Війна — день 482: ЗСУ продовжують розвивати наступ на півдні

Читать на русском
Автор
14981
Бої за Україну тривають 482 дні
Бої за Україну тривають 482 дні

Оперативно про головне 20 червня

Україна продовжує відбивати російське вторгнення. Незважаючи на запеклий опір окупантів та їх численні обстріли та авіанальоти, ЗСУ просуваються вперед, завдаючи суттєвої шкоди військам рф як у живій силі, так і в техніці. При цьому всі спроби самих росіян контратакувати та просунутися вперед провалюються.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Португалія передасть Україні ще 14 бронетранспортерів М113 та 9 гаубиць калібру 105 міліметрів.

22:00 Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні та президент Франції Емманюель Макрон після переговорів у Парижі підтвердили наміри продовжувати підтримку України на тлі повномасштабного вторгнення росії.

21:00 США завтра оголосять про новий потужний пакет військової допомоги Україні, заявив держсекретар Ентоні Блінкен.

20:00 У росії підтвердили ліквідацію начальника штабу 35-ї армії генерал-майора Сергія Горячова в Україні. Українська ракета вразила штаб армії. У Telegram каналі псковських десантників повідомили про його офіційний похорон.

19:00 З Угорщини вдалося вивезти трьох українських військовополонених. Речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив, що вони вже перебувають в Україні, їм надається всіляка підтримка.

18:00 кремль порадив главам російських регіонів акуратніше поводитися з інформацією про загиблих на війні в Україні та з некрологами, оскільки такі публікації "турбують" мешканців, а журналісти використовують їх для підрахунку померлих, пише російське видання "Верстка".

17:00 Російські військові обстріляли місто Вовчанськ на Харківщині. Внаслідок ворожої атаки постраждала місцева мешканка.

16:00 Російська армія обстріляла рятувальників у Херсоні, які розчищали мул. Внаслідок артобстрілу загинув 1 співробітник ДСНС, ще 7 співробітників постраждали. Шестеро перебувають у важкому стані.

15:00 Європейський Союз виділить пакет фінансової допомоги у розмірі близько 50 млрд. євро для підтримки України, повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

14:00 Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкти про скасування ПДВ та ввізного мита на комплектуючі для дронів, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Імпортерів звільняють від оплати матеріалів, вузлів, агрегатів, обладнання та комплектуючих для БПЛА під час воєнного стану. Це наступний крок до масштабування виробництва дронів, які так потрібні нашій армії.

13:00 Російські окупанти активізувалися на Лимано-Куп'янському напрямку, проте українські військові завдали ворогові значних втрат — як у техніці, так і в живій силі, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. За добу там було ліквідовано 146 окупантів, ще 190 – поранено.

12:00 Представники СБУ на Донеччині успішно затримали чергового російського інформатора. Відомо, що він збирав і передав дані для того, аби зрештою зірвати контрудари 3-ї штурмової бригади ЗСУ під Бахмутом.

11:00 Місцеві канали повідомляють, що в Херсоні знову лунають вибухи — ймовірно, місто знову перебуває під артилерійським вогнем ворога.

Президент Джо Байден вважає, що побоювання щодо ймовірного використання Путіним ядерної зброї можуть мати серйозні підстави.

10:00 У Генштабі заявили, що наші військові мають окремі успіхи на південній ділянці фронту, зокрема на Бердянському та Мелітопольському напрямках.

Контрнаступ в Запорізькій області карта
Ділянки Запорізької області, де ЗСУ дещо просунулися вперед

Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук підтвердив факт збиття російського вертольоту Ка-52 напередодні і заявив, що це відбулося на Донеччині.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат окупантів в Україні. За добу ліквідовано понад 1000 ворожих солдатів!

Втрати армії рф в Україні 20.06.2023
Втрати армії рф в Україні 20.06.2023

У пресслужбі Повітряних Сил повідомили про кількість знищених у небі України цілей під час нічної атаки. Так тримати, ППО!

8:00 Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив, що в Україні розгорнули систему протиракетної оборони SAMP/T франко-італійського виробництва. Про це повідомляє Rai News із посиланням на виступ політика в межах Паризького авіасалону.

7:00 Окупанти зосереджують основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. За добу сталося 39 бойових зіткнень. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 20.06.2023
Карта боїв на Донбасі 20.06.2023

Генштаб ЗСУ також поділився свіжим зведенням щодо подій на фронті:

3:00 Повітряна тривога поширилася на більшу частину території України. Причина у запусках росіянами ударних безпілотників.

1:00 На півдні та сході України оголошено повітряну тривогу через запуски росіянами БПЛА. Повідомляється про вибухи у передмісті Запоріжжя.

00:00 Контрнаступ українських військових йде за чітко продуманим планом, який знає невелика кількість осіб, заявив секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов.

"Майте на увазі: все йде за планом, який було затверджено та розроблено. Відхилень від плану немає. Що це за план – знає обмежене коло осіб", – розповів Данілов.

Він зазначив, що українські військові мають чітку тактику та стратегію, яка була розроблена. І в цій ситуації залишається чекати та вірити.

Про те, що відбувалося 17 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 479: росіяни зберігають перевагу в артилерії та авіації, але ЗСУ продовжують наступ

Як були справи 18 червня, можна прочитати в публікації: Війна — день 480: ЗСУ не дають росіянам просунутися і локально контратакують

З даними за 19 червня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 481: ЗСУ просуваються під Авдіївкою та на Запорізькому напрямку