Швейцарія вперто не дає Україні танки-"копію Leopard": журналісти знайшли причину

Читать на русском
Автор
2346
Танк швейцарського виробництва
Танк швейцарського виробництва. Фото www.5.ua

Реекспорт в Україну озброєння швейцарського виробництва досі залишається відкритим питанням

Швейцарія не квапиться надавати Києву військову допомогу і напередодні відхилила клопотання фракції лібералів, в рамках якого країна мала б змогу реекспортувати в Україну потужне озброєння власного виробництва. Серед аргументів вже звичні "нейтралітет" і небажання бути помічником однієї з ворогуючих сторін.

Як пише defence-ua, Україні залишається тільки сподіватися на вихід, який дозволить реалізувати варіант із викупом для ЗСУ колишніх "італійських" Leopard 1A5, що належать швейцарській компанії RUAG. Інший варіант — це поставка швейцарських Pz 87, більше відомих як ліцензійна копія Leopard 2A4. Зробити це можуть, знявши танки зі зберігання для "третіх країн", прискоривши таким чином їх передачу для ЗСУ. Водночас питання, чому ж Швейцарія так вперто відхиляє будь-які прохання стосовно реекспорту зброї в Україну, залишається відкритим.

За даними агенції Bloomberg, річ може бути в тому, що 2022 року поставки зброї та військового обладнання зайняли лише 0,25% від всього експорту Швейцарії. На паперах, звісно, дані зовсім інші — збільшення оборонного експорту на 22%. Тобто до 1 млрд доларів.

Процес зарядки 35-мм снарядів
Процес зарядки 35-мм снарядів

Що стосується статистичних даних, то Швейцарія заробляє здебільшого саме на поставках елементів до озброєння. До прикладу, "на папері" найбільшим покупцем оборонної продукції 2022 року у Швейцарії став Катар, який скупив велику кількість систем ППО та іншого. Його показник склав 213 млн доларів. Водночас частка у понад 50% поставок припала саме на європейські країни, адже саме вони і купують швейцарські комплектуючі для виробництва власної зброї.

Агенція зазначає, що оборонний експорт Швейцарії – вкрай специфічний сектор, який навіть політики цієї країни не до кінця розуміють і не можуть знайти в ньому зовнішньополітичну вигоду.

Через це вони й вперто відмовляються допомогти Україні та відкидають ймовірність реекспорту зброї для ЗСУ, яка необхідна "ще на вчора", тож може бути продана за вигідними цінами.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що традиційно нейтральна Швейцарія відхилила прохання Іспанії передати Україні дві установки ППО власного виробництва, хоча підсумки розмов щодо поставку цього виду озброєння були позитивними.