Скоро будуть в Україні: що вміють легендарні американські комплекси Patriot (відео)

Читать на русском
Автор
4736
Patriot може збивати цілі на відстані до 150 кілометрів
Patriot може збивати цілі на відстані до 150 кілометрів. Фото Getty Images

З англійської назва комплексу розшифровується як "Радар стеження із фазованою решіткою для перехоплення цілі"

Нещодавні заяви польського міністра оборони про постачання Україні зенітно-ракетних комплекс Patriot неабияк порадували українців. І хоча в уряді сусідньої країни поспішили заявити про "помилки перекладу" в трактуванні слів чиновника, у Повітряних силах ЗСУ стверджують: системи справді очікуються в Україні найближчим часом. За словами речника відомства Юрія Ігната, наразі активно тривають навчання наших військових з використання цього озброєння. Як тільки воно опиниться на українській території, про це одразу офіційно повідомлять, підкреслив він.

Тим часом "Телеграф" вирішив розповісти читачам, чому ж Patriot вважається таким легендарним ЗРК і на які дива на фронті він здатен. Найголовнішою його перевагою, звісно ж, лишається далекобійність — він здатен знищувати цілі на відстані до 150 км.

Що відомо про "Патріоти"?

Комплекс Patriot
"Патріоти" під час навчань

MIM-104 Patriot є зенітно-ракетною системою, яка має в своєму складі радіолокаційний компонент системи озброєння. Основою системи озброєння є AN/MPQ-53, який розшифровують "Радар стеження із фазованою решіткою для перехоплення цілі" (англ. Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target). Звідси і назва — Patriot, за першими літерами слів. Будучи американською розробкою, комплекс активно використовується армією США. Також "Патріоти" на озброєнні мають армії й багатьох інших країн світу. В Америці MIM-104 Patriot є основою протиповітряної та протиракетної систем держави.

Розробку озброєння закінчили ще 1969 року. Одиниця такої зброї коштує близько мільярда доларів, одна ракета до неї — 4 млн. Зазначимо, що в ЗРК використовують передові ракети-перехоплювачі з повітря, які підкріплені роботою високоефективних радіолокаційних систем.

Склад і спосіб роботи

Patriot є вельми складним озброєнням, до якого входять десятки компонентів. Основними із них вважаються уже згаданий пункт управління AN/MPQ-53, а також багатофункціональна радіолокаційна станція, зенітні керовані ракети, пускові установки (близько 8 штук), джерела енергопостачання, комплекс зв'язку (радіорелейні станції плюс антенно-щоглові пристрої). Також комплексу необхідне додаткове обладнання, до яких входять транспортно-заряджальні машини (найчастіше тягач і причеп), авто для транспортування малогабаритних запасних частин і рухомий пункт технічного обслуговування.

ЗРК Patriot фото
Комплекс Patriot ефективно закриває небо над великими містами

Якщо "Патріот" входить до складу дивізіону із шести батарей, то до його складу включають ще й додаткові засоби для радіотехнічного і тактично маскування.

Коли необхідно відстежити і знищити повітряну ціль, оператори Patriot займаються наведенням снаряда за допомогою методу "стеження через ракету". Діє це таким чином: ракета, котра перебуває у повітрі, приймає відбитий від цілі сигнал наземної РЛС і ретранслює його по односторонньому каналу зв'язку на командний пост. Завдяки цьому є можливість обробляти дані не лише від рухомого снаряда, а й наземної техніки, завдяки чому наведення відбувається набагато ефективніше.

Раніше "Телеграф" детально розповідав, що відомо про британські зенітно-ракетні комплекси Stormer HVM, які вже успішно працюють в Україні.

Також ми писали про можливості і характеристики італійсько-французької розробки SAMP/T-Mamba. Ця система теж має на меті покращити українські систему протиповітряної оборони.