Війна — день 285: росія влаштувала новий масований обстріл, а ЗСУ тиснуть на Луганщині

Читать на русском
Автор
24892
Вторгнення триває 285 днів
Вторгнення триває 285 днів

Оперативно про головне 5 грудня

З настанням морозів російські війська не зменшили темпів наступу на Бахмутському напрямку, а також почали атакувати у Запорізькій області. Тим часом ЗСУ продовжують тиснути на окупантів на Луганщині та лівому березі Херсонської області, де в деяких місцях уже було піднято український прапор. У відповідь на це росіяни лише посилили свої звірства проти мирного населення, а на сході навіть ризикнули застосувати проти українських захисників не летальну, але все ж таки заборонену хімічну зброю.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:40 Станом на вечір по всій території України йдуть аварійні відключення світла, втім, енергетики запевняють, що ситуація контрольована. Нових ракетних пусків зафіксовано не було. За словами військового експерта Миколи Саламахи, ракетні залпи стали відповіддю на нічні вибухи на аеродромах в Рязанській та Саратовській областях рф.

21:00 З'явилося фото російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М, який постраждав від вибуху на авіабазі під Рязанню

19:00 Енергосистема України залишається цілісною: все про наслідки нового масованого удару рф.

18:00 Повітряні сили Збройних сил України відбили масований ракетний удар російських окупантів по Україні в понеділок, збивши понад 60 із понад 70 випущених ракет.

17:00 На Полтавщині збито до 10 ракет, "прильотів" немає.

Над Дніпропетровською областю збито 15 російських ракет.

Над Києвом збито 9 із 10 виявлених ракет. При цьому про влучення десятої ракети в будь-який об'єкт не повідомляється.

16:10 Під час російської атаки Україною на території Молдови впала ракета.

15:00 Є серйозне потрапляння в Одесі — місто повністю без води та частково без світла. Також немає електрики у Сумській області, частково в Кривому Розі, Запоріжжі та Житомирі.

14:00 Повітряну тривогу оголошено по всій території України. Надходить різна інформація про вибухи, зокрема у Дніпропетровській, Полтавській та Харківській областях. Попередньо, робота ППО. Влада просить пройти всіх у бомбосховища. Також ракети збиває наша авіація.

13:20 У більшості областей України оголошена повітряна тривога.

11:00 росія за добу втратила більше 500 окупантів в Україні:

Втрати росії в Україні 05.12.2022
Втрати росії в Україні 05.12.2022

10:10 Рано-вранці 5 грудня безпілотник атакував аеродром "Енгельс" під Саратовом, звідки запускали ракети по Україні. Також "бавовна" сталася на аеродромі під Рязанню.

08:40 Президент Франції Еммануель Макрон заявляє, що необхідно продовжувати відкритий діалог з путіним: "Ізоляція — це найгірша річ, особливо для такого лідера".

Водночас Макрон визнав ракетні удари по цивільній інфраструктурі України воєнним злочином, за який росія повинна бути покарана.

07:20 Серед ночі три крилаті ракети влучили у промислове підприємство у Кривому Розі, — з-під завалів дістали тіло загиблого робітника, ще три особи отримали поранення середньої тяжкості.

За минулу добу українські військові збили ворожий гелікоптер Ка-52 та 4 БПлА окупантів, — Генштаб ЗСУ.

05:30 шойгу приїжджав до лукашенка домовитись про навчання "мобиків" — Арестович.

04:37Набуло чинності ембарго Євросоюзу на постачання російської нафти.

04:30 Ворог зазнає великих втрат під Бахмутом – ISW.

03:00 Для відновлення України на кшталт "плану Маршалла" потрібно 500-600 млрд євро — Світовий банк.

02:17 Ворог завдав ударів по Кривому Розі, у місті пролунало кілька вибухів.

01:30 Ворог вдарив ракетами об'єктами промислової та енергетичної інфраструктури Запоріжжя. Постраждало одне із приватних підприємств.

01:00 У Запоріжжі пролунала серія вибухів.

00:00 Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив, що його країна відправить Україні додаткові снаряди до 155 мм артилерії

З даними за 2 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 282: росія побила рекорд втрат в Україні, ЗСУ "продавлюють" ворога на Луганщині

Інформація за 3 грудня доступна у зведенні: Війна — день 283: окупанти штурмують Бахмут, але чекають на наступні ЗСУ

Про те, що відбувалося 4 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 284: росіяни тиснуть під Бахмутом, але отримують "по зубах" на Луганщині