Акцент на радянській: полковник пояснив, чому Захід не поспішає давати ЗСУ сучасну зброю

Читать на русском
Автор
677
Так виглядають радянські танки Т-72, що знаходяться на озброєнні Словаччини.
Так виглядають радянські танки Т-72, що знаходяться на озброєнні Словаччини.. Фото Відкриті джерела

На використання озброєння впливає підготовка військовослужбовців, логістика та інші важливі нюанси

За час повномасштабного російського вторгнення Україна одержала від західних партнерів чимало зброї. У переліку лише останніх поставок – системи ППО Hawk від Іспанії та німецькі кулемети MG-3. Однак більшість озброєння, що передається ЗСУ, є радянським, а не сучасним, і на це є свої причини, говорить полковник запасу Сергій Грабський.

Як військовий експерт пояснив "Телеграфу", західні країни і так використовують практично всі можливості, щоб підтримувати Україну технікою, боєприпасами та іншими потрібними на фронті речами. Акцент на зброю часів СРСР робиться багато в чому тому, що ЗСУ добре вміють поводитися з нею.

"У нас є відповідні системи експлуатації, ремонту та обслуговування цих видів озброєння, на відміну від західних, — пояснює Грабський. — Половина тих же німецьких гаубиць, які ми застосовували, вже потребує ремонту. А ми не можемо цього робити на своїй території".

Це викликає додаткові проблеми — з часом, ускладненою логістикою та, звичайно, великими фінансовими витратами. Тому, за словами полковника, важливо цінувати західну допомогу навіть якщо вона не включає сучасне озброєння. Набагато серйознішою є можливість забезпечити ефективне застосування наявної зброї та її технічного обслуговування.

"Ведеться наполеглива планомірна робота зі збільшення військової могутності України, — наголошує військовий експерт . — І її результатом є те, що противник зупинено фактично на всіх напрямках. Він не має оперативної ініціативи і здатний вести лише окремі спроби наступальних дій на локальних ділянках фронту, як на тому ж таки Донецькому напрямку".

Більше про те, як Грабський оцінює допомогу Заходу ЗСУ, можна прочитати в нашому інтерв’ю: "Не Patriot єдиним": військовий експерт – про "відмову" партнерів передавати Україні сучасні ЗРК

Також "Телеграф" розповідав, яку "кінематографічну" зброю Україна отримає від США.