Війна — день 499: окупанти зазнають нищівних втрат, але продовжують атакувати Україну

Читать на русском
Автор
24881
Настав новий день спротиву російським загарбникам
Настав новий день спротиву російським загарбникам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Контрнаступ Збройних сил України нехай повільно, але просувається, і російські окупанти нічого не можуть з цим вдіяти. А тому продовжують завдавати ударів по мирних людях, як напередодні у Львові.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сили спецоперацій ЗСУ показали архівне відео звільнення Зміїного:

22:00 США оголосили про новий пакет допомоги на 800 мільйонів доларів, у який серед іншого увійдуть касетні боєприпаси.

У Сумській області загроза застосування ударних БпЛА.

21:20 Масштабна повітряна тривога. Причина, — зліт МіГу з аеродрому Саваслейка, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

21:00 Зеленський вже в Туреччині. На переговорах з Ердоганом будуть координувати позиції по "формулі миру", саміту НАТО, гарантіям безпеки та зерновій ініціативі. Також обговорять відбудову України та оборонні контракти між підприємствами України та Туреччини.

20:00 Україні вдалося повернути тіла українських захисників, що загинули внаслідок теракту в Оленівці. Більшість із них — ідентифіковані, повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Ганна Маляр про ситуацію на фронті: на Бахмутському напрямку на південному флангу є просування по декількох ділянках — більше кілометра. На північному флангу бої без зміни положень. В самому Бахмуті ворог фактично у пастці. На Півдні Сили оборони України продовжують наступальні дії на Мелітопольському та Бердянському напрямках. Скрізь тривають гарячі бої. Співвідношення безповоротних втрат на Півдні — 1 до 5,3. Тобто у ворога на Півдні гине військовослужбовців у 5,3 рази більше ніж у нас.

19:00 Україна та Чехія підписали меморандум, який передбачає можливість спільно виробляти озброєння і боєприпасів, а також інших проєктів оборонної промисловості, повідомляє Міністерство с питань стратегічних галузей промисловості України.

17:00 ЗСУ продовжують знищувати росіян на Таврійському напрямі. Лише минулої доби українські воїни виконали 1247 вогневих завдань, знищено 28 одиниць військової техніки противника. Втрати окупантів пораненими та вбитими становили майже дві роти, розповів командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія", бригадний генерал Олександр Тарнавський.

16:00 На даху 4-го енергоблоку ЗАЕС помітили невідомий предмет, який раніше на супутникових знімках не був помітний. У ГУР МО України зараз розбираються в цьому питанні і з'ясовують, що цього разу російські окупанти незаконно розмістили на даху атомної станції.

15:00 Президент України Володимир Зеленський прибув до Словаччини з робочим візитом та вже зустрівся з колегою Зузаною Чапутовою.

14:00 Якщо підрив на Запорізькій АЕС піде за найгіршим сценарієм, загрози опромінення радіації для населення немає, сказали в Американському ядерному суспільстві (American Nuclear Society, ANS). Експерти розглянули різні варіанти розвитку подій, включаючи підрив реакторів та контейнерів для зберігання відпрацьованого палива, але надсильної загрози не виявили.

13:00 СБУ затримала мешканця Миколаївської області, який повідомляв окупантам дані про бійців ЗСУ, які охороняли Південноукраїнську АЕС. Чоловік надавав точні координати ворогові, за що отримував кошти на банківський рахунок. Йому загрожує від 8 до 12 років.

12:00 На тлі чуток про передачу касетних боєприпасів Україні від США, НАТО виправдалися за використання Україною такого виду снарядів. За словами генсека Йєнса Столтенберга на прес-конференції, ЗСУ використовують їх для захисту від ворога та стримування окупантів, а росіяни для вторгнення в чужу країну.

11:30 СБУ затримала російського агента, який влаштувався на роботу до оборонного заводу на Кіровоградщині. Операція була багатоетапною, спецслужба відслідковувала всі дії підозрюваного, аби взяти його на "гарячому".

10:00 Палата представників Нідерландів, нижня палата парламенту країни, визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у своєму Twitter.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжими даними щодо втрат російських загарбників в Україні:

Втрати армії рф в Україні 07.07.2023
Втрати армії рф в Україні 07.07.2023

У Запорізькій області через обстріл Гуляйполя загинула жінка, повідомили в ОВА.

08:00 За минулу добу українські сили вели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту. Детальніше — у свіжих картах бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 7.07.2023
Карта боїв на Донбасі 7.07.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

07:00 Міністр оборони Олексій Резніков пообіцяв "гарні новини" після проведення розмови із американським колегою Ллойдом Остіном. Ймовірно, питання постачання нових боєприпасів зсунулося із мертвої точки.

У Львові знову зросла кількість жертв унаслідок ракетної атаки 6 липня — до 9 осіб.

06:00 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вночі у низці регіонів України оголошувалася повітряна тривога, зокрема через загрозу ударів "шахедами". Вибухи чули як на півночі, так і на півдні України. Детальнішу інформацію очікуємо від Повітряних Сил ЗСУ;
  • тим часом кількість загиблих внаслідок ракетного удару по Львову 6 липня зросла до 7 осіб. 64 людини були евакуйовані з місця події, 14 із них госпіталізовані.
  • речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі в інтерв'ю американським ЗМІ заявив, що в Білому домі не ініціювали жодних неофіційних переговорів із росіянами: "Як ми неодноразово говорили, нічого про Україну без України";
  • "Ми будемо працювати над тим, щоб переговори про вступ України до ЄС розпочалися до кінця цього року", — заявив президент Чехії Петр Павел під час офіційного візиту українського лідера Володимира Зеленського до Праги;
  • PolskieRadio повідомляє, що Польща та Литва можуть розробляти спільний план дій щодо посилення санкції проти рф і Білорусі.

01:00 Кількість загиблих у Львові виросла до 7 осіб.

00:30 Повітряна тривога через "Шахеди" оголошена також на Одещині та Черкащині. У Києві чутно звуки, схожі на вибухи, — це грім.

00:00 Ворог здійснив кілька запусків дронів типу "Шахед", у зв’язку з чим у низці областей оголошено повітряну тривогу. У деяких районах вже було зафіксовано роботу ППО.

З даними за 4 липня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 496: ЗСУ продовжують звільняти українську землю, але повітряний терор окупантів не припиняється

Про те, що відбувалося 5 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 497: загроза вчиненню теракту росіянами на ЗАЕС, ЗСУ розвивають наступ

Інформацію за 6 липня, дивіться за посиланням: Війна — день 498: в окупантів горять тили та великі втрати на передовій