Війна — день 407: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ мають успіхи під Авдіївкою

Читать на русском
Автор
22894
Бої за Україну продовжуються 407 днів
Бої за Україну продовжуються 407 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 6 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 407 днів. Найбільш складною ситуація залишається в Бахмуті, де бої йдуть за окремі вулиці та будинки. При цьому в деяких джерелах з’явилася інформація про те, що ЗСУ досягли певного успіху в районі Авдіївки. Небезпечною також залишається ситуація у Чорному морі, де супротивник тримає шість ракетоносіїв, що може свідчити про підготовку до нового ракетного удару.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 6 квітня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У тимчасово окупованому росією Криму під Сімферополем почалася масштабна пожежа, місцеві жителі повідомляють про вибухи. Як повідомляють місцеві жителі у телеграм-каналах, пожежа нібито відбувається "на птахофабриці" під Сімферополем. Із того ж району чути звуки вибухів.

22:00 Російські військові обстріляли населені пункти Херсонської області, внаслідок чого постраждали семеро людей, повідомив голова Херсонської ОВ Олександр Прокудін.

21:00 На півночі окупованого росіянами Мелітополя Запорізької області знову пролунало кілька вибухів, повідомив мер міста Іван Федоров.

20:00 Греція пообіцяла надати Україні артилерійські снаряди, БМП та доступ до шпиталів, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

19:00 Російські військові обстріляли село Зміївка на Херсонщині. Внаслідок ворожої атаки постраждали 4 особи.

19:00 Священиків-шпигунів із УПЦ МП задіяли під час обміну військовополоненими з росією. Завдяки їм вдалося повернути до України частину полонених українських воїнів, розповів Олексій Данілов. За його словами, росія впливала на українців не лише за допомогою релігійних організацій, а й через агентурну мережу, яка досі намагається працювати в Україні.

18:00 Мінометні розрахунки 127-ї окремої бригади Сил територіальної оборони спільно з аеророзвідниками та коригувальниками продовжують знищувати ворога під Бахмутом. У Генштабі ЗСУ поділилися кадрами роботи безстрашних українських воїнів зі 127 ОБр ТрВ ЗСУ, які міцно тримають оборону міста.

17:00 На Харківщині двоє місцевих жителів підірвалися на вибухонебезпечних предметах. У селі Василенкове Куп'янського району 57-річний чоловік спалював траву у себе у дворі та підірвався на невідомому вибухонебезпечному предметі. Нині він у лікарні. А в Ізюмі на території приватного будинку підірвалася 56-річна жінка, якою також займаються лікарі. Українців просять бути обачними.

16:00 На Білгородщині заявили про збиття дрона, уламки якого впали в поле.

15:00 Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що проти розміщення ядерної зброї за межами країн, що ним володіють.

14:00 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк на своїй сторінці у Twitter заявив, що Україна не піде на територіальні поступки та торги нашими суверенними правами. Основою для переговорів із росією є повне виведення російських військ за межі міжнародно визнаних кордонів України 1991 року.

13:00 У Литві анонсували новий пакет військової допомоги Україні. Його вартість становитиме 41 млн євро. У Міністерстві оборони поки що не розкрили інформацію про те, що входитиме до пакету, але уточнили, що він складатиметься з обладнання, нових надходжень та внесків до міжнародних фондів.

12:00 Із 8 квітня Болгарія закриє всі річкові та морські порти для суден, які мають сертифікат Російського морського регістру судноплавства. При цьому не матиме значення, під прапором якої країни вони ходять. Як зазначає PortSEurope, таке рішення пов'язане із антиросійськими санкціями, введеними через війну в Україні.

Росіяни заявляють, що в Підмосков'ї впав саморобний БПЛА. Невідома "пташка" долетіла аж до заводу "Факел", де виробляють "легендарні" російські системи ППО "ТОР" та "С-400". До дрону були під'єднані кілька камер. "Конструктора" вже почали розшукувати.

11:00 Глава пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону попередила українців про високу небезпеку точкових ракетних ударів. Незважаючи на погіршення погодних умов, на чергуванні в Чорному морі залишається 4 ракетоносії.

"Пильність втрачати не можна. Не виключено, що вони можуть застосувати точкові удари, хоча, очевидно, заощаджують таку зброю", — попередила вона.

10:40 У Херсоні лунають вибухи — місцеві Telegram-канали. Раніше в області та низці інших регіонів було оголошено повітряну тривогу.

10:00 Українські військові знищили поблизу Берестового російський військовий вертоліт Ка-52. Відео опублікували представники 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс".

Мер Мелітополя Іван Федоров поділився подробицями нічної "бавовни" в окупованому місті. Вибухи лунали поблизу місцевого аеродрому, де росіяни мають одну із своїх баз.

На Херсонщині загинув 55-річний житель Берислава, який напередодні під час російського обстрілу отримав поранення. Про це інформує Херсонська ОВА.

9:00 В Генштабі поділилися свіжим зведенням щодо втрат окупантів на фронті. Загальна кількість ліквідованих російських солдатів вже сягнула 176 630 осіб.

Втрати росії в Україні 6.04.2023
Втрати росії в Україні 6.04.2023

08:00 На Бахмутському напрямку дедалі більше посилюється ворожий тиск. За останню добу тут відбито близько 20 атак російських військових, окупанти наступали поблизу Іванівського та Богданівки. Докладніше — у свіжому аналізі карк бойових дій від Інституту вивчення війни.

Карта боїв за Бахмут 6.04.2023
Карта боїв за Бахмут 6.04.2023

7:00 У Генштабі ЗСУ поділилися свіжим зведенням щодо подій на фронті:

На Одещині сьогодні проведуть планові піротехнічні роботи. Як повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук, у безпечному місці збираються знешкодити боєприпаси часів Другої світової війни. Такі знахідки напередодні були виявлені одразу у двох громадах області — Великодальницькій та Усатівській.

Заступник голови ОП Андрій Сибіга заявив, що Україна може розпочати дипломатичні переговори із росією щодо подальшої долі Криму. Однак аби це сталося, має бути виконано особливу умову.

6:00 Зібрали для вас трохи нічних новин, які ви могли пропустити, допоки спали:

  • в Британії заявили, що наразі завдання стати членом НАТО не стоїть перед Україною. На думку наших партнерів, ми маємо інший пріоритет;
  • в російській республіці Інгушетія вночі розпочалася перестрілка військових із невідомими "бойовиками". Частину противника росіяни блокували в одному із сіл, повідомлялося про поранених. В Інгушетії вже кілька днів поспіль діє режим "контртерористичної операції" через нещодавній напад на один із прикордонних блокпостів;
  • росЗМІ повідомляють про начебто затримання пілота українського легкомоторного літака, який розбився у небі над Брянською областю. "Іноземець" є цивільним пілотом і під час допиту заявив, начебто мав перевірити роботу української ППО і виконував роботу за гроші;
  • у Чорному морі зменшилася кількість ракетоносіїв. Із шести таких кораблів залишилося чотири, загальний їхній залп — 24 "Калібри", — ОК "Південь".

3:00 В окупованому Мелітополі вночі пролунали вибухи, про що повідомив міський голова Іван Федоров.

1:00 Протягом доби 5 квітня противник активно обстрілював Сумську область. За даними місцевої влади, там було зафіксовано 230 прильотів.

00:00 У ДПСУ кажуть, що росія, вочевидь, хоче перекинути частину своїх військ з Білорусі на Донбас. Нині там перебуває близько 4 тисяч солдатів.

Про те, що відбувалося 3 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 404: на Донбасі тривають важкі бої, росіяни атакують мирні міста

Інформація за 4 квітня доступна у зведенні: Війна — день 405: окупанти змінюють тактику обстрілів та штурмують Бахмут

З даними за 5 квітня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 406: окупанти готуються до боїв за Крим, але продовжують атакувати Бахмут