У Бахмуті окупанти знищили один із найгарніших муралів України: про що мова (фото)

Читать на русском
Автор
9456
Мурал до та після приходу "русского міра"
Мурал до та після приходу "русского міра". Фото Колаж "Телеграфу"

Творці називають його одним із найгарніших в Україні

Росіяни продовжують знищувати пам’ятки сучасної української культури. Раніше в уже окупованому Маріуполі окупанти нахабно зафарбували знаковий мурал "Мілана". А нині у Бахмуті повністю знищений будинок, який був прикрашений малюнком.

Про це повідомляють фотографи Костянтин і Влада Ліберови на своїй сторінці в Instagram. Мурал "Община щасливих людей" був розташований у південно-західній частині Бахмута. Як повідомили фотографи, більше не існує споруди із зображенням жінки та дівчинки. Після російського авіаудару на місці залишилися лише гори сміття.

"Один із символів Бахмута – багатоповерхівка на в'їзді до міста, з муралом, на якому зображена щаслива родина: тато тримає на плечах сина, а поряд мати тримає доньку. Залишилися тільки тато і син. Будівлі із зображенням жінки та дівчинки більше не існує. Саме так вони вчиняють із нашими сім’ями", — йдеться у повідомленні.

Таким чином у майже стертому з лиця Землі Бахмуті лишилися лише частина мурала з батьком і сином. А другий — жінку, яка милувалася донечкою. Як повідомляє "Фокус", мурали з’явилися у Бахмуті у 2020 році. Перший зображував батька, який тримав на плечах хлопчика з іграшковим літаком у руці. Його намалювали на дев'ятиповерхівці біля Сквера визволителям Донбасу з пам'ятником-літаком. Обидва малюнки створили на фасадах багатоповерхівок при в’їзді в місто. Настінні картини назвали "Громада щасливих людей" та "Бахмут — місто, відкрите для добра".

Як висловилася тоді директорка творчої групи KAILAS-V Яна Волк: "Ці два проекти зараз найкрасивіші в Україні. Люди на все мають свою точку зору. Але на сім'ю, дітей, тварин у всіх один погляд – це мило. Це щось своє, рідне. По-друге, ці мурали дуже якісні. Насправді художників, які можуть досягти такої якості, в Україні небагато".

Нагадаємо, що у Бахмуті окупанти раніше знищили символ міста. Йдеться про літачок, який був неподалік цих двох муралів. Також у Бахмуті згорів єдиний на сході країни музей писанкарства.