Війна — день 468: росіяни підірвали Каховську ГЕС, ЗСУ просуваються під Бахмутом

Читать на русском
Автор
21181
Бої за Україну тривають 468 днів
Бої за Україну тривають 468 днів

Оперативно про головне 6 червня

Повномасштабне вторгнення рф в Україну триває 468 днів. Запеклі бойові дії продовжуються по суті на всіх напрямках, включаючи і територію росії, де російські добровольці продовжують небезуспішно "кошмарити" російську армію. Водночас у районі Бахмута ЗСУ успішно провели серію контратак, вибивши окупантів із деяких позицій навколо міста.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 6 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Підрив Каховської гідроелектростанції на роки унеможливить постачання води до Криму, підкреслив секретар РНБО Олексій Данілов.

22:00 Російські окупаційні війська здійснили артилерійський обстріл мікрорайон Острів на Херсонщині під час евакуації населення, поранено двох правоохоронців, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Окупанти знову намагалися обстріляти аміакопровід у Куп'янському районі, проте наразі слідів газу в повітрі не виявлено.

21:00 Ворог за добу завдав 30 авіаційних ударів і здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населеним пунктам, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Розвідка США вказує на те, що за атакою на українську греблю стоїть росія, — NBC.

19:00 Підрив Каховської ГЕС росією та затоплення українських територій можна прирівняти до зброї масового знищення, заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Липовський.

18:00 Пік розливу води з Каховського водосховища очікується до ранку 7 червня, повідомило ПрАТ "Укргідроенерго" з посиланням на генерального директора компанії Ігоря Сироту.

Усі тварини у зоопарку Нової Каховки "Сказкова Діброва", крім лебедів та качок, загинули, повідомляє волонтерська організація UAnimals.

17:00 Станом на 16:00, підняття рівня води в акваторії Миколаєва не зафіксовано, повідомив Миколаївський міський голова Сєнкевич.

Зеленський зустрівся із спеціальним представником Папи Римського.

16:00 В окупованому Маріуполі пролунав потужний вибух, повідомляє радник міського голови Андрющенко.

Через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС на правому березі Херсонської області критичний стан не зафіксовано, лівий берег наразі постраждав набагато більше, повідомила керівник Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

15:00 Підрив греблі Каховської гідроелектростанції на Херсонщині є реакцією росіян на дії українських сил, яких нічого не лякає, заявила керівник Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

14:00 Українське військове командування передбачало можливість підриву росіянами Каховської ГЕС. Ситуація не повинна завадити контрнаступу українських бійців, заявив командувач Об'єднаних Сил ЗСУ Сергій Наєв.

13:00 Росіяни обстрілюють Херсон під час евакуації людей після підриву Каховської ГЕС. Внаслідок атаки росіян двоє поліцейських отримали осколкові поранення.

12:00 "Україна сама вирішуватиме, як їй захищатися", — заявили у Британії, коментуючи події у Бєлгородській області рф.

11:00 Через підрив Каховської ГЕС у Кривому Розі впроваджуються обмеження на споживання та подачу води. Берегова зона в містах, що знаходяться вище за течією, меліє. Вода йде швидко.

10:00 Речниця Сил оборони півдня Наталя Гуменюк заявила, що росіяни сподіваються, що підрив Каховської ГЕС зможе зупинити контрнаступ українських сил. Вони намагаються збільшити площу водної поверхні, щоб українські сили оборони не вдалися до форсування. Проте тепер "смуга вогневих позицій" окупантів посунеться, адже "вода зробить свою справу". Те, що українським силам не вдавалось завдяки бойовій роботі – сталось завдяки прорахункам росії. Це означає, що обстрілів правого берега Дніпра стане менше.

9:00 Генштаб ЗСУ повідомив, що 5 червня на Шахтарському напрямку Сили оборони збили російський вертоліт Ка-52.

08:00 Президент Володимир Зеленський скликає екстренне засідання РНБО через підрив греблі Каховської ГЕС, повідомив секретар РНБО Данілов.

06:30 Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Факт пошкодження підтвердили в ОК "Південь".

04:00 Вночі повітряні цілі збивались на підльоті до Києва, також летіли ракети в напрямку Миколаєва та Волині. Мер столиці Віталій Кличко повідомляв про вибух у Дарницькому районі, однак попередньо без деталей. Окупанти ж запустили фейк про знищення Каховської ГЕС.

03:00 У США заявили, що для них у пріоритеті забезпечити Україну ППО та відзначили роботу ЗРК Patriot по ворожих цілях. За словами координатора Ради нацбезпеки при Білому домі Джона Кірбі, ППО обов'язково буде у наступних пакетах військової допомоги.

02:38 В Україні масштабна повітряна тривога. У Дніпропетровській та Харківській областях повідомляють про вибухи.

01:45 По Україні поширюється повітряна тривога через запуск ракет з Каспійського моря. Попередньо були пуски ракет із 6 бортів ТУ-95мс, точна кількість ракет невідома. Орієнтовний час підльоту до України 02:00 – 03:00.

00:00 Росіяни наприкінці минулої доби вдарили по Харкову ракетами С-300. При цьому повідомляється, що одна з пущених з території Білгородської області Росії вибухнула в межах області.

Кілька населених пунктів у Білгородській області російська влада фактично залишила без контролю, намагаючись утримувати лише вогневий контроль над ними — завдаючи ударів із артилерії, РСЗВ по об’єктах власної цивільної інфраструктури, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Дізнатись про головні події 3 червня можна у публікації: Війна — день 465: окупанти зупинилися під Бахмутом, але намагаються прорватися в інших місцях

З даними за 4 червня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 466: окупанти активізувалися на Харківщині та продовжують ракетний терор

Про те, що відбувалося 5 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 467: окупанти намагаються наступати на Харківщині, а партизани "господарюють" у Росії