Війна — день 385: продовження штурму Бахмута і скандал через збитий американський БПЛА

Читать на русском
Автор
23968
Бої за Україну тривають 385 днів
Бої за Україну тривають 385 днів

Оперативно про головне 15 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 385 днів. Окупантам все ще не вдається оточити чи захопити Бахмут попри те, що в цьому районі вони сконцентрували основні зусилля, а згідно із заявами військового керівництва України складати місто ніхто не буде. Таким чином, анонсований російський наступ захлинається в усіх напрямках і особливо це помітно на півдні нашої країни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російська агресія наближається до моменту, коли вона може надірватися, заявив Зеленський у відеозверненні.

22:00 Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що тільки українському керівництву вирішувати, перегрупуватися або залишатися і продовжувати захищати Бахмут.

21:00 У Східному угрупуванні військ ЗСУ розповіли, що захисники Бахмута є провісниками майбутньої перемоги, бо не дозволяють ворогові пройти далі та дочекатися військових, які зараз навчаються за кордоном.

20:00 Швеція передає Україні 10 танків Leopard, Норвегія – дві системи ППО NASAMS, повідомили у Пентагоні.

19:00 Іспанія оголосила про постачання найближчим часом шести танків Leopard 2A 4, до яких пізніше додасться друга партія з чотирьох інших одиниць.

18:00 Зеленський звільнив Сергія Гайдая, Максима Марченка та Сергія Гамалія з посад керівників Луганської, Одеської, Хмельницької ОДА, — укази на сайті президента.

Російські окупанти з мінометів обстріляли прикордонне Чернігівської області. Зафіксовано п'ять "прильотів" із 120 мм міномету в район села Берилівка. Втрат серед особового складу та техніки немає. З 15:30 до 16:15 було дев'ять "прильотів" із міномету в районі села Єлине. Втрат внаслідок атаки немає.

17:00 У деяких регіонах України з понеділка почнуть відключати опалення, заявив голова енергокомітету Верховної Ради Герус.

16:00 Дев'ять союзників України зобов'язалися надати їй понад 150 танків Leopard як військову допомогу, заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

15:00 Збройні сили України користуються найбільшою довірою серед всіх інститутів в Україні, їм довіряють 95,8 громадян, — про це свідчать результати опитування Центру Разумкова. 82,2% довіряють ДСНС, 81,4% Нацгвардії, 76,7% волонтерам, 74% прикордонникам, 72,5% добровольчим загонам, 70,5% президенту.

14:00 Комунікаційники Міноборони розповіли, якого озброєння Україна зараз найбільше потребує:

  • ракети до HIMARS;
  • ракети до MARS;
  • 155 мм снаряди;
  • 120 мм міни;
  • ракети до систем ППО;
  • ракети до систем ПТРК;
  • авіаційні засоби ураження;
  • дрони-камікадзе;
  • танкові снаряди 105 та 125 мм.

13:01-13:17 Друга масштабна повітряна тривога.

13:00 У Збройних силах України схвально відреагували на ідею створити окремий бойовий підрозділ, що буде складатися виключно з жінок, — про це повідомив речник ЗСУ Богдан Сеник на запит hromadske.

Окупанти засипали будівельним смітттям русло річки Кальчик в Маріуполі, через що потік зменшився в чотири рази, вода змінила колір, застоюється та воняє.

12:00 Бійці 93 бригади знищили над Бахмутом російський бомбардувальник Су-24.

10:45 Ворог вкотре вдарив по цивільній інфраструктурі Харкова. Попередньо, без постраждалих. На місці працюють екстрені служби. Масштаби руйнувань уточнюються, — голова Харківської ОВА Синєгубов.

10:20 Ворог завдає ударів по Харкову та області, влада закликає всіх перебувати в укриттях.

09:46-11:30 Масштабна повітряна тривога.

09:00 У Чорному морі росія тримає чотири ракетоносії із 28 крилатими ракетами "Калібр" на борту.

Сьогодні в ефірі національного телемарафону о 21:15 вперше продемонструють фільм "Море. Битва за острів Зміїний", де вперше покажуть унікальні кадри спецоперації зі звільнення острову.

08:00 Кількість жінок в ЗСУ з 2014 року зросла у 2,5 раза, а жінок-офіцерів побільшало всемеро. Станом на 1 березня 2023 року ми вже маємо 60 538 жінок у ЗСУ. Із них військовослужбовців – 42 898 осіб, — спеціалістка відділу з гендерних питань та зв’язків з релігійними організаціями Департаменту гуманітарного забезпечення МОУ Любов Гуменюк.

Минулої доби росія втратила орієнтовно близько тисячі окупантів:

Втрати росії в Україні 15.03.2023
Втрати росії в Україні 15.03.2023

07:00 Напередодні стало відомо, що російський винищувач пошкодив у чорному морі розвідувально-ударний БПЛА MQ-9 Reaper США, внаслідок чого його довелося потопити, — це сталося в міжнародному повітряному просторі на південний схід від острова Зміїний і американці заявляють, що росіяни спеціально зливали паливо на дрон.

Є "життєздатне рішення" для захисту окупованої Запорізької АЕС, — гендиректор МАГАТЕ Гроссі.

Протягом лютого росія змогла захопити в Україні територію, яка не перевищує 0,04% площі України, — Business Insider.

06:25 Минулої доби ворог зосереджував зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Ймовірність подальших ракетних ударів по всій території України залишається досить високою, — Генштаб ЗСУ.

3:00 Ювілейна, 10-та, зустріч у форматі "Рамштайн" відбудеться 15 березня, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

1:00 Російський посол після візиту до Держдепу через збитий американський БПЛА заявив, що його країна не хоче конфронтації зі США і вважає за краще не створювати ситуації, які можуть призвести до ескалації. Водночас представник Білого дому Джон Кірбі зазначив, що заяви російського міноборони про те, що вони непричетні до падіння безпілотника, не відповідають дійсності.

00:00 У російському Білгороді знову щось вибухнуло, а в місцевих телеграм-каналах з’явилися кадри невідомого об’єкту, що пролітає над містом.

Інформація за 12 березня доступна у зведенні: Війна — день 382: окупанти посилили тиск на Бахмут, а Україна готує удар у відповідь

З даними за 13 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 383: окупанти "застрягли" у Бахмуті, але посилюють обстріли

Про те, що відбувалося 14 березня, читайте в матеріалі: Війна — день 384: окупанти намагаються прорватися до центру Бахмута і готуються до нового ракетного удару