Війна — день 456: окупанти сповільнилися під Бахмутом і продовжують обстріл України

Читать на русском
Автор
14929
Бої за Україну тривають 456 днів
Бої за Україну тривають 456 днів

Оперативно про головне 25 травня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 456 днів. Противник продовжує проводити атаки на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямах, хоча загалом інтенсивність бойових дій трохи знизилася. Ситуація в Бахмуті залишається під контролем ЗСУ, які змогли просунутися на флангах, чим змусили окупантів зайнятися посиленням своїх позицій на околицях і послабити тиск у самому місті.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 25 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

Трансляцію подій 26 травня читайте у матеріалі: Війна — день 457: українські військові тримають Бахмут та б'ють по позиціям окупантів

23:00 США готують новий пакет військової допомоги для України на суму до 300 мільйонів доларів, в основному там будуть боєприпаси, зокрема снаряди GMLR для HIMARS, — Reuters.

22:00 Парламент Великої Британії ухвалив резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу, — відповідне рішення одноголосно було ухвалено Палатою громад.

Зеленський про повернення 106 українців з полону: "Дуже важливо, що про багатьох із цих 106 людей взагалі не було жодної інформації – вони вважалися безвісти зниклими. Але ми їх знайшли. І повернули додому. 8 офіцерів та 98 солдатів і сержантів".

21:00 Росіяни зруйнували плотину Карлівського водосховища — під загрозою підтоплення опинилися селища Галицинівка, Желанне-1 та Желанне-2. Оперативні та рятувальні служби Донеччини вже почали діяти за чітко визначеним алгоритмом. Громади, які знаходяться у зоні ймовірного підтоплення, попереджені. За потреби буде розпочато евакуацію цивільного населення.

Карлівка на карті бойових дій
Карлівка на карті бойових дій

20:00 Нацгвардія повідомляє про знищення одного й ураження ще одного російського штурмовика Су-25 під Мелітополем. Один із них – на рахунку Героя України, гвардійця на прізвисько "Запорізький месник". Для нього це вже сьомий збитий російський літак.

19:00 У Буданова підтвердили, що диверсанти-росіяни все ще в росії: "Опір набирає обертів".

Тим часом УП показала нове селфі від Залужного.

18:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, про поранення та навіть ліквідацію якого активно заявляла російська пропаганда, вперше за майже місяць з’явився на публіці. Він передав привіт українцям і підбадьорив їх заявою про перемогу.

17:00 Навчання українських пілотів на винищувачах F-16 можуть розпочатися вже найближчими тижнями.

"Минулого тижня президент Байден оголосив, що Сполучені Штати підтримуватимуть спільні зусилля з нашими союзниками та партнерами з підготовки українських пілотів на літаках четвертого покоління, включаючи F-16. Ми сподіваємося, що ці навчання розпочнуться найближчими тижнями", — сказав Ллойд Остін.

16:00 Фінляндія надасть Україні додаткову військову допомогу на 109 мільйонів євро, повідомив у своєму Telegram-каналі голова ОП Андрій Єрмак. За його словами, черговий пакет включає боєприпаси і зенітне озброєння.

15:00 Українські сили оборони мають певні успіхи на північному та південному флангах Бахмута Донецької області, про що заявив заступник директора департаменту планування застосування Головного управління Нацгвардії України полковник Микола Уршалович.

"На Бахмутському напрямку (минулого тижня – ред.) нацгвардійці продовжували ведення повітряної і радіоелектронної розвідки з метою виявлення районів скупчення живої сили і техніки противника, його радіолокаційних станцій та засобів радіоелектронної боротьби, вогневих засобів з метою підтримки підрозділів Сил оборони, які продовжують розвивати успіх на північному та південному флангах Бахмута", — сказав Уршалович.

15:00 Україна повернула із полону 106 військових.

"Вони билися за Бахмут і здійснили подвиг, який не дозволив ворогові наступати далі вглиб нашого Сходу. Кожен із них — герой нашої держави. Серед тих, кого повертаємо з полону, багато хто вважався зниклими безвісти. Рідні цих людей пройшли складний етап", — повідомляє. голова Офісу президента країни Андрій Єрмак

14:00 Через нічну атаку дронів російських окупантів по Україні у Чернівецькій області сталося пошкодження ліній електропередачі, тому деякі мешканці залишилися без світла. В інших регіонах все стабільно, повідомили в Міненергетики.

13:00 В окупованому Мелітополі прогриміли вибухи, а над аеродромом помітили дим.

12:00 Співробітники Служби безпеки України затримали диверсанта ФСБ, який готував підрив залізничної колії під Авдіївкою Донецької області.

11:00 На Київщині протягом 23-25 травня було розгорнуто додаткові блокпости та помічено рух військової техніки. За даними речника Сухопутних сил ЗСУ Володимира Фітьо, все це пов'язано із навчанням ЗСУ, що направлені на відпрацювання протидиверсійних заходів.

10:00 У Дністровському районі Чернівецької області внаслідок падіння БПЛА вночі зайнялася пожежа. За даними ОВА, на щастя обійшлося без постраждалих.

Ватажок "вагнерівців" євген пригожин заявив, що бойовики покидають територію Бахмута, аби "передати місто" російській армії.

09:00 Контрнаступ українських військових уже розпочався і триває вже кілька днів, повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

8:00 Нічна масована атака дронів провалилася – наші сили ППО знищили всі ворожі дрони, випущені по Україні. Розповідаємо, де саме цієї ночі лунали вибухи.

Атака дронами по Україні сьогодні – скільки БПЛА збили
Результативність наших сил ППО вражає!

Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат окупаційної армії рф в Україні:

7:30 Російські військові продовжують атаки як на лінії Сватове — Кремінна та в околицях Куп'янська, так і в Бахмуті та під Авдіївкою. Детальніше можна дізнатися зі свіжого аналізу карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 25.05.2023
Карта боїв на Донбасі 25.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальним ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:30 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі у багатьох регіонах України лунали сигнали повітряної тривоги – ворог влаштував масовану атаку дронами. Наразі відомо, що один із БПЛА збито над Чернівецькою областю, також успішно знищені всі цілі, що були направлені на Київ. Також під російським вогнем опинилася Харківщина, дані уточнюються;
  • неспокійно було і в окупованому Криму – загарбники заявляють про масову атаку дронів на Севастополь;
  • прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш вважає, що членство України в НАТО після війни є чимось "цілком очевидним". На його думку, у протилежному випадку сценарій із нападом рф може повторитися;
  • вночі у Москві та Підмосков'ї спалахнуло кілька масштабних пожеж – одна із них начебто у будівлі міноборони рф;
  • Ісландія збирається передати Україні десяток вантажівок, якими можна перевозити нафтопродукти. Країна не надає Києву військової допомоги, бо не має навіть власної армії, однак готова забезпечувати гуманітарний напрямок підтримки.

3:00 Російська атака продовжується, а загроза безпілотників зберігається у західних областях України.

1:00 Удар безпілотниками по Україні триває. Більшість з них рушила на північ країни у бік Волинської області, проте повітряні цілі було помічено і на півдні.

00:00 Росіяни ближче до півночі запустили чергову партію БПЛА щодо України. Повідомляється, що вони були помічені у Київській та Херсонській областях

Дізнатися про головні події 22 травня можна у публікації: Війна — день 453: ЗСУ оточують Бахмут, а окупанти намагаються остаточно захопити місто

З даними за 23 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 454: ЗСУ досягли переваги під Бахмутом, а окупанти не припиняють обстрілу

Про те, що відбувалося 24 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 455: нещадні обстріли Бахмута, суєта у Білгородській області