Війна — день 368: росіяни намагаються наступати на п’яти напрямках, але отримують відсіч

Читать на русском
Автор
28428
Бої за Україну тривають 368 днів
Бої за Україну тривають 368 днів

Оперативно про головне 26 лютого

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 368 днів. Атаки окупантів продовжуються на північний захід від Сватового, в районі Кремінної, Бахмута та інших населених пунктів Донецької області та в цілому ворог намагається наступати на п’яти напрямках. Однак російське просування ускладнюється активною протидією партизанів, які саботують їхні дії у південних областях.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський звільнив Командувача об'єднаних сил Едуарда Москальова.

22:00 Ініціатива Пекіна щодо врегулювання ситуації в Україні не враховує позиції всіх сторін, тому її буде складно реалізувати, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

21:00 До нового пакету військової допомоги, переданого Україні від Естонії, входять автомати, пістолети, безпілотні літальні апарати, тепловізори, генератори та зарядні пристрої, а також одяг.

20:00 Зеленський підписав укази щодо запровадження санкцій проти росіян, причетних до викрадення українських дітей, а також проти представників спорту.

19:00 Російські окупаційні війська продовжують зазнавати значних втрат, здійснюючи безуспішні наступальні дії на Куп'янському та Лиманському, а також на Авдіївському та Шахтарському напрямах, інформує Генеральний штаб ЗСУ. На Бахмутському напрямку 20-22 лютого загинуло близько 200 вагнерівців.

18:00 Міністр оборони Естонії Ханно Певкур, який прибув до Києва з візитом, висловив слова підтримки Україні та оголосив про черговий пакет допомоги, який включає польовий мобільний госпіталь Role 2.

17:00 США вважають, що можлива передача Україні винищувачів F-16 зараз не термінова, це питання на майбутнє, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

16:00 Україна, ймовірно, зможе сформувати два батальйони (62 одиниці) німецьких танків Leopard 2 після того, як їх доставлять до країни, заявив голова Міноборони Німеччини Борис Пісторіус в інтерв'ю Deutschlandfunk.

15:00 Ешелон з технікою та військовослужбовцями рф виїхав з Білорусі на станцію Матвєєв-Курган до Ростовської області (30 км від кордонів України). У складі 51 вагон, серед яких п'ять пасажирських (близько 250 військових рф), три криті вагони зі спорядженням та 43 вагони-платформи, повідомляє "Білоруський Гаюн".

14:00 Російські пропагандисти показали, як виглядає Бахмут з повітря зараз:

Бахмут з дрона 26.02.2023
Бахмут з дрона 26.02.2023

13:00 Зеленський в День кримського спротиву російській окупації: "9 років тому російська агресія почалася з Криму. Повернувши Крим, ми відновимо мир. Це наша земля. Наші люди. Наша історія. Ми повернемо український прапор у кожен куточок України".

11:00 "Гучніше за всіх "тримай злодія" кричить сам злодій", — так речниця Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк прокоментувала звинувачення росії в підготовці Україною просування на Придністров'я.

Тим часом в Мелітополі заявляють про спалах невідомої хвороби.

10:00 Британська розвідка показала супутниковий знімок з-під Вугледару, — на ньому видно знищену техніку, яка ймовірно входила до складу елітної 155-ї бригади морської піхоти росії.

Розбита техніка росії під Вугледаром з повітря
Розбита техніка росії під Вугледаром з повітря

09:00 Минулої доби росія втратила в Україні 6 танків, 2 безпілотники і понад 600 окупантів:

Втрати росії в Україні 26.02.2023
Втрати росії в Україні 26.02.2023

08:00 ЄС оголосив додаткові санкції проти ПВК "Вагнер", у списку — учасники боїв за Соледар.

Українська армія може бути готова перейти у контрнаступ вже навесні, — заступник начальника ГУР Скібіцький.

Одразу після війни НАТО має розглянути членство України, на то є всі причини, заявив президент Чехії Петр Павел; також він запропонував українській стороні визначити дату свого візиту до Києва.

Розвіддані ЦРУ допомагають ЗСУ воювати проти росії, а Китай розглядає можливість надання рф летальної зброї, однак остаточне рішення ще не прийняте, — директор ЦРУ Вільям Бернс.

07:00 Генштаб ЗСУ: ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші захисники відбили 71 атаку противника на зазначених напрямках.

Окупанти нарощують оборону тимчасово окупованого Криму, для будівництва фортифікаційний споруд із Челябінської області прибуло 150 строковиків.

Через побоювання деокупації так званий "міський прокурор" Горлівки Донецької області склав повноваження та готується до евакуації на територію рф.

06.00 З 11 вересня 2022 р. знищено понад 650 крилатих ракет рфї і понад 610 іранських дронів, — Командувач Повітряними силами ЗСУ Олещук.

05:45 Співробітник консульства Росії в Бразилії напав на дівчину, яка протестувала проти війни.

05:30 ISW переконаний в українській перемозі, — Кулеба.

05:00 Білий дім вирішив оприлюднити інформацію про можливі постачання Китаєм військової допомоги рф у зв'язку зі зміною позиції Сі Цзіньпіна у бік ескалації, — глава ЦРУ Бернс.

03:00 Українці в США влаштували акцію біля посольства рф у Вашингтоні.

01:00 Хорватія передасть Україні 14 вертольотів Мі-8 – ЗМІ.

00:00 Президент Чехії Петро Павло вважає, що Україна має стати членом НАТО після закінчення війни.

"Україна заслуговує на те, щоб її розглядали як нового члена НАТО — за дотримання стандартів, за захист цінностей, які є важливими для всіх нас. А ще українські військові будуть, мабуть, найдосвідченішими з усіх, і були б великою перевагою для країн НАТО", — сказав він.

З даними за 23 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 365: окупанти тиснуть на Донбасі та "прасують" міста

Про те, що відбувалося 24 лютого, читайте у матеріалі: Рік з початку широкомасштабного вторгнення: росіяни продовжують безуспішно атакувати ЗСУ на Донбасі

Інформація за 25 лютого доступна у зведенні: Війна — день 367: окупанти намагаються наступати на Донбасі та обстрілюють мирні міста.