Війна — день 409: окупанти зазнають втрат під Авдіївкою, а ЗСУ готуються до контрнаступу

Читать на русском
Автор
10670
Бої за Україну продовжуються 409 днів
Бої за Україну продовжуються 409 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 8 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 409 днів. Запеклі бої за Бахмут продовжуються і хоч окупанти могли просунутися в самому місті, але в околицях справи для них йдуть не дуже добре. При цьому противник зазнав суттєвих втрат на Авдіївському напрямку і тепер поспіхом створює додаткові підрозділи. Український контрнаступ ще не почався, проте все частіше починають звучати припущення про те, що буде після нього.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 квітня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Протиповітряна оборона збила російський розвідувальний безпілотний летальний апарат "Supercam" на Миколаївщині, повідомляє Повітряне командування "Південь".

22:00 Ворог знову завдав ударів по цивільному населенню Куп'янського району на Харківщині, є жертви та постраждалі, повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов. Він проінформував, що сьогодні внаслідок обстрілу смт Дворічна загинули двоє чоловіків — 65 та 34 років. Крім того, в с. Подоли поранення зазнала 65-річна жінка. Наразі медики надають їй необхідну допомогу.

21:00 НАТО з 12 по 23 червня проведе найбільші авіаційні навчання у своїй історії. До тренувань у Німеччині, які мають перевірити здатність коаліції швидко розгортати та використовувати повітряні сили, залучать близько 220 літаків різних типів. Окрім Німеччини та США, участь у навчаннях візьмуть 22 країни.

20:00 "Партія реформ" чинного прем'єра Естонії Каї Каллас, Eesti 200 та соціал-демократи затвердили коаліційну угоду, яка закладає основу для програми уряду. Серед іншого, в коаліційній угоді зазначають, що на тлі відкритої війни Росії проти України Естонія найближчими роками буде в "найскладнішій безпеці ситуації з часів Другої світової війни", у зв'язку з чим витрати на оборону збільшують до 3% ВВП на наступні чотири роки. — на додаток до витрат на розміщення союзницьких сил.

19:00 За даними аналітиків ORYX росія втратила на війні щонайменше 10 тисяч одиниць військової техніки, включаючи 1928 танків, 2281 БМП та 12 кораблів. Крім того, ЗСУ затрофеїли 2834 одиниці російської військової техніки, а втрати техніки менше утричі, ніж у окупантів.

18:00 Україні вдалося повернути на батьківщину ще 31 дитину з-поміж депортованих росією, повідомив виконавчий директор БО "Save Ukraine" Микола Кулеба.

17:00 Ворог обстріляв смт Великий Бурлук Харківської області. Інформація про можливі руйнування та постраждалих встановлюється, повідомив начальник Харківського гарнізону Сергій Мельник.

16:00 Російські війська авіабомбами пошкодили будівлю профтехосвіти у центрі Берислава, повідомляє Херсонська обласна військова адміністрація.

15:00 Російські окупанти застосовують керовані авіабомби по всій лінії фронту. Щоб протистояти цьому, необхідні засоби, які б допомагали знищувати авіацію ворога на великих відстанях, розповів речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

14:00 На Бахмутському напрямку знищено склад російських окупантів та ворожу техніку. 45-та окрема артилерійська бригада ЗСУ блискуче відпрацювала за ворожими цілями та показала кадри палаючої техніки росіян.

13:00 ЗСУ витрачають утричі менше снарядів, ніж російські окупанти. Провиною всьому дефіцит снарядів старих радянських калібрів. Але щоб не відставати від ворога, і при цьому ощадливо витрачати боєприпаси, українська армія тепер більш розбірлива у виборі цілей. На першому місці техніка ворога, а не невеликі групи піхоти.

12:00 В окупованій Феодосії (Крим) прозвучало кілька вибухів. Гауляйтери вже заявляють про "збиття української ракети".

Вибух у Феодосії сьогодні
Вибух у Феодосії

Голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що близько 10 години росіяни обстріляли Гуляйполе Запорізької області. Нанесено два ракетні удари, є руйнування інфраструктури. Відомо про одного пораненого.

Ексочільник Сумської ОВА Дмитро Живицький нагадав, що саме 8 квітня область була повністю зачищена від російських окупантів.

У Краматорську вшанували хвилиною пам'яті всіх загиблих під час ракетного удару вокзалом рік тому.

11:00 Колишній президент росії дмитро медведєв заявив, що "Україна зникне", адже вона буцімто нікому непотрібно. У російському сегменті соцмереж він опублікував величезний допис сповнений кремлівської пропаганди щодо Європи та США, яким начебто "набридла війна". Зокрема, медведєв назвав Україну "малозрозумілою частиною росії".

В окупованому Мелітополя місцеві жителі вранці чули вибух. Згодом загарбники розпочали пошук вибухівки поблизу житла одного із колаборантів. До роботи залучили кінологічні групи. Як повідомляє "РІА Мелітополь", на жаль, росіянам вдалося знайти необхідну річ — принаймні, про це вже відзвітували представники окупаційної "адміністрації".

10:00 Сьогодні виповнюється річниця ракетного удару по залізничному вокзалу у Краматорську. "Укрзалізниця" заявила, що о 10:30 на всіх вокзалах країни буде оголошено хвилину мовчання за загиблими у трагедії. "Телеграф" згадав, яким був цей день рік тому.

Краматорськ удар по вокзалу 8 квітня 2022
За лічені дні після удару вокзал в Краматорську перетворився на меморіал

Газета Times повідомляє, що у жовтні 2022 року українські військові зробили спробу повернути контроль над Запорізькою АЕС. Однак вона завершилася невдачею.

09:00 У Ватикані пройшла традиційна хресна хода напередодні Великодня. Представники церкви знову спробували "помирити" українців та росіян, задіявши для цього навіть дітей.

На адмінкордонах Запорізької та Донецької областей у напрямку Маріуполя росіяни почали встановлювати фортифікаційні споруди. Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко іронізує, що серед окупантів "панікі нєт".

Дорога на Мариуполь
Вот это сооружения!

Минулої доби на Харківщині троє людей підірвалися на ворожих мінах. Інциденти сталися у Чугуївському районі.

08:00 Кореспондент "Телеграфа" Ян Доброносов побував на Донеччині під Бахмутом. Його тут зустріли зруйновані будівлі, величезні вирви від снарядів та нечисленні жителі. Як доводиться виживати у населених пунктах поблизу лінії вогню, дивіться у нашому ексклюзивному фоторепортажі.

Бахмутський район сьогодні
Такою є реальність більшості жителів Донеччини сьогодні

Генштаб ЗСУ прозвітував про свіжі втрати окупантів на фронті. Ще 570 ворожих солдатів поповнили список "гарних росіян".

07:30 Російські атаки на сході України тривають. Вороги атакували на Луганщині та Донеччині, продовжують просування в районі Бахмута, також, імовірно, була здійснена спроба прориву південніше Запоріжжя. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв у Запорізькій області 08.04.2023
Карта боїв у Запорізькій області 08.04.2023

Генштаб ЗСУ теж не відстає — публікує актуальні дані про події на фронті:

06:00 Зібрали для вас також трохи новин, які ви могли проспати:

  • вночі у багатьох регіонах України лунала повітряна тривога, під обстріл потрапили Донеччина та Харківщина, зокрема прильоти зафіксовані у Краматорському районі. Дані уточнюються;
  • президент Володимир Зеленський розповів, що на черговій нараді РНБО було обговорено про підготовку чергового санкційного списку — обмеження будуть направлені на осіб, які працюють на посилення російської агресії;
  • у Ватикані під час хресної ходи 7 квітня знову поєднали українців та росіян. Цього разу свою історію розповіли підлітки: один постраждалий від російської агресії, інший — той, у кого на війні загинули або зникли безвісти родичі;
  • держсекретар США Ентоні Блінкен переконаний, що наразі будь-які мирні переговори між Україною та рф неможливі, — Tagesschau;
  • "Будь-яке рішення (саміту НАТО), яке означатиме, що від фрази "двері відкриті" ми переходимо до фрази "Україна на порозі членства в НАТО", будуть вважатись успішним результатом", — заявив глава МЗС Дмитро Кулеба, коментуючи майбутній саміт Альянсу, який має пройти у липні;
  • президент США Джо Байден продовжив дію одних із найперших антиросійських санкцій, введених після повномасштабного вторгнення, ще на рік.

російські війська зосереджують наступальні дії в районі Мар’їнки, — ISW.

03:00 Щоб прискорити розмінування території України, необхідно максимально залучити вітчизняних виробників, — Павлюк.

01:00 ЗСУ знищили дрон, артустановку та кілька машин ворога, — ОК "Південь".

00:00 Президент України Володимир Зеленський запевнив, що деокупація Криму є обов’язковою умовою завершення війни.

"Деокупація Криму є безальтернативною не лише для України, а для всього світу", — зазначив він.

Інформація за 5 квітня доступна у зведенні: Війна — день 406: окупанти готуються до боїв за Крим, але продовжують атакувати Бахмут

З даними за 6 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 407: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ мають успіхи під Авдіївкою

Про те, що відбувалося 7 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 408: росіяни продовжують безуспішно штурмувати Бахмут