Війна — день 394: окупанти завдали удару дронами і продовжують штурмувати на Донбасі

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 24 березня

Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну триває 394 дні. Окупанти продовжують атакувати Україну ракетами. Також не припиняються важкі бої у всіх ключових точках фронту. "Гарячіше" за все на Донбасі, а саме у районі Бахмута. Однак там у росіян жодних суттєвих успіхів немає, зате втрати в живій силі та техніці зростають день у день.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Володимир Зеленський наказав створити три нові військові адміністрації для населених пунктів на непідконтрольних територіях Луганщины. Йдеться про Гірське та Попасну, що у Сєвєродонецькому районі, а також про сам Сєвєродонецьк.

22:00 Омбудсмен Дмитро Лубинець висловив здивування, що представники ООН на особистих зустрічах жодного разу не казали про ймовірні порушення прав російських полонених в Україні, а потім заявили про їхні "страти".

21:00 Головком ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з начальником Штабу оборони Великобританії Тоні Радакіном. Вони обговорили ситуацію на фронті, особливо на гарячому Бахмутському напрямі, та питання посилення української ППО.

20:00 Вже 20 європейських країн приєдналися до проектної угоди щодо закупівлі боєприпасів 155 калібру для ЗСУ, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

19:00 Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва хоче запропонувати створення "мирного клубу" за участю Китаю для припинення війни в Україні.

18:00 США ввели нові санкції проти Олександра Лукашенка, членів ЦВК Білорусі та кількох підприємств

17:00 До повітряного простору над Чорним морем увійшов британський літак-розвідник у супроводі двох винищувачів.

16:00 В окупованому росією Севастополі чути звуки стрілянини з автоматичної зброї та робота ППО.

15:00 Російські окупанти обстріляли місто Марганець на Дніпропетровщині, а також Орлівку та Первомайське на Донеччині. Глава Офісу президента Андрій Єрмак повідомляє, що внаслідок атаки у Первомайському постраждала одна людина.

14:00 Україна передала росії всіх важкопоранених окупантів, які потрапили в полон з початку вторгнення.

"У цьому випадку йдеться не про обмін військовополоненими, а саме про репатріацію: повернення важкопоранених полонених без жодних умов, як це передбачає міжнародне гуманітарне право", — уточнили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

13:00 СБУ викрила двох агентів ФСБ росії, які проводили розвідувально-підривну діяльність на Київщині та Запоріжжі. У Запоріжжі посібником ворога виявився інженер-конструктор підприємства "Мотор Січ". Його затримали, коли він фотографував будівлі військового шпиталю та прокуратури із прив'язкою до місцевості.

12:00 Україна повернула тіла ще 83 полеглих захисників. Зазначимо, станом на 3 березня 2023 року в Мінреінтеграції повідомляли, що з тимчасово окупованих росіянами територій вдалося повернути тіла 1426 захисників України.

11:00 Цієї ночі окупанти застосували проти українців авіабомби, дрони-камікадзе "Шахеди" та високоточні авіаційні ракети Х-59 класу "повітря-земля" та протилокаційні ракети Х-31, — в Повітряних силах ЗСУ розповіли деталі.

10:00 Зранку ворог обстріляв Білозерку на Херсонщині, одна людина загинула, ще четверо осіб постраждали, дві жінки у важкому стані.

09:00 Близько 1-ї ночі ворог обстріляв Костянтинівку на Донеччині ракетами С-300, — одна з ракет влучила у пункт незламності. Під завалами загинули три жінки-біженки з Бахмуту, Часового Яру та Опитного, ще дві особи постраждали.

За минулу добу росія втратила в Україні 2 ракети, 5 безпілотників, 23 ББМ та орієнтовно більше тисячі окупантів:

Втрати росії в Україні 24.03.2023

08:00 Вночі росія спрямувала на Кривий Ріг шість безпілотників, один з них збили, ще п'ять влучили. Обійшлося без загиблих, повідомляє місцева влада.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч не була спокійною, ворог атакував дронами Кривий Ріг, були прильоти; також були повідомлення про вибухи на Сумщині; чекаємо офіційної інформації про наслідки;
  • вчора з'явилися новини, нібито частина окупантів вийшла з Нової Каховки на Херсонщині, це може бути репетицією справжнього відступу, — Гуменюк;
  • росія і Білорусь продовжили спільні навчання щонайменше до 3 квітня;
  • священники УПЦ МП почали вивозити речі з Києво-Печерської лаври, вивозять бойлери, стільці, столи, — міністр культури та інформполітики Ткаченко;
  • росія має намір залучити до війни в Україні 2000 найманців з Білорусі та близько 100 – з Анголи, — Центр національного спротиву;
  • зустріч Сі Цзіньпіна та володимира путіна у Москві є "тривожним меседжем" про підтримку рф Китаєм, — глава Пентагону Ллойд Остін;
  • США прагнуть до сталого миру в Україні, і не хочуть допустити, щоб росія відпочила, перегрупувалася і напала знову, — держсекретар США Ентоні Блінкен.

06:00 ЗСУ провели контрнаступальну операцію в Запорізькій області, — ISW.

05:00 Окупанти атакували "шахедами" Кривий Ріг: є влучання, — Вілкул.

03:00 Рішення про поставки винищувачів Україні мають приймати країни-члени ЄС самостійно, — Мішель.

01:00 Парламент Швеції схвалив передачу Україні танків Stridsvagn і САУ Archer.

00:00 Євросоюз планує у наступному, 11-му, пакеті санкцій проти росії приділити пильну увагу боротьбі проти обходу введених раніше обмежувальних заходів, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

З даними за 21 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 391: російський наступ видихається, але запеклі бої продовжуються

Про те, що відбувалося 22 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 392: ворог б’є по житлових будинках дронами і ракетами

Інформація за 23 березня доступна у зведенні: Війна — день 393: росіяни "відгрібають" під Бахмутом, але готують нову підлість