Війна — день 321: окупанти намагаються захопити Соледар та обстрілюють мирні міста

Читать на русском
Автор
16803
Бої за Україну тривають 321 день
Бої за Україну тривають 321 день

Оперативно про головне 10 січня

Повномасштабне вторгнення росіян до України триває 321 день. Окупаційні війська продовжують вести активні бойові дії на напрямі Бахмута та штурмують Соледар, який противники намагаються оточити з двох сторін. Продовжується і ракетний терор з боку росії, і все нові міста зазнають ударів, які забирають життя мирних жителів та руйнують об’єкти цивільної інфраструктури.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Окупаційні війська завдають ударів по Харківській області і Харкову, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

22:00 Канада закуповує у США національний удосконалений зенітно-ракетний комплекс (NASAMS) для передачі Україні, повідомила міністр оборони Канади Аніта Ананд.

21:00 У районі Соледара продовжуються важкі бої, ворог не зважає на втрати і продовжує штурмувати, повідомляє заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

20:00 Військові рф завдали ще одного ракетного удару по Костянтинівці, без жертв, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

19:00 Українські військові повинні почати тренування з ПРО Patriot у США вже наступного тижня, повідомили CNN два американські чиновники.

18:00 Країни G7 планують запровадити одразу дві стелі цін на нафтопродукти з росії, повідомляє Reuters. Починаючи з лютого може бути введений варіант для продуктів, що торгуються з премією до сирої нафти, а інший для тих продуктів, які торгуються зі знижкою.

17:00 З початку повномасштабної агресії рф Служба безпеки України викрила понад 600 російських агентів та шпигунів, які проводили розвідувально-підривну діяльність проти України.

16:00 Окупанти знову вдарили по Херсону. Ворожий снаряд прилетів просто у двір багатоквартирного будинку. Поранено одного мирного жителя.

15:00 У напрямку Кремінної продовжуються важкі бої, але успіх там на боці ЗСУ. Біля Сватового росіяни намагалися безуспішно контратакувати – бої там ідуть на відстані 40 метрів однієї сторони від іншої, розповів в ефірі телемарафону голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

13:00 У Соледарі на Донеччині зараз найскладніша ситуація, враховуючи весь східний фронт. Українські військові працюють на максимальне виснаження противника, заявив в ефірі телемарафону речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

12:00 путін не попереджав главу Китаю Сі Цзіньпіна про свої наміри напасти на Україну, пише Financial Times. Зазначимо, багато аналітиків були впевнені у зворотному, зазначаючи, що, ймовірно, путін отримав добро на "бліцкриг".

11:00 росія готується до великого наступу? стало відомо, який напрямок може стати найгарячішим.

10:00 Співробітники СБУ затримали російського агента, який наводив ракети на ТЕС у Дніпрі і "полював" за місцевими системами протиповітряної оборони. Найцікавіше в цьому кейсі те, що людина працювала на ГРУ — головне управлення генштабу збройних сил рф.

На Дніпропетровщині чоловік працював у місцевій фармацевтичній компанії, під час поставок яких і збирав необхідні розвіддані. Зокрема зрадник передавав росіянам дані про об'єкти енергетичної інфраструктури, а також звітував про наслідки їхніх ударів — зокрема по Придніпровській ТЕС.

СБУ затримала в Дніпрі агента ГРУ рф
Момент затримання навідника

У росії відмовляються публікувати у відкритому доступі списки загиблих у Макіївці російських мобілізованих. Вочевидь, справжня кількість "двохсотих" разюче відрізняється від офіційно оголошеної статистики. Хоча, звісно ж, російські воєнкоми озвучують інші причини.

09:00 Генштаб ЗСУ опублікував нове зведення втрат російських окупантів за останню добу. Цікаво, що у сьогоднішній статистиці є навіть знищений корабель супротивника!

08:00 Росіяни вночі обстріляли житлові квартали Херсона. Як виявилося, деякі снаряди влучили у багатоповерхівку. Про постраждалих чи загиблих інформації поки немає. Місцеві пабліки публікують фотографії наслідків прильоту.

Херсон обстріл 10.01.2023
Наслідки обстрілу Херсона 10.01.2023

В Антрациті Луганської області окупанти переобладнали пологовий будинок під черговий польовий госпіталь. Вагітних жінок не просто "потіснили", а й переправили в інші міста на тимчасово непідконтрольній Києву території.

07:00 Ворог наступає на трьох напрямках на Донбасі та зазнає втрат під Херсоном – Генштаб.

06:30 Більшість українців, які були змушені виїхати до Польщі, рятуючись від війни, хочуть повернутись додому – посол Зварич.

06:14 Японія та Франція допоможуть Україні впоратися з наслідками вторгнення рф — Макрон.

05:42 Пригожин використовує повідомлення про штурм Соледара для зміцнення репутації Вагнера, — ISW.

05:00 Надання Україні додаткової військової допомоги, включаючи BMP Bradley, може змінити динаміку військових дій – Держдеп США.

04.00 У Пентагоні не підтвердили заяви росії про удари по казармах ЗСУ в Краматорську.

3:00 У США не бачать ознак того, що Білорусь готується вступити у війну проти України, попри проведення спільних навчань із росіянами

1:30 Франція та Польща посилюють тиск на Німеччину з метою розпочати постачання Україні танків Leopard 2

00:00 У місті Шебекіно (Білгородська область росії) пролунали вибухи.

Про те, що відбувалося 7 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 318: росіяни активувалися на Запоріжжі і відправляють ДРГ до Херсона

Інформація за 8 січня доступна у зведенні: Війна — день 319: важкі бої на Донбасі та обстріл мирних міст

З даними за 9 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 320: окупанти штурмують Бахмут та Соледар та готуються до нових наступів