Війна — день 491: ЗСУ продовжують наступати, але війська рф чинять сильний опір

Читать на русском
Автор
21456
Бої за Україну тривають 491 день
Бої за Україну тривають 491 день

Оперативно про головне 29 червня

Російське широкомасштабне вторгнення в Україну триває 491 день. Збройним силам України вдалося перехопити стратегічну ініціативу у противника, і українські війська продовжують проведення наступальних дій. Водночас, окупаційні війська не припиняють обстрілювати українські мирні міста.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зафіксовано запуск "шахедів" з Приморсько-Ахтарська. Орієнтовний час входження в повітряний простір України – близько першої години, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Володимир Зеленський записав вечірнє звернення:

22:00 США наблизились до ухвалення рішення про надання Україні далекобійних тактичних ракетних систем ATACMS, — пише The Wall Street Journal з посиланням на чиновників.

21:00 30 червня, 1 та 2 липня будуть днями жалоби в Краматорську, — повідомив мер Олександр Гончаренко.

20:14 Пуски Х-22 поки не підтверджено. Але в акваторії Азовського моря продовжує маневрувати Ту-22м3. Загроза застосування ракетного озброєння зберігається.

20:00 Зафіксовано пуски ракет Х-22 з акваторії Азовського моря, — повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

19:45 В половині областей України повітряна тривога. "Зафіксовано Ту-22м3 у південно-східному напрямку та Кіровоградська область. Ракетна небезпека", — інформують Повітряні сили ЗСУ.

19:00 Україна очікує від липневого саміту НАТО у Вільнюсі "антиБудапешту", тобто максимальної конкретики, у світі неможливо встановити стабільність без розв'язання безпекових питань України, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

18:00 Ворог збільшив корабельне угруповання у Чорному та Азовському морях.

"Загальна кількість кораблів складає відповідно 10 та 2. Будьте уважні до сигналів повітряної тривоги, не нехтуйте власною безпекою, переходьте в укриття".

17:00 Спецпідрозділи СБУ за тиждень знищили 50 одиниць техніки росіян:

  • п'ять танків;
  • три САУ Гвоздики;
  • два зенітно-ракетні комплекси;
  • дві гаубиці Д-30;
  • станцію радіоелектронної боротьби;
  • 16 броньовиків;
  • 23 транспортних засобів;
  • шість вогневих позицій та понад півсотні ворогів.

16:00 Країни ЄС "для безпеки" можуть відправити в Україну миротворчі місії — Reuters.

15:00 Росіяни знову вдарили по Херсону. Цього разу їхньою ціллю виявився "Пункт незламності". Наразі вже відомо про двох загиблих та двох поранених.

14:00 Дедалі більша кількість ЗМІ повідомляє про затримання російського генерала сергія суровікіна. Financial Times пише, що його нібито підозрюють у тому, що він обрав бік євгена пригожина під час бунту.

13:00 ЗСУ продовжують просуватися на Таврійському напрямку. Минулої доби, 28 червня, тільки тут втрати російської армії вбитими і пораненими склали майже три роти.

12:00 Міноборони отримає додаткове фінансування у вигляді 2 млрд гривень. Кошти перенаправлять із Фонду регіонального розвитку, котрий отримав їх початково із держбюджету. Рішення підтримала необхідна кількість нардепів у Верховній Раді.

На Кіровоградщині затримали чергового інформатора російських спецслужб. Із його допомогою планувалася чергова атака на місцеві аеродроми.

11:00 Українські військові мають чергові успіхи під Бахмутом. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський.

10:00 Через ранковий обстріл Херсонщини загинула мешканка Білозерської громади. Вона отримала поранення, несумісні з життям, повідомили в обласній прокуратурі.

9:00 Генштаб ЗСУ надав свіже зведення щодо втрат російських окупантів на фронті в Україні.

Втрати армії рф в Україні 29.06.2023
Втрати армії рф в Україні 29.06.2023

8:00 У Запорізькій області стартували командно-штабні навчання, пов'язані з реагуванням на можливу катастрофу на ЗАЕС. Про це повідомили у пресслужбі ОВА.

7:30 За минулу добу ЗСУ вели контрнаступальні операції щонайменше на чотирьох ділянках фронту. Також повідомляється, що українською армією проведена низка атак на лівобережній Херсонщині. Деталі — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Херсонщині 29.06.2023
Карта боїв на Херсонщині 29.06.2023

Поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті і Генштаб ЗСУ:

6:00 Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • сьогоднішня ніч пройшла для українців відносно спокійно, однак росіяни все одно примудрилися порушити спокій жителів окремих областей. Як мінімум, Харківської та Запорізької, де цієї ночі чули вибухи. Інформація уточнюється;
  • "Спільники держави-терориста повинні розглядатися як зрадники людства й людяності", — підкреслив Володимир Зеленський, коментуючи затримання корегувальника вогню в Краматорську, через якого днями загинули люди;
  • губернатор Псковской области (рф) Михаил Ведерников считает, что на Белгородщине во время рейдов "РДК" погибло не менее 14 российских военнослужащих. Это впервые, когда хоть какое-то руководящее лицо среди местных чиновников подтвердило потери россиян;
  • "Нам вдалося перехопити стратегічну ініціативу, Сили безпеки і оборони України продовжують ведення наступальних дій, маємо просування", — Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у розмові із американським колегою генералом Марком Міллі;
  • держсекретар США Ентоні Блінкен переконаний, що у справі із заколотом "вагнерівців" ще ніхто не ставив остаточної крапки.

3:00 Контрнаступ ЗСУ тільки розпочався, а Україна ще не пустила в бій основну частину своїх сил, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен

1:00 Окупанти завдали удару по Запоріжжю ракетами С-300

00:00 Естонія збільшить фінансову підтримку ЗСУ до 3% ВВП.

З даними за 26 червня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 488: ЗСУ з боями просуваються в районі Бахмута

Про те, що відбувалося 27 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 489: ЗСУ продовжують перемелювати та тіснити окупантів на півдні та сході

Як були справи 28 червня, дивіться за посиланням: Війна — день 490: окупанти продовжують терор мирних міст, а ЗСУ обіцяють хороші новини з фронту