпеки для України. Озвучити свою позицію американські політики планують у середу, 12 липня.

Тим часом українські воїни продовжують свій контрнаступ одразу за кількома напрямками:

9:00 Генштаб ЗСУ поділився даними про ліквідованих за останню добу окупантів:

Втрати армії рф в Україні 12.07.2023

8:00 У Повітряних Силах ЗСУ розповіли про результативність нашої протиповітряної оборони цієї ночі.

7:00 Росіяни почали штурм українських позицій на лінії фронту Донецьк – Авдіївка. Детальніше дізнавайтеся у свіжих картах боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 12.07.2023

Генштаб ЗСУ теж поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі сигнали тривоги звучали у низці регіонів України через чергову атаку "шахедами". Зокрема, звуки вибухів (як мінімум, через роботу ППО) чули жителі Київщини, Черкащини, Чернігівщини. Дані уточнюються;
  • у Білому домі в неофіційному порядку можуть відбуватися обговорення ймовірної передачі Києву ракет ATACMS, що здатні бити на далеку відстань, — The New York Times із посиланням на власні джерела;
  • Британія готує черговий пакет допомоги для України в розмірі 60 млн доларів. Кошти мають витратити на створення реабілітаційного центру для військових, а також ремонт бойової техніки;
  • в Сербії парламент звільнив міністра економіки Раде Басту, котрий неодноразово закликав ввести санкції проти росії.

3:00 Окупанти запустили ударні дрони Україною. Загроза зберігається для Київської, Черкаської, Полтавської та Вінницької областей

1:00 ЄС готує багатомільярдний довгостроковий план підтримки України щодо посилення її оборонних можливостей.

00:00 Спікер Східного угруповання військ Сергій Череватий каже, що через великі втрати росіяни перекинули на перші лінії підрозділи "кадировців". Однак вони теж встигли відчути на собі міць Сил оборони, а тому навряд чи надовго там залишаться.

Про те, що відбувалося 9 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 501: ЗСУ розвивають наступ на трьох напрямках

Інформацію за 10 липня, дивіться за посиланням: Війна — день 502: ЗСУ ведуть наступ на ряді напрямків, але окупанти завдають зустрічних ударів

З даними за 11 липня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 503: ЗСУ тиснуть на Півдні, а у Литві стартує саміт НАТО