Війна — день 384: окупанти намагаються прорватися до центру Бахмута і готуються до нового ракетного удару

Читать на русском
Автор
25615
Бої за Україну тривають 384 дні
Бої за Україну тривають 384 дні. Фото Getty Images

Оперативно про головне 14 березня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 384 дні. Найбільш складною ситуація залишається у Бахмуті, проте навіть там противник був змушений сповільнити наступ. При цьому, за інформацією аналітиків, туди могли бути перекинуті "елітні" підрозділи ПВК "Вагнера". Метою росіян є прорив до центру Бахмута, але, попри всі спроби штурму міста, ЗСУ стійко тримають оборону і завдають серйозних втрат окупантам. Водночас у військовому керівництві також звернули увагу на збільшення кількості ракетоносіїв у Чорному морі, а тому не виключено, що незабаром росіяни завдадуть чергового масованого удару.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ворог у вівторок увечері обстріляв Курахове Донецької обл., пошкоджено 8 багатоповерхівок та трансформаторну підстанцію, місто частково без електрики, попередньо обійшлося без жертв, повідомив голова Донецької ОВ Павло Кириленко.

22:00 Ворог намагається захопити Бахмут із кількох напрямків, оточити його, бої продовжуються, заявила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

21:00 Нове засідання у форматі "Рамштайн" відбудеться у середу, 15 березня, повідомив міністр оборони України Олексій Рєзніков.

20:00 До 12 років позбавлення волі засудили ворожого агента, який служив у "ЛНР" і планував вбивство українських громадян на замовлення спецслужб рф, у тому числі керівників ГУР та Міноборони.

19:00 У небі над Чорним морем стався інцидент із розвідувальним дроном MQ-9 Reaper ВПС США. За деякими даними, його було збито російським винищувачем.

18:00 У тимчасово окупованому Мелітополі пролунав гучний вибух. Наші джерела у місті повідомляють, що підірвано автомобіль.

17:00 На Дніпропетровщині збили російський БПЛА, ймовірно "Орлан-10", повідомив голова Дніпропетровської ОВ Сергій Лисак.

16:00 Рада ЄС затвердила збільшення Європейського фонду миру на 2 млрд євро. Ці гроші підуть на покупку зброї для України.

15:00 Україна може отримати МіГ-29 вже за 4-6 тижнів, – прем'єр Польщі Матеуш Моравецький.

"Укроборнпром" у партнерстві з однією з країн НАТО розгорнув виробництво 125-мм снарядів для танків, які знаходяться на озброєнні захисників.

Сейм Литви одноголосно визнав ПВК "Вагнер" терористичною організацією.

14:00 Кількість жертв ранкового удару по Краматорську зросла до одного загиблого і семи поранених.

13:00 Вночі в Білгороді було чутно вибухи, — як зняли на відео місцеві, на місто впала російська ракета.

Вранці окупанти обстріляли пожежно-рятувальну частину у звільненому місті Вовчанськ в Харківській області, загинула жінка.

Тим часом російські канали повідомляють, що у Новій Каховці підірвали зрадника Віталія Гуру.

11:25 Вибухи чули на Херсонщині та Одещині, попередньо працювала ППО, але були і прильоти.

За оновленими даними, внаслідок удару по Краматорську було пошкоджено 25 багатоповерхівок, один приватний будинок, дитсадок, музей та адмінбудівлю. Одна людина загинула, ще четверо постраждали (серед них одна жінка у тяжкому стані).

Наслідки удару по Краматорську з повітря
Наслідки удару по Краматорську з повітря

10:00 Внаслідок удару росії по Краматорську постраждали щонайменше три людини, — зачепило шість багатоповерхівок в центрі міста.

09:00 Вранці обстріляли житловий район Краматорська на Донеччині, попередньо є постраждалі.

08:00 За минулу добу росія втратила в Україні 11 безпілотників, 16 артсистем, засіб ППО, 10 танків та орієнтовно понад 740 окупантів:

Втрати росії в Україні 14.03.2023
Втрати росії в Україні 14.03.2023

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч минула відносно спокійно, тривога лунала лише в східних областях, були повідомлення про вибухи на Харківщині;
  • Білий дім у понеділок скерував Конгресу США проєкт оборонного бюджету США на 2024 фінансовий рік, який передбачає рекордні в мирний час витрати в розмірі 886 мільярдів доларів;
  • Байден заявив, що найближчим часом планує провести телефонну розмову з Сі Цзіньпіном;
  • країни альянсу AUKUS (Австралія, Британія, США) забезпечать ВМС Австралії атомними підводними човнами зі звичайним озброєнням, що "сприятиме стабільності, миру та процвітанню в Індо-Тихоокеанському регіоні та в усьому світі";
  • Трамп заявив, що він єдиний кандидат у президенти США, який не допустить Третьої світово.

06:00 Генштаб ЗСУ: попри значні втрати, противник продовжує наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

3:00 За 13 березня на Сумщині зафіксували 94 "прильоти", з яких дві ракети. Внаслідок дій росіян одна людина загинула і ще чотири дістали поранення

1:00 Міністр економіки Сербії закликав запровадити санкції проти росії.

00:00 У Генштабі повідомляють, що на окупованій ЗАЕС катастрофічно зріс дефіцит кадрових професіоналів, здатних забезпечити нормальну роботу електростанції.

Про те, що відбувалося 11 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 381: росіяни хочуть "паузу" під Бахмутом і намагаються прорватися під Вугледаром

Інформація за 12 березня доступна у зведенні: Війна — день 382: окупанти посилили тиск на Бахмут, а Україна готує удар у відповідь

З даними за 13 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 383: окупанти "застрягли" у Бахмуті, але посилюють обстріли