Війна — день 436: ЗСУ відбивають десятки атак на фронті, росіяни не припиняють обстрілювати українські міста

Читать на русском
Автор
12929
Бої за Україну тривають 436 днів
Бої за Україну тривають 436 днів. Фото Getty Images

Оперативно про головне 5 травня

Повномасштабне вторгнення рф в Україну триває 436 днів. На сході України тривають тяжкі бої. Епіцентром протистояння залишаються Бахмут та Мар’їнка. Також окупанти продовжують атакувати українські міста ракетами та безпілотниками.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:25 Понад 7 тисяч людей вважаються зниклими безвісти, з них – 15% цивільні, решта – військові, — заявив уповноважений з питань зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко

23:00 Місцеві пабліки Бахмута повідомляють, що російські карателі під час удару по місту застосували фосфорні бомби, заборонені Женевською конвенцією.

22:00 Президент Володимир Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США у складі голови Гельсінської комісії США Джо Вілсона, конгресменів Стівена Коена та Вікторії Спартц. До складу делегації також увійшов постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер.

21:00 Кабмін підтримав зниження граничного призовного віку з 27 до 25 років, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук. У разі згоди парламенту в Закон про військовий обов'язок та військову службу буде внесено зміни.

20:00 У Слов’янську Донецької області дві ракети окупантів С-300 влучили у будівлю заводу "Зевс Кераміка", у Краматорську – пошкоджено адмінбудівлю НКМЗ.

За попередніми даними, обійшлося без постраждалих. Є пошкодження приміщень, однак все цінне обладнання було своєчасно евакуйоване до більш безпечних регіонів України.

19:00 Рада ЄС остаточно схвалила виділення мільярда євро на закупівлю артилерійських снарядів і, за потреби, ракет для України.

18:20 А тим часом у "Курській народній республіці".

18:00 У багатьох регіонах України прямо зараз лунають сигнали повітряної тривоги. Повідомляється про загрозу ракетної атаки.

Попередньо була інформація про пуски 4 ракет Х-22 з 4 бортів ТУ-22М3, а також були пуски 6 ракет із 2 бортів ТУ-95мс по лінії фронту.

17:00 Т.в.о. голови Запорізької області Балицький оголосив про часткове вивезення мешканців 18 прифронтових населених пунктів.

За його словами, буде організовано тимчасове переміщення мешканців з міст: Тимошівка, Смирнове, Тарасівка, Орлянське, Молочанськ, Куйбишеве, Пришиб, Токмак, Мала Білозерка, Василівка, Велика Білозерка, Дніпрорудне, Михайлівка, Кам'янка-Дніпровська, Пологи, Кінські Роздори, Розівка.

16:00 На півночі України продовжують укріплювати позиції ЗСУ та облаштовувати полосу перешкод: рити рови та траншеї, мінувати прикордоння і робити завали на дорогах. Сергій Наєв перевірив, як просуваються роботи та підтвердив, що оборона на Півночі зміцнюється щодня.

15:00 У Міноборони України роблять перші кроки, щоби ліквідувати черги на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Як розповіла Ганна Маляр, створено електронну систему запису до лікарів, а після старту проекту начальник медичної частини зможе заздалегідь записувати бійців на проходження медичного огляду або до конкретного лікаря-фахівця на потрібний день та час. Черг не буде, оскільки військові приходитимуть лише у призначений час. Поки що проект працює у тестовому режимі у Харкові, Львові, Києві, Вінниці та Одесі.

14:00 росіяни вдарили керованими авіабомбами по Херсонській області. У Веселому через обстріл було зруйновано будівлю церкви та пошкоджено будинки місцевих мешканців. Одна людина отримала поранення, її госпіталізували до Херсона.

13:00 Данія та Німеччина передадуть Україні 80 танків Leopard 1.

12:00 Україна повернула додому тіла ще 80 полеглих військовослужбовців. Про це повідомили в Мінреінтеграції.

В Укренерго повідомили, що вранці 5 травня росіяни обстріляли одну з електростанцій у Донецькій області. Незважаючи на наявність пошкоджень, об'єкт продовжує роботу.

11:20 Очільник ПВК "Вагнер" євген пригожин заявив, що його найманці мають намір покинути територію Бахмута вже 10 травня. Головною причиною він назвав нестачу снарядів і великі втрати серед бойовиків.

11:00 В Краматорську померла 16-річна дівчина, яка постраждала під час російського удару 29 квітня. Інформацію повідомив мер міста Олександр Гончаренко.

СБУ у Львові затримала місцевого бізнесмена, який від початку повномасштабної війни постачав елітні автівки в росію. За даними джерел "Телеграфа", ім'я винахідливого підприємця Віталій Бобир.

10:30 На Херсонщині під російське обстріл потрапила команда київських поліцейських. Вони допомагали місцевим жителям усунути наслідки попередньої атаки. Серед столичних копів є поранені, проте обійшлося без летальних випадків.

10:00 В росії — черговий неспокійний день. В Краснодарському краї знову горить Ільський нафтопереробний завод, який був лише вчора начебто атакований безпілотниками.

Польща планує відкрити у себе "центр HIMARS", який обслуговуватиме і виготовляє це озброєння. При цьому "хаймарси" мають вироблятися не тільки для польської армії, а й "для потреб європейських країн".

9:00 На Одещині сьогодні буде чутно планові вибухи. У селі Римарівка Подільського району фахівці ДСНС знищуватимуть два вибухонебезпечні предмети.

Генштаб ЗСУ опублікував свіже зведення щодо втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати росії в Україні 05.05.2023
Втрати росії в Україні 05.05.2023

08:00 Цієї ночі під артилерійським обстрілом вкотре опинився Нікополь Дніпропетровської області. За даними очільника ОВА Сергія Лисака, в місті є чимало пошкодженої інфраструктури, але, на щастя, обійшлося без жертв.

07:00 На думку аналітиків Інституту вивчення війни, українські військові могли розпочати низку контрнаступальних дій одразу на кількох напрямках фронту. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 05.05.2023
Карта боїв на Донбасі 05.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальними даними щодо подій на фронті:

06:00 росія не здатна провести великий наступ, — розвідка США.

05:00 ЗСУ проводять тактичні контратаки на кількох напрямках, — ISW.

04:00 У Північному морі різко збільшилась кількість кораблів рф через приближення Дня перемоги, — норвезькі ЗМІ.

02:00 російська федерація не надає жодних даних про викрадених з України дітей, — омбудсмен Лубінець.

01:30 В деяких областях працювала ППО.

01:00 У низці областей України оголошено повітряну тривогу, в Дніпрі чули вибухи.

01:00 У Херсоні було чутно вибухи.

00:00 Над Чорним морем зафіксували розвідувальний безпілотник США Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk. Виходячи із траєкторії польоту американського БПЛА, він уже кілька годин патрулює повітряний простір над акваторією Чорного моря.

Про те, що відбувалося 2 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 433: окупанти все ще тиснуть на сході, але зазнають великих втрат і видихаються

Дізнатись про головні події 3 травня можна у публікації: Війна — день 434: атака БПЛА на Кремль, обстріл Херсона росіянами

З даними за 4 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 435: в окупантів істерика через "контрнаступ ЗСУ", але обстріли міст не припиняються