Війна — день 354: росія почала наступ на Донбасі, але зазнає тяжких втрат

Читать на русском
Автор
24978
Бої за Україну тривають 354 дні
Бої за Україну тривають 354 дні

Оперативно про головне 12 лютого

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 354 дні. Окупанти посилили тиск на п’яти напрямках у Донецькій, Луганській та Харківській областях, проте нові штурми зазнають значних втрат. При цьому українські офіційні особи кажуть, що новий масштабний наступ росії, до якого вона так довго готувалася, можна вважати початим. Попри те, що це призведе до сильної ескалації війни в найближчі місяці, у розвідці кажуть, що достатньої кількості ресурсів для досягнення успіху в окупантів все одно немає.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сайти Північноатлантичного альянсу стали об'єктом атаки хакерів. Прессекретарка НАТО заявила, що проросійські хакери атакували, зокрема, сайт штабу спеціальних операцій НАТО (NSHQ). Він був тимчасово недоступний. Серед інших, причетною до атаки, була названа російська хакерська група Killnet.

22:00 Увечері в неділю російські окупанти використали на Дніпропетровщині розвідувальний БПЛА та кілька повітряних куль із кутовими відбивачами, повідомляють Повітряні Сили ЗСУ.

21:00 росія нагромадила багато живої сили, яку українським військовим треба максимально швидко ліквідувати. Для фіналізації війни ЗСУ необхідно знищувати по 5 тисяч російських окупантів за день, заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

20:00 Фінляндія ще не ухвалила рішення про відправку танків Leopard в Україну, повідомилапрем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін.

19:00 Російські війська зосередили основні наступальні зусилля на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

18:00 Міністерство внутрішніх справ України отримало понад 27 тисяч звернень про вступ до "Гвардії наступу", повідомила представник МВС Мар'яна Рева.

17:00 росія не готова до другої хвилі мобілізації та відстрочить її, заявив представник ГУР МОУ Вадим Скибіцький.

16:00 Зеленський підписав указ про набуття чинності рішення РНБО України про введення персональних санкцій проти 200 фізичних осіб, пов'язаних з рф.

15:00 Зранку поблизу села Новорайськ Бериславського району Херсонщини на російській міні підірвався автомобіль з двома чоловіками 45 і 48 років, обидва загинули на місці.

Авто підірвалося на міні в Херсонській області
Авто підірвалося на міні в Херсонській області

14:00 Якщо Україна не отримає військову техніку найближчими тижнями, путін може перемогти у війні, — заявив президент Польщі Анджей Дуда.

До організації атаки дронів по Україні росіяни могли залучити курдських найманців, – про це свідчить перехоплення ГУР. В ньому записана розмова двох операторів Shahed, які уточнюють координати цілі. При цьому співрозмовники спілкуються діалектом курдської мови з вкрапленням слів на фарсі.

13:00 З початку вторгнення 1218 закладів охорони здоров’я зазнали пошкодження в Україні, зокрема, 540 лікарень – зруйновані частково, а 173 – повністю, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

12:00 Ворог посилив атаки на Очаківському напрямку на Миколаївщині, щоб не допустити залучення області до зернової угоди, — Гуменюк.

Російські окупанти вранці 12 лютого обстріляли центр Херсона та завдали удару по будівлі облдержадміністрації.

11:00 Ворог обстріляв Нікополь зі ствольної артилерії, пошкоджені багатоповерхівки, водоканал, коледж, загинула жінка, ще одна постраждала.

10:00 У росії в Чорному морі напоготові два підводні ракетоносії з 8 "Калібрами" на озброєнні, — керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

Британська розвідка повідомляє, що за останні два тижні росія ймовірно зазнала найбільших втрат з першого тижня вторгнення, — це може бути пов’язане з низкою факторів, включаючи брак навченого персоналу, координації та ресурсів на фронті — прикладом цього є Вугледар і Бахмут.

09:00 Вночі ворог завдав ракетних ударів по підприємству та депо "Нової пошти" в Харкові. На підприємстві була пожежа. Постраждав 35-річний чоловік, — повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

08:00 За минулу добу росія втратила в Україні літак, багато безпілотників та танків:

Втрати росії в Україні 12.02.2023
Втрати росії в Україні 12.02.2023

07:00 Генштаб ЗСУ: противник продовжує зосереджувати основні зусилля на наступальних діях на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

В окупованих Брилівці та Новокиївці Херсонської області, відзначаються спроби окупантів відібрати житло у місцевого населення. Зокрема, військовослужбовці рф активно ходять по будинках та перевіряють у громадян наявність прописки та документів на право власності житла. Покинуті будинки опломбовуються з розміщенням повідомлень про те, що приміщення перейшли у право власності так званої окупаційної "місцевої адміністрації".

06:00 В Україні можуть розпочати виробляти британське озброєння — The Telegraph.

05:00 Ворог обстріляв Херсон – у місті спалахнула пожежа.

03:00 У Канаді збили невідомий об'єкт, який порушив повітряний простір країни.

02:00 За три дні наступу під Вугледаром та Авдіївкою рф втратила 103 одиниці техніки – OSINT-проект Oryx.

01:30 Зеленський звільнив заступника командувача Нацгвардії.

01:00 В результате вражеской атаки по Харькову пострадал гражданский – он получил осколочные ранения.

00:00 Окупанти знову обстріляли Харків, повідомляється про пошкодження об'єкта інфраструктури.

З даними за 9 лютого можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 351: окупанти посилюють тиск на ЗСУ на Донбасі та готуються до нового наступу

Про те, що відбувалося 10 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 352: окупанти завдають ударів, ЗСУ б’ють по тилах .

Інформація за 11 лютого доступна у зведенні: Війна — день 353: росіяни намагаються прорватися на Луганщині та тиснуть на Бахмут