Війна — день 363: окупанти намагаються наступати на Донбасі та посилюють обстріли

Читать на русском
Автор
20637
Бої за Україну тривають 363 дні
Бої за Україну тривають 363 дні

Оперативно про головне 21 лютого

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 363 дні. Окупанти вже перекинули більшість своїх боєздатних підрозділів у Донецьку та Луганську області, де проходить основна фаза нового наступу, однак у деяких місцях у них вже спостерігаються проблеми із підтриманням необхідного темпу. При цьому не виключається, що до 24 лютого росія може заявити про захоплення Бахмута, навіть якщо ця інформація не буде відповідати дійсності. В українському керівництві, своєю чергою, не виключають, що до річниці початку вторгнення може відбутися російський реванш.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У квітні поточного року Італія організує конференцію із залученням власних бізнес-компаній з відновлення України, повідомила італійський прем'єр-міністр Джорджі Мелоні.

22:00 Голосування в Генеральній асамблеї ООН за резолюцію про українську "формулу миру" відбудеться 23 лютого, заявив Зеленський.

21:00 Італія надасть Україні три види систем протиповітряної оборони, включаючи зенітно-ракетні комплекси SAMP-T, Skyguard та Spike, повідомила прем'єр-міністр Італії Джорджі Мелоні.

20:00 Новий наступ росіян триває вже близько 10 днів, але окупантам так і не вдалося зробити його великим, заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов.

19:00 Російські окупанти продовжують знищувати критичну інфраструктуру в Україні, обстрілюють з артилерії цивільні об'єкти та ведуть вогонь у будинках мирного населення, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Протягом доби противник здійснив понад 30 обстрілів із реактивних систем залпового вогню, у тому числі з цивільної інфраструктури Херсона.

18:00 Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність "Партії регіонів" в Україні. Усе майно, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних організацій та інших структурних утворень будуть передані у власність держави.

17:00 Кабмін призначив ще двох заступників міністра оборони України:

  • засновник благодійного фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега став заступником міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації;
  • колишній нардеп і експосол у Канаді Андрій Шевченко став заступником міністра оборони з питань європейської інтеграції.

16:00 Херсонська міськрада уточнила кількість жертв обстрілу Херсону: Загинули п’ятеро людей, ще 21 — поранені.

Влада Румунії прийняла рішення призупинити роботу Російського центру культури і науки в Бухаресті, повідомляє румунське МЗС.

15:00 Міністерство освіти та науки України рекомендує з 22 до 24 лютого 2023 року організувати освітній процес у закладах освіти в дистанційному форматі.

Внаслідок обстрілу Херсона загинуло щонайменше шестеро людей.

Президент України Володимир Зеленский провів телефонну розмову з Президентом Монголії Ухнаагійном Хурелсухом: "Прийняв співчуття колеги щодо жертв повномасштабного російського вторгнення в Україну. Відзначили важливість розвитку двосторонніх відносин".

14:00 До міністерства закордонних справ рф викликали посла США Лінн Трейсі, де висловили їй претензії у зв’язку зі зростаючою підтримкою України, а також щодо розслідування диверсій на "Північних потоках".

13:20 путін заявив, що росія призупиняє участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння (про обмеження ядерних озброєнь рф та США), а також доручив Міноборони і Росатому забезпечити готовність до ядерних випробувань.

12:30 Херсон знову потрапив під обстріл, є прильоти по будинкам та зупинці, попередньо є постраждалі.

12:00 Президент росії володимир путін відкрито пригрозив Україні: "Чим більш далекобійні системи надходитимуть Україні, тим далі ми відсуватимемо загрозу".

11:00 Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що у випадку перемоги на виборах він зателефонував би президентам росії та України, і закінчив би війну за 24 години.

Тим часом росЗМІ опублікували розслідування, згідно з яким росія планує захопити Білорусь до 2030 року.

10:00 У деяких областях Києва лунають вибухи — це заплановані вправи в передмісті.

Вчора і вночі ворог обстрілював енергетичну інфраструктуру Херсонщини, частина абонентів без електроживлення, — Херсонська ОДА.

"Артемсіль" разом з UNITED24 почали продаж спеціальної партії солі через "Сільпо" та Rozetka, гроші з продажу якої підуть на дрони-камікадзе для ГУР, — пачки продають по 500 грн.

Сувенірна пачка Артемсіль
Сувенірна пачка Артемсіль

09:00 За минулу добу окупанти втратили багато танків, артсистем, безпілотників та орієнтовно більше 700 військових:

Втрати росії в Україні 21.02.2023
Втрати росії в Україні 21.02.2023

08:00 Бойові машини піхоти Marder зможуть підготувати до відправки в Україну наприкінці березня 2023 року, а перша партія боєприпасів для Gepard може прибути до України в липні, — директор німецького виробника Rheinmetall Армін Паппергер.

07:00 Генштаб ЗСУ: ворог і далі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках у районах Невського, Бахмута, Новобахмутівки, Водяного та Мар’їнки.

Працівників бюджетних установ в Горлівці погрожують звільнити, якщо вони до 1 липня не зроблять російський паспорт.

Минулої доби ЗСУ збили 3 безпілотники типу "Ланцет".

06:00 В росії можуть мобілізувати ще сотні тисяч росіян, — The New York Times із посиланням на представників американської розвідки.

Україна зможе повернути ініціативу на полі бою у 2023 році за умови "достатньої і своєчасної підтримки Заходу", — ISW.

3:00 Німеччина закликала своїх громадян не їхати до росії з 20 по 26 лютого. Крім того, німців, які вже там, закликають бути обережними

2:00 Міністр оборони Олексій Резніков розповів, що антикремлівська коаліція наразі складається з 54 країн світу. Саме вони є членами формату "Рамштайн".

00:00 Португалія готова у березні відправити в Україну перші три танки Leopard 2.

Інформація за 18 лютого доступна у зведенні: Війна — день 360: окупанти посилюють тиск на Луганщині та готують нові ракетні удари

З даними за 19 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 361: окупанти штурмують позиції ЗСУ на Донбасі, але зазнають величезних втрат.

Про те, що відбувалося 20 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 362: візит Байдена до Києва і наступ росіян на Донбасі.