Війна — день 462: окупанти сповільнилися під Бахмутом, але готують новий удар по Україні

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 31 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 462 дні. Окупанти сповільнилися в Бахмуті, проте активувалися на лінії Сватово-Кремінна, а на Донеччині вони особливу увагу приділяють Мар’їнці. При цьому не припиняються нічні удари по мирних містах, через що продовжують гинути люди.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 31 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупаційні війська зупинили наступальні дії на Бахмутському напрямку, але збільшили кількість артилерійських обстрілів, пропорційних часом найважчих боїв за Бахмут, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

22:00 Незважаючи на атаку дронів на москву, ЄС має й надалі підтримувати Україну зброєю і якнайшвидше прийняти спецпроцедури для надання Києву боєприпасів, заявила президент Європейського парламенту Роберта Мецолі.

21:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив із головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі постачання озброєння, військової техніки та боєприпасів. Серед пріоритетних потреб – далекобійні снаряди. Також головнокомандувач ЗСУ поінформував Міллі про масовані ворожі атаки крилатими та балістичними ракетами, ударними безпілотниками та керованими авіабомбами.

20:00 Протягом доби противник завдав 2 ракетних та 22 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населеним пунктам. Імовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Російські війська продовжують зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Українські військові збили 2 ворожі розвідувальні БПЛА і знищили 2 станції радіоелектронної боротьби, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Російські війська обстріляли Вовчанськ на Харківщині. Внаслідок ворожої атаки загинула одна людина, ще одна людина отримала поранення.

17:00 Країни Заходу мають надати Україні гарантії безпеки, оскільки вона продовжує протистояти російській агресії, заявив президент Франції Еммануель Макрон.

16:00 У Бахмуті Донецької області, за який зараз точаться жорсткі бої, залишаються близько 500 мешканців, розповів голова МВА Олексій Рева.

15:00 З початку повномасштабного вторгнення Україна знищила 18 російських суден, серед яких кілька десантних катерів та десантний корабель, повідомив командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неєжпапа.

14:00 Російські окупанти завдали удару по селу Широка Балка Херсонської області. Про це повідомив голова облдержадміністрації Олександр Прокудін. За його словами, росіяни прицільно вдарили артилерією по житловому будинку. Поранення отримала 3-річна дитина.

13:00 У ГУР повідомляють, що росіяни в Курську та Ростові-на-Дону будують масштабні комплекси для сортування, аналізу та зберігання трупів своїх солдатів, які були ліквідовані на війні в Україні. Це говорить про те, що росія вже не справляється із потоком загиблих.

12:00 Президент Володимир Зеленський може найближчими днями відвідати з робочим візитом Туреччину. Примітно, що в Анкару також зібрався і диктатор путін.

СБУ затримала чергову колаборантку, яка працює на російську ФСБ. Мешканка Кривого Рогу погодилася отримувати гроші за повідомлення про місцезнаходження ЗСУ та військової техніки.

11:00 Нацполіція Києва повідомила про розкриття особи ще дев'яти осіб, які фіксували в столиці роботу ППО, а потім ділилися нею в соцмережах.

10:00 В Чорному морі угрупування російських військових кораблів налічує 9 одиниць. Із них — троє ракетоносіїв (два підводних). Сумарний залп ракет "Калібр", які можуть бути випущені по мирних містах України, дорівнює 16. Про це повідомили в ОК "Південь".

Росіяни оголосили у розшук ще трьох українських генералів – у Головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного підбирається чудова компанія.

9:30 Генштаб ЗСУ розповів про статистику втрат ворога минулої доби:

Втрати армії рф в Україні 31.05.2023

8:00 Вранці ворог підступно вдарив по Дніпропетровщині — вибух припав на Павлоградський район. Пошкоджено транспортне підприємство, поранений 8-річний хлопчик.

7:00 За останню добу росіяни атакували на північний схід від Куп’янська та на північний захід від Сватового. Також у ворога є незначний прогрес на лінії Авдіївка — Донецьк. Детальніше читайте у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на сході України 31.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився інформацією щодо подій на фронті станом на ранок 31 травня:

6:00 Зібрали для вас основні новини, які ви могли проспати:

  • ніч нарешті минула без масштабних повітряних тривог. Окремі джерела повідомляли про гучні вибухи у Херсоні – ще до опівночі. Офіційних даних поки немає;
  • під ранок "бавовна" вкотре завітала до Бєлгородської області – місцеві пабліки стверджують, що під вогнем знову знаходиться селище Шебекіне. Про постраждалих поки не повідомлялося;
  • гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі представив ООН свій план по захисту Запорізької АЕС, що знаходиться в окупації. Головний посил – не дозволяти атакувати станцію та проводити обстріли з боку самого підприємства. Здається, комусь варто передивитися фото споруджень, зведених росіянами на ЗАЕС;
  • у росії оголосили в розшук Головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного і командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського. Дещо пізніше до них "приєднався" і командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв. У Міноборони підкреслюють – це ще один із елементів ведення інформаційної війни;
  • в ООН заявили, що атаку Москви дронами та регулярні обстріли України некоректно порівнювати. За словами речника Генсека організації Стефана Дюжарріка, дипломати засуджують будь-які атаки на цивільну інфраструктуру, однак ситуації в росії та Україні є діаметрально різними.

3:00 США 31 травня оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на 300 мільйонів доларів.

1:00 У ГУР Міноборони кажуть, що незабаром росія зменшить кількість обстрілів Києва, оскільки показати картину знищення західної техніки російською зброєю не вдалося

00:00 Окупанти можуть готувати нову масовану атаку з моря з використанням БПЛА та ракет "Калібр", повідомила в ефірі телемарафону речник ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

Про те, що відбувалося 28 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 459: окупанти сповільнилися під Бахмутом, а ЗСУ б’ють по тилах

Дізнатися про головні події 29 травня можна у публікації: Війна — день 460: "вагнерівці" виходять із Бахмута, а нічні обстріли продовжуються

З даними за 30 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 461: нічна атака Києва та удари ЗСУ по тилах окупантів