Війна — день 461: нічна атака Києва та удари ЗСУ по тилах окупантів

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 30 травня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 461 день. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни зосередилися на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей, а українські військові завдають ударів по тилах загарбників.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Місцеві телеграм-канали повідомляють про вибухи на Харківщині. Тривога не оголошувалась.

22:00 Влада США в середу оприлюднить заходи проти "дезінформації" з боку росії, а також запровадить нові обмеження щодо експорту технологій, які використовуються в іранських безпілотниках, заявив американський держсекретар Ентоні Блінкен.

21:00 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак проведе переговори із президентом США Джо Байденом наступного тижня. Вони обговорять подальші постачання військової допомоги для України, йдеться у заяві представника прем'єр-міністра Британії, яку наводить Reuters.

20:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що серед західних країн немає ознак втоми від допомоги Україні, повідомляє CNN.

19:00 Потужні вибухи пролунали в окупованому Мелітополі, повідомляє мер Іван Федоров.

18:00 Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто анонсував підготовку чергового пакета військової допомоги Україні. Видання Il Messaggero напередодні писало, що до нового пакета військової допомоги Україні – вже сьомого за ліком – може увійти зенітний ракетний комплекс наземного базування SAMP/T та інші системи протиповітряної оборони.

17:00 Зенітний ракетний комплекс Patriot збив усі ракети "Іскандер", які росія запустила по Києву у понеділок, 29 травня, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

16:00 За добу окупанти не просунулися на жодному з напрямків, на яких вели наступ. Українські військові продовжують контролювати південно-західні околиці Бахмута, повідомляє заступник міністра оборони Ганна Маляр.

15:00 Близько 13.00 в енергосистемі аварійно відключилися декілька магістральних високовольтних ліній. Внаслідок цього дією протиаварійної автоматики були частково знеструмлені споживачі в низці областей.

Наразі триває заживлення споживачів, повідомляє Укренерго.

У різних містах Молдови повідомляють про аварійне відключення електроенергії. Це сталося на тлі масових вимкнень світла в Україні.

14:00 Відпустку українським військовослужбовцям збільшать до 40 днів. У Раді ухвалили за основу відповідний законопроект.

Дозволяється щорічна відпустка 30 днів та ще 10 днів за сімейними обставинами. Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Остаточне голосування по законопроекту очікується найближчими тижнями.

13:00 Глава міноборони рф шойгу вкотре заявив, що "в останні дні" росії нібито вдалося знищити "ще один" ЗРК Patriot. Доказів, як завжди, немає, вірити росіянам, як завжди, не варто.

12:00 Командувач Сухопутних військ Збройних сил України, генерал-полковник Олександр Сирський показав, як наші військові продовжують працювати під Бахмутом.

11:30 СБУ затримала чергового зрадника на Донеччині — чоловік вирішив, що можна безкарно інформувати росіян про пересування техніки українських військових у гарячих точках. Особливу увагу він приділяв Бахмутському напрямку.

10:00 У КМВА заявили, що внаслідок нічного нальоту дронів на Київ постраждало сім осіб. Кількість загиблих не змінилася — все ще одна особа. До речі, дані Нацполіції дещо відрізняються: там повідомляють про щонайменше дев'ятьох поранених.

9:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат окупантів:

Втрати армії рф в Україні 30.05.2023

Унаслідок нічної атаки на столицю постраждало 17 житлових об'єктів, повідомив глава ГУ Нацполіції в Київській області Андрій Нєбитов.

08:30 Кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов побував на місці падіння уламків безпілотника у багатоповерхівку в Києві і показав наслідки удару. Більше ексклюзивних фото у нашому репортажі з місця події.

У Повітряних силах ЗСУ доповіли про результативність роботи засобів ППО цієї ночі. Вдалося збити майже всі ворожі дрони!

07:00 Російські окупанти сповільнилися у Бахмуті та навколо нього, проте активно атакують на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове — Кремінна. Особливу увагу ворог продовжує приділяти Мар'їнці. Деталі шукайте у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 30.05.2023

Також про події на фронті розповіли у Генштабі ЗСУ:

06:00 Ранку! Зібрали для вас новини, які ви могли пропустити:

  • вночі по Україні знову звучали сигнали тривоги, в окремих регіонах було чутно вибухи. Зокрема, ворог уже всімнадцяте атакував столицю, повідомлялося про пожежу у багатоповерхівці
  • президент Володимир Зеленський, судячи з усього, прямо натякнув на початок контрнаступу ЗСУ у своєму вечірньому зверненні. Він розповів про підсумки чергової Ставки верховного головнокомандувача, де згадав про затвердження деяких термінів;
  • в липні-серпні Україна знову може стикнутися із проблемою блекаутів. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко зазначив, що в системі все ще недостатньо потужна генерація, аби забезпечити рівень споживання, котрий зазвичай припадає на пік спекотних днів;
  • у Китаї заперечили, що спеціальний представник МЗС країни Лі Хуей під час європейського турне закликав визнати українські території російськими, що могло б призвести до припинення вогню.

04:00 Внаслідок атаки в Голосіївському районі Києва загорівся житловий будинок. Мер Кличко оголосив про евакуацію його мешканців.

Наслідки нічної атаки Києва дронами

03:00 Окупанти обстріляли Київ. У місті працює ППО, а про падіння уламків повідомлялося у трьох районах

01:00 Окупанти знову запустили безпілотники по Україні, через що повітряну тривогу включили у Херсонській, Миколаївській, Кіровоградській та Черкаській областях

00:00 У тимчасово окупованому Мелітополі в понеділок увечері, 29 травня, пролунав вибух. Звуки було чути на півночі міста, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

З даними за 27 травня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 458: ЗСУ успішно атакують російські позиції, а окупанти продовжують обстріли

Про те, що відбувалося 28 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 459: окупанти сповільнилися під Бахмутом, а ЗСУ б’ють по тилах

Дізнатися про головні події 29 травня можна у публікації: Війна — день 460: "вагнерівці" виходять із Бахмута, а нічні обстріли продовжуються