Війна — день 360: окупанти посилюють тиск на Луганщині та готують нові ракетні удари

Читать на русском
Автор
16343
Бої за Україну тривають 360 днів
Бої за Україну тривають 360 днів

Оперативно про головне 18 лютого

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 360 днів. Окупанти посилюють тиск на позиції ЗСУ в районі Сватового та Кремінної та проводять розвідку на Херсонщині. Продовжуються і спроби штурмувати Бахмут, який росіяни хочуть взяти до роковин початку війни, проте аналітики вважають, що це неможливо. Крім того, в мережі з’явилася інформація про формування окупаційного угруповання на кордоні Сумської області, проте місцева влада її швидко спростувала.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Берлін розраховує поставити танки Leopard 2A6 в Україну в останній тиждень березня.

22:00 ЗСУ зможуть відкинути російські війська ще далі вже влітку, але це залежатиме від постачання зброї та стратегії, заявив екскомандувач Центральним командуванням США Девід Петреус.

21:00 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на Мюнхенській конференції з безпеки наголосив, що Україна має перемогти агресивну та загарбницьку війну рф.

20:00 Фінляндія готує 13й пакет оборонної допомоги Україні, повідомила прем'єр-міністр Санна Марін. Вона уточнила, що публічно його зміст не оголошується, проте завдяки добре налагодженій співпраці враховуються запити української сторони.

19:00 Міністри закордонних справ "Великої сімки" домовилися зберегти та посилити санкції проти рф та закликати треті сторони припинити підтримувати росію.

18:00 "Великобританія стане першою країною, яка надасть Україні озброєння далекого радіусу дії", — прем'єр Британії Ріші Сунак. Також Сунак закликав країни НАТО збільшити постачання зброї Україні.

17:00 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак на Мюнхенській конференції з безпеки заявив про необхідність домогтися справедливості та закликати росії до відповіді за військові злочини в Україні. "Весь світ повинен закликати рф до відповіді. Ми повинні домогтися правосуддя через Міжнародний кримінальний суд за її огидні військові злочини. Також росія повинна відповісти за жахливі руйнування в Україні", — заявив Сунак.

16:00 Останнім часом армія Росії зменшила кількість запусків іранських дронів по Україні. Ймовірно, у них дефіцит і чекають на поставки, заявив представник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

15:00 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак на Мюнхенській конференції з безпеки закликав країни Заходу подвоїти підтримку України. "Тепер настав час подвоїти нашу підтримку. Коли путін розпочав цю війну, він зробив ставку на те, що наша рішучість буде похитнута. Але ми довели, що він тоді помилився, і ми докажемо, що він зараз помилився", — сказав Суак.

14:00 росія вже веде гібридну війну проти Молдови, але сьогодні безпеку Молдови забезпечує Україна, заявила президент країни Майя Санду. "Поки Україна бореться за свою територію, не існує негайної небезпеки", — сказала вона на Мюнхенській конференції безпеки.

13:00 Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг закликає забезпечити Україну всім, що потрібно для перемоги як суверенній, незалежній державі в Європі.

12:00 Глава Європейської комісії Урсула фон дер Лайен вважає за необхідне прискорити військову допомогу в Україні, а також збільшити виробництво 155-міліметрових снарядів, які потребують українські збройні сили.

11:00 Українська енергосистема повертається до нормального функціонування після ранкової атаки. Превентивні відключення світла скасовано. Про це повідомили у пресслужбі "Укренерго", прозвітувавши про стан підприємств. До речі, наголошується, що загальний рівень споживання електроенергії 18 лютого набагато нижчий, ніж учора, у п'ятницю, — це характерно для вихідних.

10:50 У Повітряних Силах України розповіли, що сьогодні вранці ворог випустив по мирних містах чотири "Калібри". Два із них успішно знищили сили протиповітряної оборони.

10:00 Прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, відомого своїми проросійськими поглядами, офіційно запросили до України. Під час візиту політику пропонують обговорити всі аспекти, які можуть хвилювати угорський уряд щодо нашої держави.

Франція повідомила про передачу Києву протитанкових ракетних комплексів п'ятого покоління Akeron MP. За словами віце-президента Комісії з національної оборони та Збройних сил Франції Жана-Луї Тьєріо, спочатку про цю домовленість публічно не повідомлялося. Щоб знати трохи більше про чергову іграшку для наших військових, ми дослідили, на що ж здатен французький "Акерон".

ПРК Akeron, Франція, Україна
Так виглядає ПРК Akeron

09:40 По Україні пішли відбої, про нові пуски ракет не повідомлялося.

09:00 Ранок суботи, 18 лютого, став вельми неспокійним для більшості областей України. Російські окупанти розпочали новий ракетний обстріл України.

Наразі відомо про те, що:

  • офіційно підтверджено вибух на Хмельниччині, подробиць поки немає;
  • більшість ракет запущена з акваторії Чорного моря та тимчасово окупованого Криму;
  • основна частина снарядів направлена у бік західних областей;
  • розпочалися превентивні відключення світла по регіонах, зокрема на Дніпропетровщині, Одещині та Київщині;
  • є також і перші успішні збиття. Фото роботи засобів ППО опублікував очільник Миколаївської області Віталій Кім.
Ракетний удар по Україні 18 лютого
Збита ракета

08:45 В більшості регіонів України оголошено повітряно тривогу.

Карта повітряних тривог в Україні
Карта повітряних тривог на 8:45

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім із посиланням на військових підтверджує запуски ракет, в тому числі з акваторії Чорного моря.

Закликає не ігнорувати тривогу й очільник Офісу президента Андрій Єрмак.

08:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російської армії в Україні:

07:00 Зібрали кілька важливих новин ночі, які не варто пропустити:

  • президент Польщі Анджей Дуда виступає за передачу Україні винищувачів — як МіГ-29, так і F-16, однак є нюанс;
  • загалом польський уряд підтримує вступ нашої держави до ЄС, причому за скороченою процедурою;
  • за останні два тижні кількість загиблих росіян в Україні збільшилася у п'ять разів порівняно зі стандартною статистикою. Про це стверджують російські журналісти, які аналізують повідомлення про втрати у соцмережах;
  • "Ашан" після звинувачень у співпраці із армією рф виступив із офіційною заявою, у якій заперечив дані, представлені у розслідуванні. Компанія переконує, що надає допомогу "тільки цивільному населенню росії";
  • цієї ночі в рф укотре файно палало — горів хімзавод в Уфі;
  • як повідомляє Генштаб, за останню добу наша авіація завдала 5 серйозних ударів по позиціям противника, також було знищено шість ворожих БПЛА.

Тим часом росіяни намагаються наступати на території одразу трьох областей. Зокрема, активізувалися на лінії Сватове-Кремінна, а також у районі Бахмута, Авдіївки, західній частині Донецької області.

Карта бойових дій в Україні 18.02
Карта бойових дій в Україні 18.02

Генштаб ЗСУ також поділився свіжим зведенням щодо подій на фронті:

06:00 США вітатимуть передачу Україні винищувачів іншими країнами, — представник Білого дому Джон Кірбі.

05:00 ЗСУ відбили атаки під Вугледаром і готуються до оборони на Харківщині, — ISW.

04:05 США поставлять ультиматум компаніям, які допомагають рф обходити санкції, — Мінфін.

03:00 Франція анонсувала швидкі поставки в Україну гаубиць Caesar.

01:30 В Україні загинуло понад 30 тисяч бойовиків ПВК "Вагнера" – представник Білого дому Джон Кірбі.

01:00 В "Ашан" виправдовуються та заперечують передачу "гуманітарної допомоги" армії окупантів.

00:00 Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат попередив, що росія до 24 лютого буде частіше завдавати ракетні удари по Україні.

"Все, що буде під рукою у ворога, буде застосовано. Хотілося б, щоб 100% ракет ми могли збивати, але це не вдається зробити фізично, тому що ми маємо великі території, а коштів ППО мало", — сказав він.

Інформація за 15 лютого доступна у зведенні: Війна — день 357: окупанти концентрують сили на Вугледарі, але зазнають тяжких втрат

З даними за 16 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 358: російські атаки розбиваються про Бахмут, а мирні міста страждають від обстрілів

Про те, що відбувалося 17 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 359: ЗСУ стримують атаки окупантів, росіяни обстрілюють міста .