Війна — день 299: дефіцит електроенергії та нова атака на Київ

Читать на русском
Автор
36470
Вторгнення триває 299 днів
Вторгнення триває 299 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 19 грудня

Минуло 299 днів з того часу, як російські війська вторглися на територію України. Найактивніші бої, як і раніше, тривають біля Бахмута (Донецька область), який є найпріоритетнішою ціллю для окупаційних військ та керівництва кремля. Росіяни намагалися також спробувати атакувати позиції ЗСУ на лінії Сватово-Кремінна, проте це не приносить жодних результатів. На південному напрямку зафіксовано відхід частини російських військ від Каховки та Нової Каховки, що вселяє надію, що ці міста скоро повернуться під контроль України.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Завтра планується збільшення енергопостачання на 20-30%, — "Укренерго".

22:00 Увечері російські окупанти зі ствольної артилерії обстріляли Нікополь Дніпропетровської області, без жертв, повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

21:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтримав резонансний закон №8271 щодо посилення покарання для військовослужбовців.

20:00 ЗСУ на півдні помітили подібність поведінки росіян у тимчасово окупованому Мелітополі зі сценарієм, за яким окупанти відступали з Херсона.

19:00 Електропостачання відновлено на 75% деокупованих територій Харківської області, повідомив голова обласної воєнної адміністрації (ОВА) Олег Синєгубов.

18:00 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що Організація не відступить від прагнень до встановлення миру в Україні відповідно до міжнародного права та Статуту ООН.

Внаслідок війни 43% українських дітей навчаються за кордоном, повідомила член групи досліджень у галузі політики розвитку людського капіталу Центру економічної стратегії (ЦЕС) Ганна Сахно.

17:00 Прем'єр Великої Британії Ріші Сунак закликав світових лідерів ігнорувати будь-які пропозиції москви про перемир'я, доки вона не виведе свої війська з України.

16:00 "Енергоатом" заявив про проліт БПЛА над Південноукраїнською атомною станцією в ніч із неділі на понеділок, закликавши МАГАТЕ не допустити ризиків ядерної загрози з боку росії.

Німеччина не здійснювала передачу в Україну чи інші країни бойові машини піхоти Marder, повідомляє Міністерство оборони Німеччини.

15:00 ДБР та Генпрокуратура завершили спеціальне досудове розслідування за підозрою колишніх президента Януковича та прем’єр-міністра України Азарова у вчиненні державної зради за імплементацію "Харківських угод". Встановлено, що обидва сприяли військовим планам держави-агресора. Спочатку їх "допомога" була використана для анексії у 2014 році Криму, а надалі – для повномасштабної агресії росії проти України у лютому 2022 року.

14:00 У багатьох областях України оголошено повітряну тривогу.

13:00 У Білорусі заявляють, що "заходи щодо перевірки бойової готовності у білоруських військах завершилися". Раніше повідомлялося, що перевірка боєздатності білоруської армії торкнулася всіх оперативних командувань, частин і з'єднань.

12:00 путін сьогодні відвідує лукашенка у Мінську. Тим часом британський журналіст Стів Розенберг порахував зустрічі лукашенка та путіна за два роки — і це перша з них у Білорусі.

Підсумкова інформація від КМВА щодо атаки Києва ворожими "Шахедами" — з 23 дронів-камікадзе сили оборони знищили 18. Постраждалих немає, натомість уламками пошкодило вікна багатоповерхівки. Також є влучання в об’єкт критичної інфраструктури.

11:00 Ситуація в енергосистемі після влучань в об'єкти інфраструктури на Київщині важка, — "Укренерго".

Наразі найскладніша ситуація склалась в центральному, східному та дніпровському регіонах. Введено графіки аварійних відключень в Сумській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській, Київській областях та м.Київ.

10:00 Ворог знову вдарив по Херсонській ОВА:

09:25 З'явилися перші фото з місця прильоту у Київській області:

Наслідки атаки дронів у Київській області 19.12.2022
Наслідки атаки дронів у Київській області 19.12.2022

08:00 Цієї ночі росія спрямувала проти українців близько 35 "шахедів", — 30 з них знищили засоби ППО. Як і минулого разу, ударні БпЛА були запущені зі східного узбережжя Азовського моря.

В результаті атаки на Київ пошкоджено кілька об'єктів критичної інфраструктури, енергетики та тепловики працюють над стабілізацією ситуації. Люди не постраждали.

У Київській області пошкоджені об’єкти інфраструктури та приватні будинки, попередньо постраждали дві людини.

07:30 Cьогодні очікується значний дефіцит електроенергії, який може тільки посилити ранковий "приліт" по критичній інфраструктурі в Києві. Можливі відключення, тож заздалегідь підзарядіть телефони та павербанки.

06:30 Над Києвом збили близько 15 "шахедів" з понад 20, є влучання в об'єкт критичної інфраструктури. Кличко повідомляв про вибухи у Солом'янському та Шевченківському районах Києва.

06:00 Велика Британія передасть Україні сотні тисяч артилерійських боєприпасів.

05:30 Воїнам ЗСУ вдалося вибити окупантів зі східної околиці Бахмута – Бутусов.

05:00 ППО збили 9 "шахедів" ворога.

03:50 На Київщині працює ППО.

03:30 Збройні сили Швеції покращать свій парк винищувачів Gripen C/D, які ідеально підходять українським ВПС.

03:00 Нідерланди надали Україні військову допомогу майже на 1 мільярд євро, — Міноборони.

02:30 У низці областей країни оголошено повітряну тривогу.

02:00 У тимчасово окупованому Алчевську Луганської області після "прильоту" спалахнув російський склад.

01:00 У Маріуполі озброєні зеки втекли з армії окупантів – радник мера.

00:00 На Миколаївщині повідомляють про роботу ППО, попередньо іранськими дронами, при цьому тривогу в області не оголошували.

З даними за 16 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 296: нова масштабна ракетна атака росіян та бої на Донбасі

Інформація за 17 грудня доступна у зведенні:ВСУ вдарили по Криму, а росія готується до нових наступів.

Про те, якою була ситуація 18 грудня читайте у матеріалі: Війна — день 298: росіяни готуються до затяжного конфлікту, а ЗСУ можуть просунутися на півдні