Війна — день 476: ЗСУ просуваються на Бахмутському напрямку та на Півдні

Читать на русском
Автор
18902
Бої за Україну тривають 476 днів
Бої за Україну тривають 476 днів

Оперативно про головне 14 червня

Протистояння України російському широкомасштабному вторгненню продовжується. Збройні сили України розвивають контрнаступ і поступово просуваються вперед одразу на кількох напрямках. В якості помсти окупанти не припиняють обстрілів українських населених пунктів артилерією, авіацією та ракетами.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Європарламент прямо вказав на те, що Каховську ГЕС підірвали росіяни і що це є її воєнним злочином.

22:00 Близько 18:50 російські війська обстріляли Херсон. В результаті травмовано двох волонтерів, серед яких іноземець. Вони допомагали із евакуацією цивільного населення.

21:00 Російські окупанти зосереджують основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Маринському напрямах у східних областях України. На цих напрямках точаться бої, протягом доби сталося 39 бойових зіткнень, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 За минулий тиждень та два дні поточного просування російських військ не зафіксовано, Сили оборони України не дають їм такої можливості, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

19:00 Військові рф обстріляли автомобіль "УАЗ", який рухався територією Середино-Будської територіальної громади Сумської області. Внаслідок обстрілу 6 осіб, серед яких 2 цивільні та 4 працівники лісового господарства, отримали несумісні з життям поранення, повідомили в Офісі генпрокурора.

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен оголосила про внесок у зміцнення протиповітряної оборони України — країна передасть партію радарів. "Радари можуть бути використані зокрема для виявлення, локалізації, відстеження та ідентифікації повітряних, наземних та морських цілей. Таким чином, Нідерланди роблять свій внесок в інтегровану протиповітряну оборону України", — наголосила міністрка.

18:00 Втрати України набагато менші, ніж у російських військ. Зокрема у зоні відповідальності оперативно-стратегічних угруповань військ "Хортиця" та "Таврія" у ворога загиблих у 9 та 5 разів більше, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

17:00 Генсек НАТО Столтенберг назвав "очікуваними" втрати західної техніки під час настання ЗСУ на зміцнені російські позиції. Також він повідомив, що Альянс очікує 15 червня на доповідь від міністра оборони України.

На цій нараді міністри оборони країн НАТО обговорять довгострокову програму військової допомоги Україні.

16:00 СБУ затримала російського "крота" у лавах ЗСУ, який мав намір передати окупантам інформацію про основні напрямки українського контрнаступу.

15:00 Українські захисники просуваються у Волноваському районі Донецької області. Тенденція наступу ЗСУ хороша, заявив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

14:00 Від вибуху, який стався напередодні в окупованому Мелітополі, було пошкоджено ділянку залізниці, якою росіяни перевозять своїх військових, техніку, а також награбоване, повідомив мер міста Іван Федоров.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц представив затверджену Стратегію національної безпеки країни, в якій росію визнано найбільшою загрозою для світу.

13:00 Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції, мають частковий успіх, повідомила Ганна Маляр.

12:00 У Мелітополі намагалися ліквідувати ще одного гауляйтера — на жаль, він залишився живим. Російські спецслужби вже почали слідство.

11:00 Нічна атака не обмежилася прильотами в Донецькій та Одеській областях. Також через "шахедів" постраждала Кіровоградщина — у Світловодську дрон влетів в об'єкт інфраструктури, там спалахнула пожежа. На щастя, без жертв.

Минулої доби росіяни обстріляли Середино-Будську ОТГ на Сумщині — під вогонь потрапила автівка із лісівниками, шестеро людей загинули.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих окупантів:

Втрати армії рф в Україні 14.06.2023
Втрати армії рф в Україні 14.06.2023

9:00 У Повітряних силах розповіли про результативність роботи засобів ППО цієї ночі.

За даними Донецької ОВА, на жаль, у регіоні теж є загиблі та постраждалі унаслідок ракетного обстрілу кількох міст.

8:00 Дніпропетровщина цієї ночі теж була під російською атакою — окупанти випустили по області кілька "шахедів". На щастя, за даними очільника ОВА Сергія Лисака, сили ППО вдало впоралися зі своїм завданням — всі три дрони були знищені.

У Кривому Розі, на жаль, продовжує збільшуватися кількість загиблих внаслідок вчорашнього влучання у багатоповерхівку. Наразі відомо вже про 12 загиблих — 67-річний мешканець будинку помер у лікарні від травм.

7:00 Внаслідок удару "Калібрами" у Одесі загинуло троє людей, щонайменше семеро травмовані.

Одеса вибух сьогодні
Наслідки нічного удару по Одесі

За минулу добу лише на Луганщині та Донеччині було зафіксовано близько 28 бойових зіткнень із ворогом. Деталі можна дізнатися в аналізі актуальних карт боїв в Україні.

Карта боїв на сході України 14.06.2023
Карта боїв на сході України 14.06.2023

Генштаб ЗСУ також поділився даними про події на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька нічних новин, які ви могли пропустити:

  • вночі росіяни підступно вдарили по Одесі "Калібрами" з акваторії Чорного моря. Пошкоджено будівлю бізнес-центру та житлові будинки поряд, дані про постраждалих уточнюються;
  • також у частині регіонів України оголошувалася повітряна тривога через небезпеку ударів "шахедами". Повітряні цілі було успішно знешкоджено, чекаємо на статистику від Повітряних Сил;
  • удар по Кривому Рогу 14 червня у Держдепі США назвали ще одним підтвердженням російської "систематичної навмисної кампанії проти мирного населення та української цивільної інфраструктури";
  • рф відновила поставки нафти до Північної Кореї, яких не було з 2020 року. Про це повідомляють представники ООН;
  • палата депутатів Люксембургу напередодні визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

3:00 Окупанти вдарили по Одесі, у місті почалася пожежа

1:00 У розвідці кажуть, що єдиним способом урятувати завод "Кримський титан" в Армянську від російського теракту є швидка деокупація півострова

00:00 росія продовжує користуватися іноземними технологіями та компонентами для виробництва своїх ракет. Їх виявили в одній із ракет, яка вдарила по Кривому Розі, заявив у вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський.

Про те, що відбувалося 11 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 473: вода поступово йде з затопленої Херсонщини, ЗСУ "дають прикурити" окупантам на Півдні

Детально дізнатися про головні події 12 червня можна у публікації: Війна — день 474: ЗСУ наступають на Донеччині, південь України "розгрібає" наслідки затоплення

З даними за 13 червня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 475: ЗСУ просуваються попри спроби окупантів стримати наступ